Firmy si stěžovaly na zneužívání zajišťovacích příkazů. Pilný zveřejní výsledky analýzy v polovině září

Ředitel finanční správy Martin Janeček předal ministru financí Ivanu Pilnému analýzu, jak finanční úřady využívají při výběru daní takzvané zajišťovací příkazy. Ministr Pilný si ji chce prostudovat a zveřejnit do 15. září, řekl Radiožurnálu mluvčí rezortu Jakub Vintrlík.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ministr financí Ivan Pilný

Nový ministr financí Ivan Pilný | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Janeček obsah ani výsledky analýzy nechtěl ve čtvrtek pro Českou televizi blíž komentovat. „Vychází z širokého záběru informací a zjištění, kdy finanční správa provedla doopravdy komplexní dohlídkovou činnost a tak dále. Takže z mého pohledu je velice komplexní,“ řekl v České televizi ředitel.

Zajišťovací příkazy může finanční správa využívat v případech, kdy má podezření, že firma neodvede daň nebo se zapojila do podvodu. Některé firmy si stěžují, že je finanční správa bez důkazů likviduje a příkazy zneužívá. Janeček to ale důrazně odmítá. Postup v případě opavské firmy FAU nicméně Janeček bude vysvětlovat příští týden v rozpočtovém výboru sněmovny.

Pomocí zajišťovacích příkazů můžou finanční úřady zabavit firmě majetek v případě, že mají podezření, že nebude schopná zaplatit daně nebo podvádí. Zásah úřadů ale v poslední době přivedl některé podniky k bankrotu. Soudy pak rozhodly, že postup finanční správy byl neoprávněný. Posledním případem je opavská firma FAU. Postup proti ní bude šéf finanční správy Janeček vysvětlovat i příští týden na jednání rozpočtového výboru sněmovny.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme