Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha vyzkouší další obří autobus. Mercedes pro linku na letiště má 21 metrů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Na čtyřměsíčním pronájmu vozu se DPP dohodl s obchodním zastoupením Mercedes-Benz v Česku.

Dopravní podnik hlavního města (DPP) začne na přelomu srpna a září testovat další typ velkokapacitního autobusu, určeného pro přepravu cestujících z Nádraží Veleslavín na ruzyňské letiště. DPP o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Autobus značky Mercedes-Benz je téměř 21 metrů dlouhý a podnik ho má zapůjčen na čtyři měsíce. Podobným způsobem na stejné trase DPP testoval velkokapacitní autobus Van Hool, který měl dokonce bezmála 25 metrů.

"Počet cestujících na Letišti Václava Havla neustále roste, a tím i počet cestujících, kteří se potřebují dostat do centra a z centra města prostřednictvím autobusů. Zkracování intervalů autobusové dopravy však už není z technických důvodů možné, a proto vidím potenciál uspokojit narůstající poptávku právě vysokokapacitními autobusy," řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Nedávno začala modernizace železnice z Prahy do Kladna, která počítá s odbočkou na letiště. Do jejího dokončení jsou cestující odkázáni na taxi a právě autobusy linky 119, která propojuje letiště s linkou metra A.

Základní technické parametry autobusu
Typ Mercedes-Benz 628.05 CapaCity L
Výrobce EvoBus GmbH, Německo
Délka 20 995 mm
Šířka 2 550 mm
Výška 3 350 mm
Celková hmotnost 32 000 kg
Pohotovostní hmotnost 19 110 kg
Motor Mercedes-Benz OM 470, vznětový šestiválec
Emisní norma EURO VI
Objem válců 10 677 cm3
Maximální výkon 265 kW při 1 800 ot.min-1
Převodovka ZF EcoLife, automatická šestistupňová

Na čtyřměsíčním pronájmu vozu se DPP dohodl s obchodním zastoupením Mercedes-Benz v Česku. Autobus je nízkopodlažní a klimatizovaný. Podnik během zápůjčky vůz otestuje a posléze vyhodnotí, jak tento typ autobusu vyhovuje jeho požadavkům. "Jako operátor této tak důležité linky musíme mít jasno, jaké parametry zvolíme pro budoucí pořízení a provoz velkokapacitních autobusů. Proto jsme se rozhodli otestovat autobus v pilotním provozu," uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar.

DPP od konce loňského do začátku letošního roku na stejné lince testoval autobus belgického výrobce Van Hool. Svou délkou téměř 25 metrů překonával autobus testovaný nyní. V obou případech si dopravní podnik musel vyjednat výjimku, protože české předpisy dovolují maximální délku 18,75 metru.

DPP provozuje více než 1100 autobusů s průměrným stářím devět let. Náklady podniku na provoz autobusů v rámci pražské integrované dopravy činí ročně zhruba čtyři miliardy korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - 1975ak
21. 8. 2017 21:20
Re: Bratislava
Asi proto, že Pha má trošku jiný profil trati než Blava.
21. 8. 2017 13:48
Re: Bratislava
V Bratislave jazdí starší model O530, ktorý je o cca 1,5 m kratší, tak možno preto.
[odkaz]
21. 8. 2017 13:25
Bratislava
tyto busy jezdi zcela bezne v Bratislave... co na to Praha potrebuje jeste testovat?