Ve finském Turku útočil žadatel o azyl, soustředil se na ženy

Páteční útok nožem ve městě Turku vyšetřuje finská policie jako trestný čin související s terorismem. Osmnáctiletý Maročan, který pobodal několik lidí a dva zabil, přišel do Finska v roce 2016 a požádal o azyl. Uvedla to finská policie. Další čtyři lidé zadržení v souvislosti s činem jsou rovněž z Maroka.

Muž, jehož totožnost policie zatím nezveřejnila, pobodal v pátek odpoledne v centru jihofinského Turku osm lidí. Dva z nich svým zraněním podlehli, oba byli finskými občany. Policisté útočníka rychle zneškodnili. Podařilo se jim ho střelit do nohy. Nyní je v péči lékařů. Zatím ho nebylo možné vyslechnout, uvedla policie. 

Mezi pobodanými je po jednom občanovi Švédska, Británie a Itálie. Tři zranění stále zůstávají v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Pietní místo ve finském Turku
Zdroj: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters

„Čin byl vyšetřován jako vražda, ale během noci jsme obdrželi dodatečné informace, které naznačují, že jde o trestný čin související s terorismem,“ uvedla policie. Podle prvotních poznatků vyšetřovatelů se Maročan zřejmě soustředil při útoku na ženy.

Podle police přišel útočník do Finska v loňském roce a „účastnil se azylového řízení“. Finská stanice MTV uvedla s odvoláním na anonymní zdroj, že mu úřady azyl udělit odmítly.

Kromě hlavního podezřelého jsou v současnosti ve vazbě další čtyři osoby, napsala policie na Twitteru. Podle agentury Reuters jsou všichni z Maroka. V sobotu ráno však vyšetřovatel Markus Laine agentuře AFP řekl, že je zadržovaných pět. „Prověřujeme roli pěti dalších osob, nejsme si však ještě jisti, zda jsou (s útokem) nějak spojeni,“ dodal Laine, podle kterého byli zadržení v kontaktu s hlavním podezřelým.

Finsko posílilo opatření

Na Twitteru finská policie uvedla, že při vyšetřování spolupracuje i s dalšími zeměmi. Po útoku Finsko posílilo po celé zemi bezpečnostní opatření. Více policistů střeží mimo jiné mezinárodní letiště v Helsinkách či železniční nádraží.

Finská tajná služba už v červnu zvýšila stupeň ohrožení teroristickým činem z „nízkého“ na „zvýšený“.

Po celém Finsku vlají vlajky na půl žerdi. Prezident Sauli Ninistö se v sobotu v katedrále v Turku zúčastnil mše za oběti útoku. „Je třeba zachovat klid, nenávist není odpovědí,“ uvedl premiér Juha Sipilä.

Turku, které má asi 180 tisíc obyvatel, leží zhruba 150 kilometrů západně od hlavního města.