Po sobotních bouřkách jsou lidé na jihu Čech místy stále bez elektřiny

Události ČT: Bouřky napáchaly největší škody v jižní části Šumavy (zdroj: ČT24)

Přestože energetici v neděli ráno obnovili dodávku elektřiny v Jihočeském kraji na dalších místech, stále zůstávají desítky domácností bez proudu. Zavinily to poruchy na vedení způsobené bouřkou v noci na sobotu. Zatím se nepodařilo obnovit dodávky elektřiny především v okolí lipenské přehrady na Českokrumlovsku. Nejpozději v pondělí mají být dodávky obnoveny na všech místech.

„Na odstraňování závad stále pracujeme. Pokusíme se vše zvládnout během dneška. Nemůžeme ale vyloučit, že některé lokality zůstanou bez dodávek i v pondělí. Ale jednalo by se patrně jen o rekreační objekty, kde není stálý odběr,“ uvedl mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Kvůli padlým stromům a zpřetrhanému trakčnímu vedení nadále nejezdí některé železniční spoje. To se týká úseků Počátky – Veselí nad Lužnicí, Jílovice – České Velenice a Rybník – Lipno nad Vltavou. Na zasažených místech cestující přepravuje náhradní autobusová doprava.

Bouřka a silný vítr vyvrátily v noci na sobotu desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty mnoho popadaných stromů. Šumavský národní park proto doporučuje návštěvníkům, aby v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v dané oblasti.

Bouřky v noci na sobotu zasáhly také okolní státy. Dva lidé přišli v noci na sobotu o život při silné bouřce nedaleko města Braunau am Inn v Horních Rakousích. Zřítil se na ně festivalový stan. Dalších nejméně 40 lidí utrpělo zranění, z toho deset těžká. V Bavorsku nepřízeň počasí způsobila komplikace zejména v železniční dopravě.