V pardubické Explosii došlo k výbuchu, tři zranění

V areálu pardubické Explosie v Semtíně došlo v pondělí před polednem k výbuchu. Tři lidé utrpěli středně těžká zranění. ČT informaci potvrdil mluvčí společnosti Explosia. Požár se podařilo rychle uhasit, s výjimkou poškozené budovy je podnik na výrobu výbušnin a trhavin v běžném provozu.

K havárii došlo krátce před polednem v objektu, ve kterém se vyrábí a zpracovává střelný prach. Podle generálního ředitele firmy Josefa Tichého vybuchl lis na tvarování prachového zrna, stroj nevykazoval žádné závady, došlo ale „k technologickému zahoření střelného prachu při jeho lisování“. Exploze zranila tři osoby, které se na pracovišti právě pohybovaly, všichni ale zůstali při vědomí.

„Na místo dorazila místní jednotka hasičského záchranného sboru, následně hasiči Pardubického kraje a záchranná služba. Hasiči objekt během pár minut zajistili, záchranáři ošetřili zraněné a odvezli je do nemocnice,“ informoval mluvčí Explosie Martin Vencl.

Provoz běží dál, nebezpečí nehrozí

Do ovzduší při výbuchu unikly zplodiny prachu, Vencl ale ubezpečuje, že v tomto množství nemohou být pro okolí toxické ani škodlivé. Hořící objekt se už hasičům podařilo uhasit a provoz společnosti tak s výjimkou poškozené budovy pokračuje v běžném režimu.

„Chod společnosti to žádným způsobem neohrozilo, protože budovy jsou rozestavěny tak, aby právě nedošlo k ohrožení, pokud na jedné z nich dojde k nějaké nehodě,“ doplnil Vencl a stejně mluví i mluvčí krajské policie Eva Maturová: „Podle odborníků byla budova označena za bezpečnou, nemělo by dojít k dalšímu výbuchu.“

Způsobená škoda se odhaduje na patnáct milionů korun, příčiny nehody zatím nejsou známy. Na místě probíhá vyšetřování kriminalistů a expertů z obvodního báňského úřadu. Generální ředitel společnosti Explosia jmenoval odbornou komisi, která s nimi bude při vyšetřování nehody spolupracovat.

„Během dnešního dne příčiny odhadeny nebudou, takové případy se vyšetřují i několik měsíců, bývají totiž vyžádány znalecké posudky. Může to trvat i v řádech měsíců, minulý výbuch se vyšetřoval celý rok,“ dodala Maturová. 

  • Založena jako továrna na výbušné látky v roce 1920.
  • Je známá především výrobou semtexu.
  • České armádě dodává střelný prach pro dělostřeleckou munici.
  • V roce 2011 výbuch ve výrobně zabil čtyři lidi.

K poslední, o poznání vážnější nehodě v Explosii došlo 20. dubna 2011. Výbuch zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu, která se používá zejména na odstřel skalního masivu. Čtyři zaměstnanci firmy při havárii zemřeli.