Učitelé mají dostat přidáno více než ostatní, ale jednání vlády a odborů o platech ještě nekončí

Platy učitelů porostou nejspíš víc než platy ostatních pracovníků veřejného sektoru. Shodli se na tom v pondělí zástupci vlády a odborů. Dohoda o tom, o kolik a kdy si zaměstnanci veřejných služeb polepší, ale nepadla. Další jednání se uskuteční v září. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Odbory žádají pro kantory přidání o 15 procent a pro ostatní o deset procent od listopadu. Ve hře je víc variant.

„Dohoda na růstu platů je nezbytnou součástí dohody o celém rozpočtu,“ uvedl Sobotka. Podle něj jsou pro stanovení navýšení klíčové právě dopady do rozpočtu, tedy výdaje.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) má vládě do konce srpna předložit návrh státního rozpočtu pro příští rok. Už dříve řekl, že schválený schodek 50 miliard nepřekročí. Sobotka uvedl, že zdroje se musí najít uvnitř rozpočtu, nevyloučil přesuny výdajů. Lídři koalice by se měli na podobě státní pokladny i růstu platů dohodnout na svém jednání 4. září. Poté se vláda znovu sejde s odbory.

ČSSD podporuje variantu odborů

Odborářskou variantu podporuje i Sobotka a jeho ČSSD, ostatní strany mají jiné představy. „Musíme se dohodnout s koaličními stranami. Měla by to být pokud možno dohoda napříč vládní koalicí, abychom se nepřehlasovávali,“ uvedl premiér. Podle něj jsou návrhy koaličních partnerů k růstu platů zatím „poněkud obecnější“.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly jsou postoje vládních stran blízké v tom, že se všechny shodují na nutnosti zvýšit platy. „Absolutní shoda je v podstatě v oblasti učitelů. To vítáme. Všechny ostatní varianty jsou v tuto chvíli otevřené,“ řekl Středula. Odborová centrála trvá na své variantě. Podle odborářů bude státní rozpočet mít na požadované přidání dost prostředků.

Ministerstvo práce v podkladech pro jednání uvedlo, že preferuje všechny tři varianty. Od listopadu by podle resortu dostali přidáno učitelé, policisté, hasiči, učitelé, lidé v sociálních službách a kultuře, úředníci či technické síly. Lékaři a sestry by si přilepšili od ledna, dřív to není možné. Podle původních propočtů měli od listopadu dostat víc jen lidé, jimž se teď v červenci výdělek nezvedl. Těm, kterým v pololetí rostl, se měl znovu zvýšit až od ledna. Odbory to odmítají.