Nevtípila Babiš už minulý týden a tento týden opět ostře kritizoval, soudí, že byl cíleně vybrán. Označil ho za "velice kontroverzního" policistu, který figuroval v "kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli (Vladimíru) Sittovi". Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se ale obratem za Nevtípila postavil, poukázal na jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení a vyjádřil mu plnou důvěru.

Babiš, Faltýnek, Nevtípil i Šaroch jsou pozváni na schůzi výboru, která se uskuteční ve středu 30. srpna. Na ní by členové už teoreticky mohli dospět k doporučení pro sněmovní plénum, jestli má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne. Dnes výbor projednávání policejní žádosti jen rozjednal a přerušil. Sněmovna by měla rozhodnout na schůzi, která začne 5. září.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Kauza Čapí hnízdo: Sněmovní výbor přerušil jednání o vydání Babiše

Místopředseda výboru Stanislav Huml (ČSSD) zpochybnil nutnost žádat o celý spis. Žádost na něj působí jako "trochu obstrukce ze strany hnutí ANO". "Protože samotná ta žádost (o vydání poslanců ke stíhání) je poměrně podrobná," uvedl. Očekává, že spis bude obsáhlý a mohl by ho jako zpravodaje zdržet.

Jak šel čas s Čapím hnízdemZdroj: DENÍK

Druhý zpravodaj Dolejš (KSČM) uvedl, že úlohou výboru není kontrolovat ve spisu nashromážděné důkazy. "Nás zajímá jen rovina toho, zda se na případ vztahuje politická imunita, jestli lze z něčeho dedukovat, že by případ mohl být připravován účelově," vysvětlil. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová ČTK řekla, že státní zástupci zatím žádost o spis neobdrželi. "Nebudeme se vyjadřovat ani teoreticky," uvedla na dotaz, zda jsou podobné požadavky obvyklé.

Ohledně farmy Čapí hnízdo policisté zkoumají okolnosti padesátimilionové dotace na její stavbu. Babiše chtějí stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Transparent z demonstrace proti Andreji Babišovi
Babiš chce vidět žádost o vydání k trestnímu stíhání

Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od předloňského roku. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.