Noční bouře zanechaly domácnosti na jihu Čech bez elektřiny

Události ČT: Největší škody po bouřích mají v Jihočeském kraji a na Vysočině (zdroj: ČT24)

Noční bouřky zanechaly v Jihočeském kraji několik tisíc domácností bez elektřiny. Nadále jich zůstává několik stovek bez energie a dodávku do těchto oblastí se v sobotu nepodaří obnovit, řekl mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha. Mimo provoz zůstávají některé železniční tratě v regionu. Hasiči v kraji řešili v noci na sobotu a přes den přibližně 350 událostí. Šlo především o stromy popadané na vozovky nebo porušená elektrická vedení. Na Šumavě vítr poničil desítky tisíc krychlových metrů dřeva.

Bouřky zasáhly téměř celý Jihočeský kraj. Omezený provoz na železnici se týká úseků Počátky–Veselí nad Lužnicí, Jílovice–České Velenice, Summerau–Velešín a Rybník–Lipno nad Vltavou. „V případě tratí Počátky–Veselí nad Lužnicí a Summerau–Velešín je možné, že se poruchy během dneška už nepodaří odstranit,“ uvedl Pavel Tesař ze Správy železniční dopravní cesty. Aktuální informace jsou na webu Českých drah.

Energetici poruchy postupně odstraňují

V noci na sobotu a během rána v terénu zasahovalo téměř devět desítek jednotek hasičů. „Vesměs se jedná o řezání stromů, evidujeme také pády stromů na domy a auta. V případě potrhaných elektrických vedení spolupracujeme s pohotovostními službami v oblasti energetiky,“ řekl náměstek ředitele jihočeských hasičů Martin Sviták.

Společnost E.ON zaznamenala 45 poruch na linkách vysokého napětí. Bez elektřiny byly například Kaplice nebo Kamenice na Lipou. 

„Odstraňování poruch bude pokračovat v neděli. Podařilo se nám obnovit dodávky elektřiny ve všech větších aglomeracích. Poruchy stále zůstávají především na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Ovšem nelze vyloučit, že se výjimečně vyskytují i v jiných částech Jihočeského kraje,“ řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Polomy na Šumavě

Bouřka a silný vítr poničily na Šumavě desítky tisíc krychlových metrů dřeva. Polomy nejvíce zasáhly oblasti Nové Pece a Stožce na Prachaticku. Podle odhadů jde o škody srovnatelné s orkánem Niklas, který na jaře 2015 na Šumavě vyvrátil 35 tisíc krychlových metrů dřeva. Šumavský národní park apeluje na návštěvníky, aby s ohledem na vlastní bezpečí v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v okolí Nové Pece a Stožce.

„Stále hrozí, že některé nalomené stromy ještě spadnou. Navíc je nebezpečí i v tom, že na místech pracuje technika a není ideální, pokud tudy ještě procházejí turisté. Proto apelujeme na návštěvníky, aby se vyhnuli výletům v jižní části Šumavy,“ uvedl mluvčí parku Jan Dvořák.

Odstraňování škod bude zřejmě trvat několik dnů. „Zatím nedokážeme určit, kolik kubických metrů dřeva bylo zničeno. Konkrétnější čísla bychom mohli znát v polovině týdne,“ uvedl Dvořák. Stejně tak nelze určit finanční škoda. Vzhledem k současné ceně dřeva se však dá očekávat, že se bude jednat o částku v řádech milionů korun. 

Vítr řádil už minulý týden

Vichřice řádila v lesích už minulý týden. Silný vítr, který vál od 9. do 11. srpna, poškodil v lesích spravovaných státním podnikem Lesy ČR podle prvních odhadů přes 100 tisíc metrů krychlových dřeva. Podniku vznikla škoda 25 milionů korun, kalamitní dříví by se mělo zpracovat do konce října. V některých oblastech Olomouckého a hradeckého kraje požádaly lesy státní správu o vydání zákazu vstupu do lesa.

Na Trutnovsku stromy padaly už minulý týden (zdroj: ČT24)

Největší živelní kalamitou v historii Lesů ČR, kterým patří téměř polovina lesů v zemi, byl před deseti lety orkán Kyrill. V polovině ledna 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody dosáhly miliardy korun. 

Současné silné bouřky zasáhly také okolní státy. Dva lidé přišli v noci na sobotu o život při silné bouřce nedaleko města Braunau am Inn v Horních Rakousích. Zřítil se na ně festivalový stan. Dalších nejméně 40 lidí utrpělo zranění, z toho deset těžká. V Bavorsku nepřízeň počasí způsobila komplikace zejména v železniční dopravě.