Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vydání Babiše za Čapí hnízdo poprvé ve Sněmovně, Chovanec prolomí mlčení

Autor: Tomáš Belica, Slávka Červená, zst - 
18. srpna 2017
05:02

Vůbec poprvé se bude sněmovní mandátový a imunitní výbor v pátek zabývat žádostí policie o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka (ANO). Jde o přidělení dotací Babišově farmě Čapí hnízdo, kde se mimo jiné ženil. Na „výslechy“ obou politiků ale zatím nedojde. Vyjasní se však, kdy to bude i kdo ze členů výboru bude mít obě žádosti na starost. Podle jeho místopředsedy Martina Plíška (TOP 09) by to neměli být poslanci za ANO, nebude to ale zřejmě ani on sám.

Sněmovna bude o vydání obou politiků na nejbližší schůzi rozhodovat, ať už jednání výboru dopadnou jakkoliv.

Něco tady nehraje. Jeden z úhlavních nepřátel Andreje Babiše (ANO), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), obvykle nevynechá příležitost okomentovat průšvihy exkolegy z vlády. Jenže k záměru stíhat ho kvůli Čapímu hnízdu dosud ani muk. Mlčení prolomil až teď pro Blesk.

„Je to celé zmanipulované, trestní stíhání potřebovali načasovat před volbami, ve kterých jde o všechno,“ reagoval Babiš na žádost policie o vydání jeho a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Ta minulý týden dorazila do Sněmovny a v pátek se jí mandátový a imunitní výboru začne zabývat. Ministr Chovanec však překvapivě nejaktuálnější Babišův problém nekomentoval, ani slovem nebránil policii, což je velký rozdíl například oproti boji kolem reorganizace policie.

Proč Chovanec mlčí?

Podle politologa Lukáše Jelínka však dobře dělá. „Kdyby se k tomu vyjádřil, mohl by si naběhnout na vidle. Nahrál by jeho podezření, že jde o politickou věc,“ říká Jelínek. Sám Chovanec tvrdí, že není s obsahem policejní žádosti obeznámen.

„Komentoval bych tak spekulace a to nechci,“ řekl Blesku s tím, že k případu se blíže ještě vyjádří, až sněmovní výbor zaujme k Babišovi s Faltýnkem stanovisko. To se ale tento týden nestane, stejně jako se ještě nebudou mít šanci Babiš s Faltýnkem obhajovat. Jejich „výslechy“ by měli přijít na příštím jednání výboru.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Policii věří

Chovanec se také vyjádřil k tomu, proč se nepostavil za vyšetřovatele, kteří podle Babiše pracují na objednávku. „Obecně si myslím, že policie v ČR takto účelové kauzy nerozjíždí,“ řekl ministr Blesku.

Policie chce Babiše a Faltýnka stíhat kvůli dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů EU, za což by v případě odsouzení mohli dostat až 10 let vězení. Tvrdí také, že i Babišovi příbuzní účelově kouzlili s akciemi, aby skryli, kdo Čapí hnízdo vlastní, a farma tak dosáhla na 50milionovou evropskou dotaci. „Co bych z toho měl, když jsme k těm 50 přidali přes 900 milionů?,“ řekl Babiš Aktuálně.cz.

Co se bude dít?

Sněmovní mandátový a imunitní výbor určí zpravodaje, kteří k policejní žádosti vypracují zprávu. Babiš s Faltýnkem budou pozváni na druhé jednání a je jen na nich, zda dorazí a budou se chtít obhajovat. Jak Blesku řekla šéfka výboru Miroslava Němcová (ODS), druhé jednání by mělo proběhnout do týdne od prvního. Členové výboru pak zaujmou stanovisko k vydání. O tom bude hlasovat celá Sněmovna na další schůzi, jež začne 5. září.

Podle Plíška musí Sněmovna o vydání hlasovat na nejbližší schůzi, i kdyby výbor k žádosti nepřijal žádné stanovisko (třeba kvůli obstrukcím). Poslanci ale oficiálně nemají možnost do žádosti policie nahlédnout, a hlasovali by tak „naslepo“. Tuto pravomoc mají jen členové výboru.

Jak to může dopadnout?

Existují dva názory, co by se dělo v případě vydání Babiše s Faltýnkem, pokud by v podzimních volbách obhájili mandáty. Podle jednoho by policie musela žádat Sněmovnu o vydání poslanců znovu a opět by se hlasovalo. Podle druhého názoru platí, že jednou vydaného poslance lze stíhat. Oba politici podají zřejmě proti obvinění stížnost.

hejhej ( 19. srpna 2017 09:32 )

tramping: Kam se hrabe Babiš na zloděje z ODS, TOP09, KDUČSL a ČSSD. Dluh za jejich vlád : Diag Human: obstavené účty ve 24 klíčových bankách - exekuční výměr ve výši 13 milard + bonusy v desítkách milionů pro právníky - kamarády. Sobotka nás " zapomíná" informovat. A co OKD - ulité miliony , ČSSD dluh Alternovi.

eda22 ( 18. srpna 2017 11:22 )

Tedy Babišovy klikací farmy jedou naplno

lambrika ( 18. srpna 2017 11:16 )

na ČT24 je vysíláno slovo BABIŠ za 24 hodin denně alespoň 4588 krát to v pondělí moderátorům rozdají otázky a příspěvky a pak do pátku to jede jak kolovrátek , pořád dokola stejně jak přes kopírák

tosto ( 18. srpna 2017 10:51 )

Politolog Julínek - člen ČSSD - se hrozně rád vyjadřuje ke všemu co se týká ANO a Babiše. Prostě politolog nestranný.

1pravda1 ( 18. srpna 2017 10:32 )

Totální hloupost jste napsal, nastudujte si to. Zákon hovoří jasně, poslanec zvolený do poslanecké Sněmovny dostává automaticky imunitu, protože se na něho pohlíží, jako na zvoleného se všemi právy, není možné, rozlišovat poslance a jejich práva. To se jen někdo snaží zaonačit, jak se mu to hodí, nesedejte na lep těm, kdo Babiše nenávidí a jede do něho všemi i špinavými prostředky. Volí se celá nová sněmovna se všemi výbory atd. A všichni zvolení na nové období jsou si rovni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa