Při požáru v Rostově na Donu bylo zničeno přes 80 obytných domů, spekuluje se o žhářství

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 8. 2017 23:04
Jihoruský Rostov na Donu postihl v pondělí masivní požár, který poškodil stovku budov a kvůli němuž byl vyhlášen výjimečný stav. Evakuováno bylo přes 650 osob, úřady zatím evidují 45 zraněných. Na ploše až 10 000 metrů čtverečních zasahovalo kolem 1200 hasičů. Podle policie požár způsobil zkrat spotřebiče v opuštěném domě, v médiích se ale objevují spekulace o možném úmyslném založení ohně.
Foto: Reuters

Rostov na Donu - Při požáru v centru jihoruského Rostova na Donu bylo v pondělí zničeno 100 budov, z toho více než 80 obytných domů. Místní úřady kvůli ohni vyhlásily v celé Rostovské oblasti výjimečný stav, informovala agentura TASS. Při požáru se zranilo 45 lidí, z nichž sedm bylo hospitalizováno. 

Bezpečnostní složky evakuovaly více než 650 osob, v zasažené čtvrti nefunguje elektrický proud a byly přerušeny dodávky plynu.

Oheň se rozšířil na plochu až 10 000 metrů čtverečních a plameny s pomocí více než 200 kusů hasičské techniky hasilo zhruba 1200 hasičů. Na místě zasahovalo i sedm vrtulníků ministerstva pro mimořádné situace a ministerstva obrany. Záchranářům práci ztěžoval především vítr o rychlosti více než 70 kilometrů za hodinu.

Podle policie požár pravděpodobně způsobil zkrat domácího spotřebiče v opuštěném domě. Ruská verze zpravodajského serveru BBC však informovala o možném úmyslném založení ohně.

Zasaženou čtvrť už začátkem srpna postihla série požárů, které někteří místní obyvatelé dávali do souvislosti se zájmem jisté developerské firmy o lukrativní pozemky v této části města.

Domy, ve kterých hořelo tentokrát, se nacházejí v historickém centru Rostova, kde některé ulice nemají ani asfaltový povrch a kde chybí i kanalizace. Jedna z obyvatelek čtvrti přitom uvedla, že na začátku srpna jí představitelé neznámé developerské firmy nabízeli za její dům a pozemek 2,4 milionu rublů (zhruba 900 000 korun). Když prodej odmítla, zástupci firmy jí vyhrožovali, že dům zapálí.

 

Právě se děje

Další zprávy