Komentár Daga Daniša: Danka vyfackali za biznis Smeru
22.8.2017 00:00
akt. 05.02.2019 01:48

Komentár Daga Daniša: Danka vyfackali za biznis Smeru

Uložiť článok
Robert Fico má jednu čudnú schopnosť - dokáže prefackávať koaličného partnera za obchody, v ktorých figurujú prevažne ľudia blízki Smeru. Dankovi sa vôbec nemusíme čudovať, že je urazený a bojkotuje zasadania vlády.

Pri škandále s eurofondmi sa potvrdzuje, že nešlo len o kauzu SNS či ministra Plavčana. Aj kľúčoví štátni úradníci, aj firmy, ktoré dostali milióny eur, sú do veľkej miery prepojení so Smerom či dokonca s poradcami predsedu vlády Roberta Fica.

Minister Plavčan o biznise s eurofondmi veľa nevedel. Zdroje z ministerstva sa zhodujú, že silnú pozíciu v rezorte mal hlavne Vladimír Kováčik, šéf kancelárie ministra. Okrem iného mal „dozerať" aj na eurofondy.

Kováčika si síce po voľbách osvojil Andrej Danko a SNS, predtým bol však štátnym tajmníkom za Smer. Na starosti mal práve eurofondy . Navyše, Kováčik mal mať blízke vzťahy so šéfom poradcov premiéra Fica - s Vladimírom Faičom.

Jednoducho: SNS sa musela pri eurofondoch (600 miliónov eur) deliť o vplyv so Smerom. Úradník Kováčik bol ideálny kandidát.

Brhel, Počiatek, Flašík...

Zdroj z SNS sa pre agentúru SITA pred dvoma týždňami tiež posťažoval, že o eurofondy pre vedu sa mal roky zaujímať oligarcha a podnikateľ z pozadia Smeru Jozef Brhel (čo sa nezmenilo ani po voľbách). 

Táto inforámcia sa dnes potvrdzuje. Aktuality.sk majú zoznam všetkých firiem, ktoré uspeli pri žiadostiach o milióny z eurofondov. Jednou z nich je aj firma Sevitech. Má dostať takmer tri milióny eur.

V roku 2015 pritom poslanci Lipšic a Sulík informovali , že za IT firmou Sevitech majú stáť podnikateľ Brhel a jeho obchodní partneri. Sevitech bola subdodávateľom informačných systémov pre Finančnú správu za 100 miliónov eur.

Súvisiace články k téme

Ďalšou firmou, ktorá má dostať milióny z eurofondov (konkrétne 6,4 milióna), je Preem. Podľa zistení portálu Aktuality.sk má Preem väzby na spoločnosť Anext, za ktorou podľa viacerých médií stáli Ján Počiatek a obchodní partneri Roberta Kaliňáka.

Ešte vyššiu sumu (6,5 milióna) má dostať z eurofondov konzorcium firiem Dekonta a Water Partner Slovakia, ktorá je podľa poslankyne OĽaNO Remišovej prepojená s ľuďmi Fedora Flašíka. Za milióny eur budú skúmať „rýchlorastúce dreviny".

Flašíka síce Fico v roku 2006 odrezal od Smeru, veľa sa tým však nezmenilo. Flašík si udržal blízke vzťahy s Glváčom a Kaliňákom a roky sa cez blízke firmy „venoval" eurofondom.

Po voľbách 2016 sa Flašík skamarátil aj s Andrejom Dankom. Aby to mal poistené aj z druhej strany. 

Všetky spomínané obchody sú z prvého balíka eurofondov a pokračujú. Neboli zrušené. Minister musel prehodnotiť len „druhú výzvu", ktorá ešte nebola definitívne uzavretá. 

Ficova sekera

Spočítané a zhrnuté: po voľbách Dankova SNS vstúpila do vlády. V pozadí ministerstva školstva sa mali presadiť aj podnikatelia blízki SNS Kmotrík a Siekel, resp. ich ľudia. Súbežne s tým si ale silnú pozíciu pri eurofondoch držali aj úradníci s väzbami na Smer či na šéfporadcu premiéra (Faič). A oligarchovia.

Obchody bežali podľa starých zabehaných schém. Na oboch koncoch kontraktov - štátnom aj firemnom - bolo cítiť nielen SNS, ale aj rukopis Smeru a jeho figúr.

Jeden z mála ľudí, ktorí boli celkom mimo bitky o eurofondy a nevideli ani cent, sa volá Peter Plavčan. Nešťastník, ktorého úlohou bolo podpisovať zmluvy (nachystané silnejšími hráčmi). A nastaviť krk pod sekeru, keby to vybuchlo...

Fico ho „odvážne“ sťal.

A tí slabšie zorientovaní uznanlivo zatlieskali.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.