Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš posunuje hranice politické kultury k žumpě, rozjel se Sobotka

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Slovní výměny mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem víceméně utichly poté, co druhý jmenovaný opustil post ministra financí. Žádost policie o vydání Babiše a kauza kolem firmy FAU ale opět rozčeřily vody.

Sobotka se po čase opět tvrdě do Babiše navezl. „Sleduji, jak se AB a ANO snaží posunout hranice politické kultury zase o krok blíže žumpě. Stíhání člena vlády prý není problém. Je to jinak. Trestně stíhaný člověk nemá ve vládě demokratické země, jako je Česko, co pohledávat. Natož aby byl premiér. To opravdu není téma k diskusi,“ udeřil premiér v souvislosti s žádostí o vydání šéfa hnutí ANO a jeho zástupce Jaroslava Faltýnka.

1/2 Sleduji,jak se AB a ANO snaží posunout hranice polit.kultury zase o krok blíže žumpě. Stíhání člena vlády prý není problém. Je to jinak.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 29. srpna 2017

1/2 Sleduji,jak se AB a ANO snaží posunout hranice polit.kultury zase o krok blíže žumpě. Stíhání člena vlády prý není problém. Je to jinak.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 29. srpna 2017

To ale není vše. Premiér dal také jasně najevo, že chce, aby se novými informacemi o možném zneužití finanční správy k likvidaci firmy FAU. „Požádal jsem ministra financí Ivana Pilného, aby kauzu FAU prověřil a do 30 dnů mi k tomu poskytl zprávu,“ informoval Sobotka na Twitteru. Objevilo se totiž podezření, že ještě jako ministr financí Babiš zneužil podřízenou finanční správu k likvidaci firmy, která mu překážela v jeho podnikání.

Babiš v rozhovoru pro server iHNED.cz odmítl, že v době svého působení na ministerstvu financí finanční a celní správu zneužíval a úkoloval.  K obsahu nahrávky se nechtěl vyjadřovat, tvrdí, že ji neslyšel. „Opravdu nechci každý týden poslouchat ilegálně pořízené nahrávky, které jsou zneužívány k manipulaci," uvedl.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

19. května 2024 12:32

Fico už je po atentátu mimo ohrožení života. Stav premiéra je nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.