„Vybudovali jsme obrovské hnutí a něco z toho, že je Trump v Bílém domě, přesto získáme,“ uvedl Bannon pro pravicový týdeník Weekly Standard, „ale tohle prezidentství je u konce. Už to bude něco jiného.“

Nyní se „Barbar Bannon“, jak sám sebe v narážce na slavné povídky o Conanovi označuje, údajně cítí povzneseně. „Mám zase v rukou své zbraně a zničím opozici,“ prohlásil coby staronový ředitel Breitbart News.

V New Yorku probíhaly na začátku týden protesty proti Donaldu Trumpovi.
Donald Trump k násilí ve Virginii: Mohou za to obě strany

Jeho loajalita vůči Trumpovi prý zůstává neotřesená. Šéfredaktor Breitbart News Joel B. Pollak v reakci na Bannonův odchod zveřejnil na Twitteru jediné slovo: Válka.

Bílý dům v oficiálním prohlášení uvedl, že Bannon opouští svůj post po „vzájemné dohodě“ mezi ním a ředitelem personálního oddělení Johnem Kellym. Kelly, který ve Washingtonu nahradil odvolaného Reince Priebuse, přitom patřil k nejhlasitějším pravicovým kritikům prostořekého Bannona.  

Stephen Bannon.
Trumpův elitní poradce zaútočil na radikály. Vzkázal jim, že jsou klauni

Bývalý finančník skupiny Goldman Sachs se stal jedním z pilířů Trumpovy prezidentské kampaně. Média ho už před rokem označila za „nejnebezpečnější politickou figuru na scéně“. Bannon je spoluautorem Trumpova inauguračního proslovu. Kvůli svým radikálním názorům a nevybíravému slovníku se však dostával čím dál častěji do konfliktu nejen s opozicí, ale i s vlivnými umírněnými republikány.