Vdova po čínském disidentovi Liou Siao-povi promluvila na videu. Zotavuji se, dejte mi čas, řekla

ČTK ČTK
19. 8. 2017 7:51
Vdova po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi, která nebyla viděna na veřejnosti od červencového pohřbu svého manžela, se objevila na videu. Podle tiskových agentur není zřejmé, zda prohlášení vdovy byla dobrovolná, nebo byla donucena je pronášet.
Manželka Liou Siao-poa Liou Sia.
Manželka Liou Siao-poa Liou Sia. | Foto: Reuters

Šanghaj - Vdova po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi, která nebyla viděna na veřejnosti od červencového pohřbu svého manžela, se objevila na videu. Ve videonahrávce zveřejněné na internetu řekla, že se zotavuje, a požádala, aby jí byl dán čas truchlit.

Liou Siao-po, který zemřel 13. července, si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08 volal po respektování lidských práv a zavedení pluralitního systému. Koncem června byl Liou po diagnóze rakoviny jater v konečném stadiu podmínečně propuštěn z vězení a byl léčen pod dohledem. Od roku 2010, kdy literát dostal Nobelovu cenu za mír, byla jeho choť de facto držena v domácím vězení.

Liou Sia trpěla v posledních letech silnou depresí a před nečekanou diagnózou jejího chotě to byla právě ona, kdo podle přátel potřeboval naléhavěji pomoc: v roce 2014 u ní lékaři zjistili srdeční problémy.

Po pohřbu disidenta vyjadřovali přátelé manželského páru obavy o osud vdovy. Uváděli, že nejsou schopni se s ní spojit.

Na zhruba minutové videonahrávce umístěné v pátek na YouTube hovoří Liou Sia přímo do kamery, v ruce drží zapálenou cigaretu. Sedí na bílé pohovce a před sebou má konvici čaje. Zdá se, že je v obývacím pokoji nějakého bytu, napsala agentura Reuters.

"Zotavuji se v provincii mimo Peking. Žádám vás, abyste mi dali čas truchlit, čas, aby se má duše uzdravila. Jednoho dne budu moci před vás přede všechny předstoupit zdravá," uvedla žena podle agentury AFP.

Podle tiskových agentur není zřejmé, zda prohlášení vdovy byla dobrovolná, nebo byla donucena je pronášet.

Čínské úřady po pohřbu Liou Siao-poa oznámily, že jeho žena Liou Sia je volná. Západní novináři ale popisovali, že je čínští představitelé nechtěli pustit k jejímu bytu, a nebylo známo, kde se Liou Sia nachází.

 

Právě se děje

Další zprávy