Černé auto, s nímž útočili teroristé ve Španělsku, bylo minulý týden v Paříži. Zachytila ho kamera

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 20. 8. 2017 22:22
Jedno z aut, kterými teroristé ve čtvrtek útočili v Katalánsku, zachytila minulý týden kamera v Paříži. Francouzští vyšetřovatelé však zatím neodhalili spojení mezi Francií a buňkou, která operovala ve Španělsku. Černé audi mohlo Francií jen projíždět. Policie podle médií stále pátrá po dvaadvacetiletém Maročanovi Younesu Abouyaaquoubovi. Právě on mohl být řidičem, jenž ve čtvrtek najel do davu lidí na barcelonské třídě La Rambla. Jistě to ale vyšetřovatelé nevědí. Katalánská policie nevylučuje, že se hledanému muži podařilo utéct do Francie. Ve slavné katedrále Sagrada Família v Barceloně se v neděli dopoledne za účasti španělského krále Felipeho VI. konala mše k uctění památky obětí.
Policisté odklízeli auto z útoku v Cambrils
Policisté odklízeli auto z útoku v Cambrils | Foto: Reuters

Barcelona - Jeden z automobilů použitých při útocích ve Španělsku byl zachycen minulý týden na bezpečnostní kameře v Paříži. Oznámil to v neděli list Le Parisien. Toto černé audi v pátek útočilo ve španělském městě Cambrils a zabilo jednu ženu.

Útok následoval několik hodin po čtvrtečním atentátu v Barceloně. Také tam byl použit jeden vůz a zemřelo tam 13 lidí.

Francouzští vyšetřovatelé nicméně zatím spojení mezi Francií a buňkou, která operovala ve Španělsku, neodhalili. Nevylučují, že auto Francií jenom projíždělo. Francouzská prokuratura zprávu o kamerovém záznamu zatím nekomentovala.

Ve Španělsku se stále pátrá po řidiči dodávky, jež zabíjela v Barceloně. Je za něj považován dvaadvacetiletý Maročan Younes Abouyaaquoub. Policie i v jeho případě připouští, že se mohl dostat přes hranici do Francie.

Dva útoky během pár hodin. Ve Španělsku útočili teroristé. Podívejte se na souhrnné video | Video: Reuters, Associated Press

"Nemáme o tom žádné konkrétní informace, ale nemůžeme to vyloučit," řekl v neděli šéf katalánské policie Josep Lluis Trapero.

Kontroly na hranicích podle něj byly bezprostředně po útocích posíleny, citovala ho agentura Reuters.

Trapero doplnil, že nemůže s jistotou potvrdit, kdo byl řidič, který ve čtvrtek autem najel do davu na barcelonské třídě La Rambla a usmrtil 13 lidí. Další oběť si vyžádal incident v noci na pátek v Cambrils.

Útok plánovala dvanáctičlenná buňka

Teroristická buňka zodpovědná za útoky v Katalánsku měla 12 členů, po jednom z nich policie stále pátrá. V neděli to potvrdil mluvčí katalánské policie.

Informace španělského listu El País o nálezu pozůstatků tří podezřelých ve vybuchlém domě ve městě Alcanar ale potvrdit odmítl.

Policie podle médií stále pátrá po dvaadvacetiletém Maročanovi Younesu Abouyaaquoubovi. Právě on mohl být podle nepotvrzených zpráv řidičem, jenž ve čtvrtek najel do davu lidí v centru Barcelony.

Podle agentury AP policisté na mnoha místech severovýchodního Španělska rozmístili zátarasy.

"Jsme blízko (dopadení) osoby, která má spojitost s oběma atentáty," uvedla katalánská policie na Twitteru.

Podle deníku El País policie své pátrání soustředí na města Ripoll, kde už dříve zadržela několik podezřelých, a Manlleu. Obě leží severně od Barcelony. V Ripollu působil také imám Abdelbaki Es Satty, který údajně zbytek teroristické buňky zradikalizoval.

O Es Sattym španělská média hovoří také jako o možné oběti středečního výbuchu ve městě Alcanar. Deník El País v neděli napsal, že policie v troskách domu našla pozůstatky celkem tří osob. Mluvčí katalánské policie to ale potvrdit odmítl. V domě v Alcanaru podle policie teroristická buňka připravovala bomby na atentáty, při výbuchu ale přišla o materiál a zřejmě i o několik členů. Následně se rozhodla zaútočit vozem.

Teroristické útoky v Barceloně a ve městě Cambrils připravily o život 14 lidí. Přes stovku dalších osob utrpělo zranění, více než pět desítek jich je stále v nemocnici.

Ve slavné katedrále Sagrada Família v Barceloně se v neděli dopoledne za účasti španělského krále Felipeho VI. konala mše k uctění památky obětí.

Kromě krále a jeho manželky Letizie se mše zúčastnil také španělský premiér Mariano Rajoy, předseda katalánské vlády Carles Puigdemont a starostky Barcelony a Cambrilsu Ada Colauová a Camí Mendozová

Svědek o útoku v Barceloně: Když jsem uviděl auto, utíkal jsem a neohlížel se, všichni jsme brečeli. | Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy