Na unikátní projekt, který vznikne v norském městečku Ballagen, dostala americko-norská firma Kolos od norských soukromých investorů několik milionů dolarů. Nicméně stále však jedná s americkou investiční bankou na zajištění zbývajících potřebných finančních prostředků. Informoval o tom server BBC.

Provoz serverů spotřebuje ohromné množství energie, přičemž zpočátku by měl odebírat asi 70 megawattů elektřiny. Do deseti let chce však firma přidat další počítačové servery, které by měly spotřebovat až 1000 megawattů.

Výstavba unikátního skleníku ve Smržicích na Prostějovsku.
Na Hané roste další obří skleník na rajčata

Pro srovnání, stejnou spotřebu energie mají datová centra společnosti Amazon, která se nachází ve Virginii. Servery jsou však rozptýleny na různých místech. V severské zemi provozuje jedno ze svých datových center také společnost Facebook. To se nachází asi 385 kilometrů od Ballagenu ve švédském městě Lulea. Spotřebuje však pouze 120 megawattů. Nutno dodat, že valná většina velkých datových center v současnosti odebere méně než 200 megawattů.

Po dokončení by se datové centrum mělo rozkládat na ploše 600 tisíc metrů čtverečních a bude mít čtyři podlaží. Překoná tak v současnosti největší datové centrum v čínském Lang-fangu, které se pyšní rozlohou přibližně 557 tisíc metrů čtverečních.

Společnost také profituje z toho, že se v minulosti v této oblasti ve velkém těžila železná ruda. Kvůli její přepravě do Švédska zde totiž byla vybudována železnice, kolem které je položeno obrovské množství optických kabelů.

Obnovitelné zdroje. Fondy zaměřené mimo fosilní paliva mají až překvapivě vysoký výnos.
Význam elektřiny z uhlí slábne. V kurzu jsou obnovitelné zdroje a plyn

Nespornou výhodou je také přítomnost několika vodních elektráren v blízkém okolí. Evropská unie a norská vláda totiž v nedávné době investovaly do výstavby několika místních velkých přehrad právě pro projekty hydroelektráren.

"Jedná se o nejnižší náklady na energii v Evropě, přičemž tato energie je stoprocentně obnovitelná," řekl BBC jeden z ředitelů Kolosu Mark Robinson. "Výhodou je také umístění na této části Země, která je přirozeně chladná a má ideální vlhkost, takže můžeme udržet servery studené, aniž bychom je museli uměle ochlazovat. Je zde i neomezený přístup k čerstvé, čisté, studené vodě jako sekundárnímu zdroji chlazení," upřesnil.

Apple Store v New Yorku.
Čtvrtletní zisky Applu se přiblížily rekordu, vzrostly o 12 procent

Upozornil také na fakt, že v blízkosti je univerzita, kterou ročně opustí zhruba 200 technologicky zaměřených studentů. „Valná většina z nich by tak zde mohla pracovat,“ dodal.

Podle místních by také obrovský projekt mohl pozvednout a zlepšit situaci v regionu. Ta je totiž po pozastavení těžebního průmyslu bezútěšná. Kolos podporuje také ministr životního prostředí Vidar Helgesen „Velmi podporujeme takové inovativní projekty a o to více, pokud se jedná o projekty ekologické.“

Někteří obyvatelké Ibizy se nastěhovali do karavanů, přívěsů a maringotek.
Turistika na Ibize drtí starousedlíky. Nájem za tisíc euro neseženete