Zákaz obchodování s dluhopisy a se státní ropnou společností. USA zpřísnily sankce proti Venezuele

Spojené státy zavedly nové sankce proti Venezuele. Prezident Donald Trump chce podle oznámení Bílého domu zatlačit na venezuelskou vládu a prezidenta Nicolase Madura, aby ukončil svou tyranii.

Washington (Aktualizováno: 22:21 25. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuelský prezident Nicolás Maduro | Zdroj: Reuters

„Nezůstaneme nečinní vůči tomu, jak se Venezuela hroutí. Madurova diktatura nadále zbavuje venezuelský lid přístupu k potravinám a lékům, vězní představitele demokraticky zvolené opozice a násilím potlačuje svobodu slova," uvedl podle ČTK Bílý dům.

„Tato (sankční) opatření byla pečlivě odstupňována, aby připravila Madurovu diktaturu o klíčový zdroj financí," dodal Bílý dům v komuniké.

Sankce zakazují obchodování s venezuelskými dluhopisy nebo se státní ropnou společností PDVSA. Zpřísnění sankcí podpořila i americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Spojené státy tím podle ní vyslaly Venezuele jasný signál, že situaci v zemi nebudou tolerovat.

Mám důkazy, že Maduro bral úplatky, tvrdí uprchlá venezuelská generální prokurátorka Ortegová

Číst článek

Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza označil sankce za nejhorší agresi proti venezuelskému lidu a za snahu vyvolat v zemi humanitární krizi. Sankce a hrozby ze strany USA jsou podle něj „necivilizovanou politikou," citovala ho agentura Reuters.

„Požádáme nejen generálního tajemníka OSN, ale i celé valné shromáždění, aby k těmto mimořádným a nepřátelským hrozbám zaujali stanovisko. My je za žádných okolností nemůžeme přijmout. Musíme ochránit náš lid,“ řekl podle Radiožurnálu Arreaza.

Tým odborníků teď podle něj opatření Spojených států zkoumá, aby mohla Venezuela zareagovat přiměřeně. Ministr zahraničí také bránil současnou venezuelskou vládu, která podle něj postupuje demokraticky a podle tamního práva.

Prezident Nicolas Maduro ale nedávno zřídil ústavodárné shromáždění, které se snaží vyřešit několik měsíců trvající hospodářskou krizi.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme