Americký torpédoborec se srazil s tankerem, opět po dvou měsících

V Jihočínském moři nedaleko Singapuru se srazil americký torpédoborec a tanker, který plul pod liberijskou vlajkou. Americké námořnictvo pohřešuje deset členů posádky své lodi, dalších pět lidí na torpédoborci utrpělo zranění. Na tankeru podle informací singapurských úřadů nikdo zranění neutrpěl. Pro americké námořnictvo jde od června již o druhý torpédoborec poškozený při nehodě.

Torpédoborec USS John S. McCain a 183metrový tanker Alnic MC se srazily brzy ráno nedaleko Singapuru. Příčina zatím není zcela jasná. Pracovník bezpečnostní agentury MAST Ben Stewart, který v Singapuru působí, řekl agentuře Reuters, že podle prvních zjištění možná zatočila a zkřížila cestu tankeru.

Tanker a torpédoborec
Zdroj: ČT24

Torpédoborec je součástí 7. flotily a ve výzbroji má dálkově naváděné střely použitelné třeba proti severokorejským raketám. Tanker je ale skoro šestkrát těžší a o něco delší.

Následky srážky byly zřejmé ihned. „John S. McCain utrpěl poškození na levoboku v zadní části,“ sdělilo Námořnictvo Spojených států. V trupu vznikla asi šestimetrová trhlina, kterou do lodi zatekla voda a zaplavila několik okolních oddílů včetně oblasti, kde jsou kajuty posádky, strojovny a komunikačních místností.

Deset amerických námořníků je pohřešováno, pět dalších utrpělo zranění. Z nich čtyři transportovaly helikoptéry do Singapuru do nemocnice. Po nezvěstných námořnících pátrají Američané i singapurská námořní a pobřežní stráž. Také Malajsie a Indonésie oznámily, že poslaly své složky.

Posádka tankeru, který se plavil pod liberijskou vlajkou, přežila nehodu bez zranění. Loď utrpěla podle správy singapurského přístavu poškození přední nádrže, ale vysoko nad hladinou. Náklad 12 tisíc tun ropy zůstal celý na palubě, zjistila agentura Reuters od posádky Alnicu.

Události: Po srážce torpédoborce s tankerem se stále pohřešuje 10 lidí (zdroj: ČT24)

„Byl poškozen ventil, ale nedošlo k úniku ropy,“ uvedl její člen. Totéž potvrdila i singapurská přístavní správa. „Nejsou žádné informace o znečištění ropou a doprava v Singapurském průlivu nebyla ovliněna,“ sdělila.

Americké námořnictvo ujistilo, že ani z jeho válečné lodi neunikají pohonné hmoty a poškozený John S. McCain je schopen další plavby. Po nehodě odplul vlastní silou na námořní základnu Changi v Singapuru.

U námořní nehody zasahovala singapurská námořní a pobřežní stráž a malajské složky. Oblast, kde ke srážce lodí došlo, si nárokují oba státy. Jak připomněla agentura Reuters, mezinárodní soud ji v roce 2008 přiřkl Singapuru, ale Malajsie letos požádala o přezkoumání rozsudku.

Torpédoborec nese jméno po dvou amerických admirálech - otci a dědovi senátora Johna McCaina, válečného hrdiny z Vietnamu, který se v minulosti ucházel o prezidentský úřad. Ten na Twitteru uvedl, že se spolu se svou ženou modlí za námořníky na torpédoborci. „Vážíme si záchranných prací,“ dodal.

Torpédoborec John S. McCain, kterému vojáci přezdívají Velký zlý John, je sesterskou lodí torpédoborce USS Fitzgerald, jehož osud nyní sdílí. Fitzgerald totiž také havaroval – letos v červnu se srazil s nákladní lodí, která se plavila pod filipínskou vlajkou. K nehodě došlo u japonského přístavu Jokosuka.

Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda. Sedm členů posádky zahynulo. Oba torpédoborce patří k 15. eskadře americké 7. flotily, jejíž velitelství je v Jokosuce.

Načasování nehody je nepříjemné. Stalo se to v den, kdy začaly pravidelné americko-korejské manévry, demonstrace síly tváří v tvář severokorejské bojechtivosti. Nehoda zpochybňuje operace amerického námořnictva širším kontextu.