Narodil se 6. prosince 1937 herečce Jiřině Steimarové a sochaři Janu Kodetovi. Po rozvodu rodičů se matka provdala za automobilového závodníka Jaroslava Juhana. S ním si velice rozuměl, nevlastní otec ho učil jezdit na kole a bruslit, ale když v roce 1951 emigroval, tak to celé rodině zkomplikovalo život. Jeho mámu kvůli tomu vyhodili z Národního divadla a Jiří jako nejstarší ze tří dětí musel ve svých čtrnácti letech zastoupit roli otce v rodině.

Kvůli emigraci otčíma byl Kodet vyloučen z gymnázia. Nastoupil na jezdecké učiliště v Kladrubech, ale cítil, že jeho největší talent je herectví. Na druhý pokus se dostal na DAMU. Po vysoké v roce 1963 si jej vyhlédl Jan Kačer, jenž sestavoval soubor pro Městské divadlo Petra Bezruče v Ostravě.
V té době se oženil se svou první ženou Renatou Cihelkovou, se kterou zplodil dceru Karolínu. Neměli skoro žádné peníze.

Video
Video se připravuje ...

Soňa Kodetová se v Show Jana Krause rozpovídala o svém muži Jiřím Kodetovi Tv Prima

„Když už měl konečně gáži, tak šel do potravin, tam koupil obrovský dárkový koš, utratil tak skoro všechny peníze a doma řekl, že přece musíme reprezentovat,“ vzpomíná na jeho rozhazovačnost první žena Renata. Podobně to měl i na zájezdech s divadlem.

I když měl Kodet hluboko do kapsy, vždy se choval jako grand. Jednou pozval kolegy na srnčí na smetaně s domácím knedlíkem. Všichni se těšili na výborný oběd, ale najednou přišla jeho žena s tím, že nestihla udělat knedlíky, ale že může udělat rýži nebo halušky.

Kodet vstal a zařval: „Halušky k srnčímu na víně? To nebude jíst nikdo.“ Potom vyhodil pekáč s masem z okna a společně s kolegy odešli do hospody na buřty s cibulí. Žena zůstala stát jako opařená a okamžitě odjela do Prahy.

Fotogalerie
8 fotografií