Pokud se nezvýší platy, půjdeme do stávkové pohotovosti, dohodly se učitelské odbory

Pokud v pondělí koaliční rada nevyhoví požadavkům na zvýšení platů ve školství, vyhlásí školské odbory stávkovou pohotovost. Na pátečním protestním shromáždění učitelů v pražské Betlémské kapli to uvedl předseda českomoravského odborového svazu školství František Dobšík.

Praha (Aktualizováno: 12:50 1. 9. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odborář František Dobšík na protestním setkání školských odborů

Odborář František Dobšík na protestním setkání školských odborů | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Školské odbory požadují zvýšení platů učitelů v regionálním školství o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent, a to od letošního listopadu.

„Tyto požadavky se naprosto shodují s tím, co požaduje MŠMT a o co jsme usilovali předtím i nyní. Je to nezbytné pro kvalitu českého vzdělávacího systému, udržení kvalitních učitelů ve školách a motivaci těch, kteří se rozhodují, zda se vůbec učiteli stát,“ uvedl v reakci na rozhodnutí odborů na svém facebookovém účtu ministr školství Stanislav Štech. Setkání se ze zdravotních důvodů nezúčastnil.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) jim v pátek řekl, že aktuální návrh rozpočtu jim nemůže v plné míře vyhovět. Připustil, že pokud vláda bude souhlasit, může stoupnout plánovaný deficit.

Aktuální návrh rozpočtu proberou špičky vládní koalice na zasedání v Lednici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme