Ostrovem Ischia otřáslo zemětřesení o síle čtyř stupňů. Nejméně dva mrtví

Přinejmenším dvě oběti a 39 zraněných si vyžádalo zemětřesení, které zasáhlo v pondělí večer jihoitalský ostrov Ischia. V důsledku otřesů o síle čtyři stupně se především v severní části ostrova nedaleko Neapole zřítilo několik domů i část kostela. Čeští turisté jsou podle české diplomacie v pořádku.

Zemětřesení, jehož epicentrum leželo jihozápadně od ostrova a ohnisko v hloubce asi deseti kilometrů, kampánským ostrovem Ischia otřáslo v pondělí krátce před devátou večer. Italští seismologové původně uvedli, že mělo sílu 3,6 stupně, později údaj ale zvýšili na čtyři stupně. Podle americké seismologické služby USGS otřáslo ostrovem zemětřesení dokonce o síle 4,3 stupně.

Podle agentury Reuters se zřítilo několik budov včetně části kostela ve městě Casamicciola Terme na severu ostrova. List Corriere della Sera uvedl, že právě padající trosky z kostela zabily starší ženu; druhou obětí je žena, jejíž tělo záchranáři vyprostili během noci zpod trosek.

Podle české Asociace cestovních kanceláří a prodejců zájezdů je nyní na Ischii s cestovní kanceláří na 400 Čechů. Všichni z nich jsou v pořádku, většina je ubytována v části ostrova, která nebyla zasažena.

Italská média po celou noc sledovala osud rodiny z jednoho ze zřícených domů. Matce se podařilo z domu uniknout, otce vyprostili zakrátko záchranáři. Kolem 4:00 se jim pak podařilo z trosek dostat i jednoho ze tří jejich synů – sedmiměsíčního Pasqualeho. Později během dne vyprostili i zbylé dva chlapce.

Prokletí seismicky aktivní oblasti

Ischia v Neapolském zálivu je populární lázeňská destinace a zemětřesení udeřilo na vrcholu turistické sezony; řada místních obyvatel i turistů při otřesech v panice vyběhla do ulic. Na mnoha místech jsou přerušeny dodávky elektřiny. Úřady evakuovaly také nemocnici na severním pobřeží. Italské úřady vyslaly k ostrovu několik trajektů, které evakuovaly část lidí na pevninu.

Vzhledem k rozsahu škody při relativně slabém zemětřesení se v Itálii rozproudila debata o kvalitě budov na ostrově, v blízké Neapoli i jejím okolí a potažmo v celé středoitalské Kampánii, kde se často vyskytují nelegálně postavené budovy.

„Dobře víme, že více než 200 tisíc domů v Kampánii bylo postaveno bez povolení. Mluvíme tu o domech, při jejichž konstrukci se doslova opovrhovalo jakýmikoli seizmickými normami,“ řekl televizi Sky TG24 architekt Fabrizio Pistolezi. Mnoho domů na ostrově bylo také postaveno před zavedením těchto norem.

Itálie leží v seismicky aktivní oblasti. Ve čtvrtek uplyne přesně rok od okamžiku, kdy silné zemětřesení zasáhlo regiony ve střední Itálii. Země se znovu třásla ještě týž rok v říjnu a pak znovu letos v lednu. Srpnové otřesy si vyžádaly téměř 300 obětí. Všechna zemětřesení napáchala značné materiální škody a poškodila kulturní památky.

Studio 6 se spolupracovníkem ČT Josefem Kašparem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod