Fico: Ak mi Danko nedá meno nástupcu Plavčana, poverím ministra obrany
18.8.2017 10:17
akt. 05.02.2019 01:36

Fico: Ak mi Danko nedá meno nástupcu Plavčana, poverím ministra obrany

Uložiť článok
Predčasné voľby nebudú, bez hlasov Mostu a Smeru neprichádzajú do úvahy, tvrdí Fico.

Ak líder SNS Andrej Danko premiérovi Robertovi Ficovi neoznámi meno nového šéfa rezortu školstva, predseda vlády zrejme poverí riadením ministerstva ministra obrany Petra Gajdoša. Fico to povedal v rozhovore pre denník Pravda.

„Môžem potvrdiť, že pokiaľ nebude súčasne s odchodom ministra Plavčana navrhnutý nový kandidát na ministra školstva, tak poverím riadením ministerstva školstva jedného z ministrov za SNS. Bude to s najväčšou pravdepodobnosťou minister obrany,“ vyhlásil premiér.

Do diskusie o novom ministrovi školstva sa dnes zapojil aj prezident Andrej Kiska. Vo vyhlásení pre médiá uviedol, že rešpektuje, že osoba nového šéfa rezortu školstva bude vecou dohody partnerov vo vládnej koalícii.

Rešpektuje tiež výhradné právo premiéra navrhnúť prezidentovi nového ministra na vymenovanie.

„Ale som presvedčený, že žiaci, študenti, rodičia, pedagógovia aj ďalší zamestnanci v školstve majú nárok na to, aby tak dôležitý rezort riadil kompetentný, schopný a politicky silný človek.“

Fico: Danko o všetkom vedel

Fico v stredu Danka vyzval, aby mu čo najskôr oznámil, kto na ministerstve nahradí Petra Plavčana. Predseda vlády to odôvodnil tým, že Plavčan nezvládol kauzu rozdeľovania eurofondov. Danko práve v tom čase robil rozhovor s redaktormi Týždňa.

Keď videl Fica naživo v televízii, údajne to komentoval slovami: „Podrazil ma.“ Vznikol tak dojem, že Danko o plánovom kroku Fica dopredu nevedel. To však premiér popiera.

„Všetci zainteresovaní vedia, že pred rokovaním vlády pred mojou tlačovou konferenciou o jedenástej hodine sa udial rad telefonických rozhovorov. Všetci tí, čo mali vedieť, vedeli, o čom bude moja tlačová konferencia, ale nepôjdem do detailov,“ ozrejmil pre Pravdu.

Bez Mostu a Smeru predčasné voľby nebudú

Fico tiež v rozhovore opäť jednoznačne vylúčil predčasné voľby. Upozorňuje na to, že Smer a Most majú spolu 64 hlasov v parlamente. Na vyvolanie predčasných volieb však treba aspoň 90 poslancov zo 150.

„Bez hlasov týchto dvoch strán predčasné voľby neprichádzajú do úvahy. Moje rozhodnutie odvolať ministra Plavčana treba vnímať ako akt dôveryhodnosti, ktorý má pomôcť celej vláde,“ dodáva Fico.

Opozícia navyše podľa neho nie je žiadnou alternatívou.

„Alternatíva v podobe šampióna bruselských barov Sulíka, polomafiána Kollára, poloblázna Matoviča nie je alternatíva pre Slovensko najmä v čase, keď sa svet v najbližších rokoch bude geopoliticky hýbať. Spolieham sa na zdravý rozum, na to, že vyššie záujmy krajiny prevládnu a že toto bude ťahať vládnu koalíciu ďalej,“ doplnil.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.