Umělá inteligence způsobí třetí světovou válku, myslí si miliardář Musk. Chce úřad pro regulaci

Že zkázu lidstva jednou způsobí stroje vyrobené člověkem, předvídal už Karel Čapek. V této myšlence pokračovaly filmy jako Terminátor, Já, robot nebo Matrix. A na to vše pomyslně navázal i americký podnikatel a vizionář Elon Musk. Obává se, že umělá inteligence způsobí třetí světovou válku.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký podnikatel a vizionář Elon Musk se dívá do vysokorychlostního transportního systému Hyperloop

Americký podnikatel a vizionář Elon Musk se dívá do vysokorychlostního transportního systému Hyperloop | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

Umělá inteligence by podle Muska mohla rozhodnout o preventivním úderu proti nepříteli, pokud by dospěla k závěru, že je to nejpravděpodobnější cesta k vítězství. Musk to napsal na svém Twitteru v odpovědi jinému uživateli.

Musk už v srpnu podepsal dopis vyzývající OSN k zákazu vývoje takzvaných robotů zabijáků, kteří si vybírají cíl a útočí na něj bez zapojení lidí. Nic takového zatím neexistuje, ale brzy by mohlo. Už před časem proto Musk, jak zaznamenala CNN, vyzýval k obezřetnosti i americkou vládu:

„Federální vláda by se měla ujistit, že veřejnost je v bezpečí. Myslím si, že by bylo správné založit nějakou vládní agenturu, která by se nejdřív měla seznámit se situací. Až získá vhled, měla by nastavit pravidla a regulace, jako je tomu třeba v letectví,“ tvrdí Musk.

Nezodpovědné, odpovídá Zuckerberk

Jiný miliardář - zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg s Muskem nesouhlasí. Jeho varování označil za velmi nezodpovědné. Musk prohlásil, že s ním o tom mluvil a že Zuckerberg umělé inteligenci rozumí jen omezeně.

Musk se k tématu vrátil na Twitteru. Zaujal ho komentář Vladimira Putina. Podle ruského prezidenta je umělá inteligence budoucností celého lidstva a ten, kdo se stane jejím průkopníkem, se stane i vládcem světa.

Putin ujistil, že pokud to bude Rusko, s ostatními se o své technologie podělí. Šéf technologické firmy Cognizant ale CNN řekl, že to jsou to v současnosti spíš Spojené státy, Čína a Indie.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme