Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2017 12:55 | Správy | Politika

Premiér Fico prehovoril o vládnej kríze: Tvrdý odkaz Dankovi do Dubaja!

Dlhé dva týždne premiér Robert Fico (52) koaličnú krízu takmer nekomentoval. Novému Času teraz poskytol otvorený rozhovor o napätých vzťahoch vo vládnej zostave, ktorá stále nemá istú budúcnosť.

Andrej Danko (43) si vzal štyri dni na rozmyslenie, ako a či vôbec bude s Ficom ďalej spolupracovať a odišiel do Dubaja. S akými plánmi ide premiér na dôležité rokovania o budúcnosti Slovenska a čo si myslí o svojom koaličnom partnerovi SNS?

 

Ako ste sa cítili, keď ste sa dozvedeli, že pán Danko vypovedal koaličnú zmluvu?

Pozrite sa, je tu nejaká časová os. Poprvé, začalo sa veľa hovoriť o netransparentnosti na ministerstve školstva, potom prišiel veľký tlak médií, opozície a na to prišla reakcia v podobe odstúpenia od koaličnej zmluvy, čo pokračovalo ďalej, až to vyústilo k odvolaniu ministra školstva. Nie som emotívny politik, veci sledujem a počas celého tohto obdobia som nemal skratové vyhlásenia, ktorými sme mohli niekoho vyrušovať. Konali sme veľmi korektne, ale dôrazne. Pri odvolávaní ministra Plavčana každý vedel, keď som išiel na tlačovú konferenciu, že čo idem urobiť. A pre mňa to bol akt dôveryhodnosti vlády.

Pán Danko Novému Času povedal, že vypovedanie koaličnej zmluvy oznámil Robertovi Kaliňákovi, pretože sa s vami často nevie spojiť. Ako ste vnímali, že to išlo takto cez prostredníka?

Som pripravený na diskusiu na tému dodatku ku koaličnej zmluve a nevidím na tom nič zlé. Programové priority aj tak potrebujeme doplniť. Odo mňa nedostanete žiadne emotívne vyjadrenie, vnímam úplne racionálne to, čo sa okolo nás deje. Tu sa hrá teraz o niečo iné. Či to naozaj myslíme na Slovensku vážne s bojom proti korupcii a netransparentnému správaniu sa. Rovnako nemôžem si dovoliť, aby Slovensko bolo ohrozené v boji o jadro Európskej únie a kto má zabojovať ak nie my, SNS a Béla Bugár? Absolútna väčšina občanov chce ísť do jadra EÚ. Nemôžem dovoliť, aby vymetač bruselských barov Sulík, polomafián Kollár, poloblázon Matovič a k tomu ešte Hlina, ktorý sa nechal zamurovať ako Bátorička rozhodovali o tom, čo s touto krajinou. Musíme v koalícii prekonať akékoľvek rozdielne názory. O nič iné sa teraz nehrá, len o to, či rozhodneme kam má Slovensko geopoliticky ísť, alebo ho bude ťahať Sulík niekam do čerta.

Otvoriť galériu

Predčasné voľby vylučujete?

Aký význam by mali predčasné voľby? Kto by za ne zahlasoval? Zrátajte si hlasy Smeru a Mosta-Híd, že predčasné voľby nie sú na stole - máme 64 hlasov, a tým je povedané všetko. (pozn. red.: SNS spolu s opozíciou by nezískali potrebných 90 poslancov na odhlasovanie volieb v parlamente) Koalícia vždy so sebou prináša nejaké pnutie, ale povedzte mi jeden racionálny dôvod, prečo by mali byť predčasné voľby? Ak má koalícia problémy poďme ich riešiť, ale vo svetle slovenských ambícii, nie vo svetle nejakých straníckych hier, ktoré politické strany môžu hrať.

Spomínala sa aj možnosť, že Smer môže vládnuť len s niektorými poslancami SNS, bez predsedu Danka. Je na stole tento variant?

To je úplný nezmysel. Ja som absolutne tvrdý kritik neštandardných riešení. Boli sme svedkami kupovania poslancov za Dzurindovej vlády... Ja som desiaty rok predsedom vlády a toto naozaj nepotrebujem. Buď budeme tri strany normálne vládnuť, budeme mať stabilnú väčšinu, budeme v sebe držať aj ten zostatok politickej strany, alebo to potom nemá žiadny význam. Každé personálne rozhodnutie so sebou prináša nejaké emócie. Skúste zrátať koľkých ministrov som ja už odvolal. Keby som vždy mal prepadnúť emóciam, ktoré sa prirodzene vyskytujú, tak by som sa neodvážil urobiť absolútne nič.

Jediné riešenie je pokračovanie vo vláde s SNS a s Dankom na čele?

Samozrejme. Môj eminentný záujem je, aby táto vládna koalícia fungovala.

Čo očakávate, že urobí Danko, keď sa vráti z dovolenky?

Chcem oceniť vystúpenie pána predsedu SNS, ktoré urobil pred odchodom na dovolenku, pretože si myslím, že je našou povinnosťou správať sa ako ľudia, ktorí majú plnú mieru zodpovednosti. Ja tiež viem niekedy zdvihnúť hlas a povedať tvrdé veci, ale urobím to tam, kde to mám urobiť - na súkromných stretnutiach. Pokiaľ ide o presvedčanie verejnosti, veľmi oceňujem spôsob, akým sa k tejto situácii postavil predseda Danko. Aj preto verím, že pokračujeme v racionálnom a konštruktívnom tóne budúci týždeň.

Ak pán Danko nastolí otázku zotrvania ministra Kaliňáka alebo Richtera, ste ochotný s ním debatovať o ich stiahnutí?

Túto hypotézu podáva skôr opozícia či niektoré médiá v snahe nás rozoštvať. Besnenie okolo Roberta Kaliňáka skončilo tak, že koaliční partneri videli papiere, ktoré predložil minister a konštatovali, že nenašli žiaden problém. Kaliňák má moju dôveru a takáto požiadavka nebola ani na stole. To iste plati aj v prípade Jána Richtera. Keď sa pozriem na klesajúcu nezamestnanosť, či ďalšie faktory, tak je najúspešnejší minister práce v histórii. A čo je zle na tom, že sa snažil čo najobjektívnejšie posúdiť situáciu v zariadení pre drogovo závislých?

Pôjdete radšej do pádu vlády, ak by pán Danko žiadal stiahnuť niektorého z týchto ministrov, ako by ste ich mali odvolať?

Toto sú fabulácie. Čo má spoločné s tým, že sa rozdeľovali na ministerstve fondy? Pozícia ministra Plavčana bola neudržateľná. Ja nemôžem spájať veci, ktoré sa spájať nedajú, preto v žiadnom prípade nemôžem spájať pozície iných ministrov s tým, čo sa udialo na ministerstve školstva. Do budúcnosti hovorím jasne - ak niekto urobí chybu, pôjde preč.

Ste pripravený odobrať celé ministerstvo školstva z rúk SNS?

Prečo by som to robil? Veci sme vyriešili štandardným demokratickým spôsobom. Mojou povinnosťou je navrhnúť prezidentovi, do kým nebude vymenovaný nový minister školstva, aby poveril riadením tohto ministerstva ministra za SNS. Pani ministerka Matečná ma poprosila, aby som ju chvíľku rešpektoval pre zranenie nohy, a má ďalšie povinnosti. Tak zostáva minister Gajdoš a medzitým budem očakávať návrh od SNS.

Sú požiadavky SNS - 13. a 14. plat, vyššia minimálna mzda úradníkov či peniaze na diaľnice, zakomponovateľné do programového vyhlásenia vlády?

Môžem vám ja povedať moje požiadavky? Ja by som napríklad chcel zaviesť podstatnú väčšiu odmenu pri ošetrovaní človeka, ktorý je starý, bezvládny, rodinným príslušníkom. Takýchto príkladov, čo by som chcel, je veľmi veľa. Čaká nás ťažký rozhovor o zostavovaní rozpočtu na rok 2018 a bude to vyzerať takto: Stretne sa Bugár, Danko a Fico. Každý položí na stôl, čo by chcel. A potom príde Peter Kažimír a povie: „Chlapi, na priority máme toľkoto peňazí, ak chceme udržať fiškálnu disciplínu.“ Myslím si, že je zhoda vo vládnej koalícii, že nikto nechce rozbiť finančnú disciplínu, ktorá je na Slovensku perfektná. Naše ambície budú limitované národnoštátnym záujmom.

Ustúpite Dankovi v niečom na úkor vašich požiadaviek, aby bol spokojný?

Mňa zaujíma téma rastu miezd. Smer výrazne podporoval nárast minimálnej mzdy, aj tento rok chceme tlačiť na rast miezd. Ak je tu nejaký koncept 13. a 14. platu, tak ministerstvo financií výrazne pomáha SNS nájsť variant, ktorý bude akceptovateľný pre všetkých, pretože nemôžeme hľadieť len na jednu stranu mince. Ak vieme nájsť koncept, ja budem hlasovať za schválenie oboma rukami.

Predseda Danko tvrdil, že je veľmi ťažké dovolať sa vám. Prečo medzi sebou neviete komunikovať?

Dúfam, že nechcete od predsedu vlády, aby som viedol rozhovor tohto typu. (Úsmev) Ja sa domnievam, že ústavní činitelia majú všetky možnosti na normálnu komunikáciu. Preto ak dovolíte, toto je na rozhovor medzi mnou, Andrejom Dankom a Bélom Bugárom, že či dostatočne komunikujeme. Ak je pocit, že sa málo stretávame, tak viem súhlasiť s tým, že zavedieme do dodatku koaličnej zmluvy aj pravidelné koaličné rady.

Budete od Danka žiadať, aby sa takéto správanie v budúcnosti neopakovalo?

Je to môj koaličný partner. Akurát môžem počúvať Andreja Danka aj Bélu Bugára a hľadať kompromisy, ale nie žiadať záruky.

Čím to je, že vy z týchto kríz vždy vyjdete víťazne a ostatní sa skôr trápia?

Takto to nie je. Skúste byť desiaty rok v takejto pozícii, ktorá je na očiach každého. Ako predseda vlády zodpovedáte za všetko. Nevediem žiadne osobné preteky. Moja ambícia je jasná - pokiaľ mám možnosť ovplyvňovať veci a pokiaľ vidím potenciál Smeru, chcem, aby keď sa raz budem na to Slovensko pozerať, vidieť, že sme nevypadli z hry.

Ako budete tráviť tento víkend?

Veľmi štandardne, pozerám si nejaké papiere. Mám povinnosti, ktoré sa týkajú môjho syna, ale v pondelok ráno budem na hrádzi.

Ako ste na tom s hľadaním nového bývania?

Máte pocit, že sa nudím v poslednom čase? Tak toto je moja odpoveď na túto otázku. (Úsmev) Ale na tom, čo som povedal v minulosti sa nič nemení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii