V pardubické Explosii vybuchl střelný prach, tři lidé skončili v nemocnici

Martin Ťopek Barbora Němcová ČTK Martin Ťopek, Barbora Němcová, ČTK
Aktualizováno 21. 8. 2017 19:05
V pondělí krátce před polednem explodoval střelný prach v pardubické továrně na výbušniny Explosia. Tři lidé byli zraněni, na místě zasahovali hasiči z místní podnikové jednotky.
Synthesia, Explosia
Synthesia, Explosia | Foto: Lukáš Bíba

Pardubice - V pardubické Explosii v pondělí před polednem zranil výbuch střelného prachu tři lidi. K explozi došlo při jeho výrobě v jednom z provozů známé továrny na výbušniny. Škoda se předběžně odhaduje na 15 milionů korun.

"Na místě zasahovali hasiči z podnikové jednotky, podle mých informací zásah krajských hasičů nebyl nutný," uvedl mluvčí Explosie Martin Vencl.

Podle generálního ředitele firmy Josefa Tichého vybuchl lis na tvarování prachového zrna. Podle Vencla byli zranění zaměstnanci proškoleni a znali zásady bezpečnosti práce. Stroj, který explodoval, nevykazoval žádné závady.

Na místo vyjely čtyři vozy záchranné služby. Záchranáři ošetřili tři středně a těžce zraněné lidi. "Především šlo o vážné popáleniny, poranění tlakovou vlnou a velmi vážné poranění ruky," upřesnil mluvčí krajských záchranářů Aleš Malý s tím, že se ze strany záchranářů jednalo o náročný zásah. Zranění byli transportováni do pardubické nemocnice, nejvážněji poraněného převezli do nemocnice v Hradci Králové. Podle mluvčího krajské nemocnice Dušana Korela byl již jeden ze zraněných propuštěn do domácího ošetřování.

Hasiči zajistili objekt výroby střelného prachu, který byl poškozen výbuchem. Celková škoda bude záležet na míře poškození strojního vybavení i budovy. "Ostatní výroba v podniku je zachována, žádná omezení nejsou. Budova je opáskovaná, ale její okolí je naprosto nedotčené," řekl Vencl.

Podle policejní mluvčí Maturové byla budova, v níž nastal k výbuch, poškozena jen mírně. "Když bylo rozhodnuto, že je bezpečná, vstoupili vyšetřovatelé dovnitř a ohledávají místo exploze. Uvidíme, zda došlo k pochybení člověka nebo závadě na stroji, který střelný prach zpracovával," řekla Maturová. Podle ní může celé vyšetřování trvat měsíce i roky.

Při nehodě do ovzduší unikly zplodiny po zahoření prachu v množství, které není pro okolí škodlivé. Generální ředitel společnosti Explosia jmenoval odbornou komisi, která bude při vyšetřování nehody spolupracovat s policií a zástupci Obvodního báňského úřadu.

Podle mluvčího Explosie se jedná o nehodu menšího charakteru. V minulosti zažila pardubická továrna i výbuchy s tragickými následky. Naposledy to byla exploze při výrobě nitroglycerinu v roce 2011, při níž zahynuli čtyři lidé. Exploze tehdy zničila dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodila.

 

Právě se děje

Další zprávy