Rusko při náletech v Sýrii zabilo přes 200 bojovníků IS

Ruské letectvo zabilo přes 200 bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS), kteří byli na cestě k východosyrskému městu Dajr az-Zaur, které leží ve stejnojmenné provincii. S odkazem na ruské tiskové agentury a ministerstvo obrany o tom informovala agentura Reuters.

Při náletech na IS byli prý rovněž zničeny jejich zbraně. Kdy se operace uskutečnila, však ruské ministerstvo obrany neuvedlo.

Bojovníci IS se soustředí v okolí Dajr az-Zauru od chvíle, co je syrské vládní síly podporované ruským letectvem vytlačily z jižní části provincie Rakká a západního území provincie Homs.

IS přišel o své postavení v Iráku a ztrácí pozice také v Sýrii. Po vytlačení z provincie Aleppo a postupné ztrátě postavení v Homsu bojuje o udržení v Rakká. Ztráta Rakká by pro sunnitské radikály znamenala tíživou ránu.

Při nedělních náletech mezinárodní koalice pod vedením Spojených států tam zemřelo nejméně 27 civilistů. Mezi mrtvými je i sedm dětí. S odkazem na prohlášení Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) o tom informovala agentura AFP.  Minulý týden tam při náletech podle organizace zemřelo 125 civilních obětí. Čím více se zaměřují na centrum města, tím více podle organizace umírá civilistů.

O město bojují Syrské demokratické síly (SDF) díky podpoře koalice a spojeneckých vojáků. „Všechno to má dobrý důvod. Až dobyjeme Rakká, ISIS bude zase blíž porážce. A to je dobré,“ konstatoval dříve britský IT specialista Jack Holmes, který tam má funkci snipera.

Agentura AP citovala ruského ministra obrany, podle něhož se syrským vládním silám v centrální části země daří. Během dvou měsíců údajně rozšířila území pod svou kontrolou o dvaapůlnásobek.

Rusko, které je spojencem syrské vlády, již dříve uvedlo, že se IS mobilizuje, aby udržel východní provincii Dajr az-Zaur. Teprve prohra IS v této provincii bude podle Moskvy skutečnou porážkou IS.

S Islámským státem bojuje také irácká armáda, která v pondělí dobyla velké území před městem Tall Afar. To je jednou z posledních bašt IS v zemi. Irácké síly převzaly kontrolu nad oblastí o rozloze přibližně 250 kilometrů čtverečních východně od Tall Afaru. Do samotného města ale vládní jednotky zatím nepronikly.