Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Teroristé z Barcelony se omylem vyhodili do vzduchu. Plánovali útok se 120 bombami

Autor: ČTK, pk - 
20. srpna 2017
13:50

Teroristická buňka zodpovědná za útoky v Katalánsku měla dvanáct členů, po jednom z nich policie stále pátrá. Nelze vyloučit, že utekl přes hranice do Francie, informovala v neděli katalánská policie. Kdo řídil dodávku, která na barcelonské třídě La Rambla zabila 13 lidí, policie stále nepotvrdila. Uvedla ale, že ve vybuchlém domě ve městě Alcanar, kde teroristé připravovaly bomby, identifikovala pozůstatky dvou osob.

Policie podle médií stále pátrá po dvaadvacetiletém Maročanovi Younesovi Abouyaaquoubovi, kterého považuje za řidiče, jenž ve čtvrtek najel do davu lidí na barcelonské třídě La Rambla.

Ředitel katalánské policie Josep Lluís Trapero ale v neděli na dotaz novinářů nepotvrdil, kdo byl řidičem bílé dodávky. Uvedl pouze, že policie stále pátrá po jednom muži. Nedá se vyloučit, že utekl přes hranice do Francie, dodal policejní ředitel. Podle agentury AP policisté na mnoha místech severovýchodního Španělska, které hraničí s Francií, rozmístili zátarasy.

"Jsme blízko (dopadení) osoby, která má spojitost s oběma atentáty," uvedla již dříve katalánská policie na twitteru.

Podle deníku El País policie své pátrání soustředí na města Ripoll, kde už dříve zadržela několik podezřelých, a Manlleu. Obě leží severně od Barcelony. V Ripollu působil také imám Abdelbaki Es Satty, který údajně zbytek teroristické buňky zradikalizoval.

Výbuch zabil několik členů

O Es Sattym španělská média hovoří také jako o možné oběti středečního výbuchu ve městě Alcanar. Deník El País v neděli uvedl, že policie v troskách domu našla pozůstatky celkem tří osob. Ředitel katalánské policie ale uvedl, že se podařilo identifikovat pozůstatky dvou osob.

V domě v Alcanaru podle policie teroristická buňka připravovala bomby na atentáty, při výbuchu ale přišla o materiál a zřejmě i o několik členů. Následně se rozhodla zaútočit vozem. Na místě exploze policie našla nejméně 120 propanbutanových bomb, které podle ní teroristé plánovali použít při jednom či více atentátech v Barceloně.

Teroristické útoky v Barceloně a ve městě Cambrils připravily o život 14 lidí. Přes stovka dalších osob utrpěla zranění, více než pět desítek jich je stále v nemocnici.

Španělský král Felipe VI. navštívil zraněné po útoku v Barceloně:

gabreta ( 21. srpna 2017 03:24 )

Ta si připravuje proslov k národu, po vítězství ve zmanipulovaných volbách! Volit jí může jen blázen a nebo sebevrah!!

Monikay ( 20. srpna 2017 15:44 )

Nojo, zabedněná matka bude tohle opakovat a mávat rukama až do smrti.

Bedoslav ( 20. srpna 2017 15:40 )

repelos je v pohodě, na rozdíl od "cilek" ...

Samo ( 20. srpna 2017 15:19 )

Repelos, tebe bych poslal na Středozemní moře do jednotek, které tam operují a podle toho jak by ses choval, tak by jsi buď přežil anebo by jsi šel ke dnu společně s islámskými nájezdníky. Podle toho, jaké příspěvky tu produkuješ, je jasné, že máš v hlavě vybrakováno a šel by jsi ke dnu.

Samo ( 20. srpna 2017 15:12 )

Byli to normální kluci, měli zaměstnání, chodili do práce, prohlásila o svých synech teroristech jejich muslimská matka. Normální byli podle ní, protože je muslimka. Ale z pohledu dnešního Evropana není žádný muslim normální, protože má geneticky zakodovaný sklon k násilí a to jejich náboženství - Islám, ještě podporuje. Můj názor je jednoznačný- nepřijímat a nezachraňovat na Středozemním moři žádné uprchlíky- obrátit jejich lodě zpátky-směrem do Afriky a pokud se budou snažit proniknout do Evropy, nemilosrdně ty lodě potopit.

Zobrazit celou diskusi