'Politici nejsou nadlidé,' odpovídá poslankyně. Většina zástupců ANO ale neplánuje Babiše a Faltýnka vydat

O vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO k trestnímu stíhání začne Poslanecká sněmovna jednat ve středu. Někteří z poslanců už mají ve svém hlasování jasno. "Nejsou nadlidé," říká v anketě serveru iROZHLAS.cz Vlasta Bohdalová z ČSSD s tím, že je pro vydání. Naopak poslanec Karel Tureček, který k ANO přešel z TOP 09, zvedne ruku proti. "Je to politická kampaň," tvrdí.

ANKETA Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku jsou Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na tiskové konferenci po vystoupení před komisí.

Na snímku jsou Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na tiskové konferenci po vystoupení před komisí. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Policie: Babišovi blízcí si akcie Čapího hnízda přeprodávali, aby zametli stopy k Agrofertu

Číst článek

Žádost o vydání poslanců a hlavních tváří hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka přistála ve sněmovně na začátku srpna (psali jsme ZDE). Policie chce oba stíhat kvůli kauze Čapí hnízdo. Jak upozornil server iROZHLAS.cz, podle detektivů si Babišovi blízcí přeprodávali akcie firmy, aby zametli stopy, které vedly k Agrofertu. V opačném případě by Čapí hnízdo nemělo nárok na padesátimilionovou dotaci z Evropské unie.

Server iROZHLAS.cz oslovil všechny poslance a poslankyně se stručnou anketní otázkou: Budete hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo? Proč ano/ne?

Z většiny došlých odpovědí vyplývá, že poslanci ruku pro vydání Babiše s Faltýnkem zvednou. "Je zřejmé, že se stal dotační podvod, který byl dopředu připraven. I pro Andreje Babiše bude lepší, když se mu dá možnost se obhájit," má například jasno Antonín Seďa z ČSSD. Proti vydání bude naopak hlasovat třeba Miloš Babiš z ANO. "Kauza je politicky motivovaná," uvedl v anketě serveru iROZHLAS.cz. 

Pokud sněmovna oba politiky nakonec a vydá a Babiš s Faltýnkem následně obhájí své posty v říjnových volbách, bude muset policie o jejich vydání požádat znovu.

K vydání obou poslanců dojde i podle dřívějších propočtů České televize a Hospodářských novin. V úterý po jednání poslaneckých klubů navíc většina stran na tiskových konferencích potvrdila, že bude hlasovat pro vydání. Pokyn k hlasování nedal svým poslancům klub ANO, ODS ani ČSSD. Roman Sklenák za sociální demokraty nicméně uvedl, že většina chce vydání Babiše s Faltýnkem podpořit, podobně se vyjádřil za občanské demokraty i předseda klubu Zbyněk Stanjura.

Jednání Poslanecké sněmovny sledujeme online. Všechny došlé odpovědi poslanců najdete pod online reportáží.

Zde najdete všechny došlé odpovědi v původním znění:

Igor Jakubčík (ČSSD)
1. Ano
2. O vině, či nevině rozhodne pouze soud, a aby mohl rozhodnout, je třeba, aby vůbec proběhl. A bez vydání k trestnímu stíhání toto nelze.

Jiří Běhounek | Foto: Filip Jandourek

Jiří Běhounek (ČSSD)
Nejsem členem mandátoveho a imunitního výboru, až se seznámím s textem žádosti o vydání, rozhodnu se.

Radka Maxová (ANO)
Počkám si na jednání poslaneckého klubu hnutí ANO v úterý před zasedáním sněmovny. Vyslechnu si všechny informace pro i proti vydání pan Babiše a Faltýnka a poté se rozhodnu.

Václav Horáček (TOP 09)
1. Budu hlasovat pro vydání.
2. Jsem přesvědčen, že jenom nezávislý soud může rozhodnout, zda došlo k podvodu, nebo ne.

Martin Kolovratník (ANO)
1. V tuto chvíli se přikláním k názoru hlasovat PRO vydání. Rozhodnutí ale není definitivní.
2. Celé volební období jsem konzistentně proti používání imunity, měla by být jen na politické projevy a konání ve sněmovně. Nyní mám ale velké pochybnosti, je evidentní, že vyšetřovatel v žádosti záměrně zkresluje skutečnosti a uvádí poslance v omyl.

Volební lídr starostů Jan Farský. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jan Farský (Starostové)
1. Ano
2. Důvěřuji práci policistů a státních zástupců. 

František Vácha (TOP 09)
1. Ano
2. Protože jejich kauza nemá nic společného s výkonem poslaneckého mandátu a žádní podvodníci a jiní zmetci by se neměli schovávat svou minulost za poslaneckou imunitu. Pokud například pojedou na jednání sněmovny 200 km/h, tak je nevydám.

Pavlína Nytrová (ČSSD)
1. Ano
2. Vždy jsem hlasovala pro vydání poslance k trestnímu stíhání, které se nesouviselo s výkonem poslaneckého mandátu, budu tak hlasovat i nyní.

Herbert Pavera (TOP 09)
1. Budu hlasovat pro vydání obou poslanců.
2. Hlasoval jsem pro vydání i jiných poslanců (myslím, že mimo jednu paní poslankyni), jejich vydání neohrozí chod Poslanecké sněmovny a také si myslím, že to není motivováno politicky.

Jiří Petrů (ČSSD)
1. Budu hlasovat pro.
2. Příslušné orgány prokážou vinu, či nevinu. Budu výsledek respektovat.

Ivan Gabal z KDU-ČSL. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ivan Gabal (KDU-ČSL)
1. Budu hlasovat pro vydání, pokud nebudu na dlouho plánované zahraniční pracovní cestě do Bruselu.
2. Věc, kvůli které policie žádá o vydání k dalšímu vyšetřování, se odehrála před tím, než oba poslanci získali svůj mandát a imunitu poslance. Nesouvisí s výkonem jejich mandátu. Stejně jako nepodezírám policii a státní zástupce z politických motivů žádosti o vydání v souvislosti s parlamentními volbami. Terpve další vyšetřování a případné soudní projednání rozhodne o vině. Samozřejmě beru v úvahu i názor kolegů z mandátního a imunitního výboru PSP ČR.

Karel Šidlo (KSČM)
1. Budu hlasovat pro vydání obou poslanců v souladu s usnesením mandátového a imunitního výboru PS PČR.
2. Dle mých zkušeností k očištění jména a prokázání neporušení zákona může dojít pouze prostřednictvím řádného soudu.

Martin Komárek (ANO)
Nevím a žádný poslanec hodný toho jména vyjma předsedy sněmovny a členů mandátového a imunitního výboru vědět nemůže, protože a) nezná text žádosti o vydání, b) neslyšel argumentaci pánů Babiše a Faltýnka.

Marek Černoch (Úsvit)
Budu na dlouhodobé plánované pracovní cestě v Lisabonu. Zastupuji ČR na jednání migračního výboru Rady Evropy.

Jiří Valenta (KSČM)
1. Budu hlasovat nepochybně 'ANO', tedy jsem pro vydání k trestnímu stíhání obou uvedených poslanců.
2. Z dostupných informací subjektivně vyvozuji, že kauza nemá politický parametr, na rozdíl od parametru trestněprávního. Oba pánové musí dostat příležitost svoje jednání obhájit, a jistě to je především v jejich zájmu. Andrej Babiš a jeho věrní trvale zlehčují práci parlamentní vyšetřovací komise, a tak je nezbytné, aby vyšetřování převzaly apolitické orgány státu. Jestli jsou oba skutečně nevinní, nebudou mít problém se obhájit a takto očištění budou moci opět zastávat i ty nejvyšší ústavní funkce, pro které by mělo být morální a právně čisté jednání tím nejzákladnějším předpokladem.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
1. Ano
2. Protože slovy samotného pana Babiše "poslanci nejsou nadlidi" a imunita by se měla vztahovat jen na projevy ve sněmovně.

Michal Kučera (TOP 09)
1. Ano, budu hlasovat pro vydání k trestnímu stíhání poslance Babiše a Faltýnka.
2. Pánove Babiš a Faltýnek jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. V západoevropských demokraciích by se sami vzdali mandátů a odešli z politického života. V Česku bohužel budeme muset hlasovat o jejich vydání policii.

Josef Nekl (KSČM)
1. Ano, budu hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.
2. Ano, budu hlasovat pro to, aby orgány činné v trestním řízení měly prostor pro dokončení své práce bez omezení a případně možnost předání celé kauzy nezávislému soudu.

Věra Kovářová (TOP 09)
1. Ano
2. Dám na doporučení mandátového a imunitního výboru, jinak bych nemohla hlasovat ani s ohledem na četná protichůdná a nepřesvědčivá prohlášení aktérů této kauzy.

Milan Brázdil (ANO)
Ještě přesně nevím, a proto nelze odpovědět proč ano, či ne. Rozhodnu se až po jednání našeho klubu.

Rostislav Vyzula (ANO)
Budu hlasovat proti. 

Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM)
Rozhodnu se, až se seznámím s podklady.

Jan Bartošek (KDU-ČSL)
1. Ano
2. Ano, budu hlasovat pro vydání poslanců Babiše a Faltýnka, a to z důvodu, že budu respektovat doporučení mandátového a imunitního výboru.

Marek Ženíšek | Foto: top09.cz

Marek Ženíšek (TOP 09)
1. Ano
2. Hlasuji tak vždy, když se jedná o činnost poslance, která nesouvisí s výkonem jeho poslaneckého mandátu, navíc nemám důvod nevěřit doporučení mándatového a imunitního výboru.

Daniel Korte (TOP 09)
1. Ano
2. Důvěřuji názoru kompetentních kolegů z mandátového a imunitního výboru, kteří - seznámivše se důkladně s kauzou - vydání doporučují.

Antonín Seďa (ČSSD)
1. Podle současných informací budu hlasovat pro vydání.
2. Je zřejmé, že se stal dotační podvod, který byl dopředu připraven. I pro A. Babiše bude lepší, když se mu dá možnost se obhájit.

Zdeněk Soukup (ANO)
Naše hnutí a já osobně jsme vždycky zaujímali naprosto zásadové stanovisko - poslanecká imunita má platit jenom v případě projevů na půdě sněmovny anebo projevů a činů, které souvisí s politickým zaměřením poslance. V tom duchu jsem během svého volebního mandátu hlasoval vždycky pro vydání. Pokládal bych za krajně nevhodné a poškozující ANO hlasovat tentokrát jinak. Ostatně věřím, že nás o vydání pánové Babiš a Faltýnek sami požádají na úterním jednání našeho poslaneckého klubu. Podle informací, které o takzvané kauze Čapí hnízdo mám, nebudou mít kolegové s očištěním svého jména problém.

Václav Votava (ČSSD)
1. Budu hlasovat pro vydání A. Babiše a J. Faltýnka.
2. Doporučení mandátového a imunitního výboru je pro mne směrodatné. Určitě se tady nejedná o obvinění  kvůli projevu ve sněmovně, a tak by neměli být chráněni poslaneckou imunitou.

Jan Hamáček (ČSSD) | Foto: Khalil Baalbaki

Jan Hamáček (ČSSD)
1. Ano, budu.
2. Myslím, že není důvod poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka nevydat. Ostatně mandátový a imunitní výbor sněmovny po posouzení žádosti policie vydání doporučil. Sněmovna podobně postupovala i v předchozích případech, kdy policie žádala o vydání jiných poslanců. Koneckonců Andrej Babiš se sám v dubnu nechal slyšet, a teď cituji: "Imunita poslanců je podle mě zcela zbytečná a přežitá." Pokud bychom měli to, co říká, brát vážně, pak by on sám měl o své vydání usilovat. Nepřekvapuje mě ale, že se k tomu ANO nyní staví jinak. Názorně se ukazuje, že šéf ANO říká účelově vždy to, co se mu v daný okamžik hodí.

Jitka Chalánková (TOP 09)
Na základě informací z mandátového a imunitního výboru PSP předpokládám, že budu hlasovat pro vydání. Možná nebudu daleko od pravdy, když se domnívám, že pan Babiš a pan Faltýnek požádají o souhlas s vydáním sami.

Pavel Čihák (ANO)
1. Ano
2. Protože musí prokázat svou nevinu, kterou veřejné hlásají. 

Jan Zahradník (ODS)
O tomto hlasování se klub ODS bude radit na své schůzi v úterý 5. 9. dopoledne.

Miroslav Opálka (KSČM)
Ano Hlasuji pro vydání vždy.

Jiří Skalický (TOP 09)
1. Ano. Budu hlasovat pro vydání.
2. Považuji to za standardní‎ postup. U takto závažných důvodů to je věcí policie a soudu, aby posoudily a rozhodly. Sám Anrej Babiš na plénu sněmovny veřejně prohlásil (viz steno), že imunita je úplně zbytečná, že by ji zrušil kromě výroků ve sněmovně. Jsem osobně přesvědčen, že se jednalo o účelové a podvodné jednání. Nechť tedy nezávislé orgány (policie, soud) toto posoudí a rozhodnou. Rozhodnutí budu respektovat.

Jana Hnyková (Úsvit)
1. Ano, budu hlasovat pro vydání A. Babiše a J. Faltýnka.
2. Poslanci nejsou ničím výjimeční, pokud jsou vinní, budou odsouzeni, a pokud jsou nevinní, jak tvrdí, budou osvobozeni a mohou žít v klidu dál. Každý občan naší země, pokud udělá takovou věc nebo je podezřelý ze zneužítí evropských dotací, je souzen a odsouzen. Pokud někdo páchá takové věci by neměl být vyšetřován a odsouzen. To bychom se přeci nemohli považovat za stát, kde je dodržována spravedlnost a právní řád.

Jiří Koskuba (ČSSD)
Tato země má, ve vší úctě, daleko závažnější problémy než pana Babiše, Agrofert a jeho 'čudné' podnikatelské aktivity. Sorry jako. Je proto možná škoda, že se média obecně tak málo zajímala o hlasování (a to i svým způsobem vymykající se) jednotlivých poslanců. Nevidím důvod, proč to na závěr mé politické kariéry měnit. Rozhodnu se dle diskuze ve sněmovně. Jak budu hlasovat lze pak snadno, ostatně jako vždy, dohledat.

Tomio Okamura | Foto: Filip Jandourek

Tomio Okamura (Svoboda a přímá demokracie, dříve Úsvit)
1. Ano
2. Budeme postupovat v souladu s doporučením mandátového a imunitního výboru, jehož členové se jako jediní měli možnost ve sněmovně seznámit se spisem. Kauzu by měl primárně řešit soud a policie, a nikoli sněmovna, která se tím už několik měsíců zabývá místo práce na potřebných zákonech.

Vojtěch Adam (KSČM)
Ještě nejsem rozhodnut, jak budu hlasovat. Zatím ale uvažuji o tom, že hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka nebudu. Celá řada indicií svědčí o tom, že může jít o pokus o ovlivnění voleb do Poslanecké sněmovny.

Jan Birke (ČSSD)
Budu hlasovat pro vydání, aby se kauza Čapí hnízdo mohla nezávisle vyšetřit. 

Marie Benešová (ČSSD)
Pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka hlasovat nebudu. Vždy jsem byla přesvědčená, že imunitu mají mít poslanci pouze kvůli svým projevům a hlasování ve sněmovně. Bohužel si to už nemyslím kvůli událostem posledních měsíců. K tomuto přesvědčení mě vedou osobní zkušenosti s prací některých policistů po loňské policejní reorganizaci a zejména z mého právního zastoupení v kauze Beretta. Poslanci by se v této chvíli měli soustředit na schválení zbývajících zákonů. Pokud oba politici obhájí u voličů své mandáty v říjnových volbách, bude muset o jejich vydání opět hlasovat nová sněmovna. Není to přílišný luxus, když nyní máme práce dost?

Roman Váňa (ČSSD)
Jako člen mandátového a imunitního výboru respektuji jeho usnesení.

Martin Lank (Úsvit)
1. Hlasoval jsem nakonec pro vydání už na mandátovém a imunitním výboru, pokud se neobjeví nějaké zásadní nové informace, nebudu svůj postoj měnit ani při hlasování ve sněmovně.
2. Za prvé – nejsme soud. Nerozhodujeme o vině a nevině. Nevyšetřujeme, jestli se trestný čin stal, ani neposuzujeme, jaké mají vyšetřovatelé důkazy a jestli jsou dostatečné. To je záležitost orgánů činných v trestním řízení – a nedovedu si představit, že by vyšetřovatel a státní zástupce v takto citlivé věci požádal o vydání poslanců, aniž by to měli opravdu pořádně „vyfutrované“. Nakonec, 3500 stran vyšetřovacího spisu není málo. Nicméně, toto skutečně není věc poslanců. My máme posoudit, jestli případné vydání může ohrozit fungování Parlamentu jako instituce, výkon mandátu poslance, případně jestli s ním může daný skutek nějak souviset. Měl se stát před cca deseti lety, takže s výkonem mandátu souviset nemůže. Máme před sebou posledních pár dní schůze sněmovny – takže její chod to asi také ohrozí jen těžko. Že není vhodná doba? No a kdy by měla být? Prakticky neustále je před nějakými volbami – a z hlediska podezřelých vhodná doba pro trestní stíhání logicky nebude nikdy. Vyšetřování začalo až po skoro deseti letech, protože prostě teprve tehdy přišlo trestní oznámení. A vyšetřovat začít museli, ať se jim chtělo, nebo ne. Že by to mělo být načasované, je také sporné - celá kauza mohla být na stole mnohem dříve - nebýt průtahů a zdržování, když někteří dotčení odmítali s vyšetřovateli spolupracovat. Že stíhání může ovlivnit předvolební kampaň a výsledek voleb? No to jistě ano - ostatně, už ovlivňuje a ovlivňovat bude dál, ať už oba pány vydáme, nebo ne.  Ale to přece není argument pro aplikaci imunity - k tomu sloužit nemá. Kdyby byl stíhán jakýkoliv jiný předseda kterékoliv jiné politické strany, který zrovna NENÍ poslancem, také by to ovlivnilo jeho kampaň a šance ve volbách - a nemohl by se schovávat za imunitu. A na závěr - hnutí ANO šlo do voleb s tím, že je pro zrušení imunity. Jeho zástupci vždy deklarovali, že budou vždycky hlasovat pro vydání. Dokonce to, tuším, měli ve svém kodexu... 

Lubomír Toufar (ČSSD)
1. Ano
2. Z důvodu vyšetření kauzy, nejedná se o činnost uvedených poslanců ve sněmovně či činností s tím spojených.

Karel Tureček (ANO, dříve TOP 09)
1. Budu hlasovat proti vydání.
2. Dva měsíce před volbami je to dle mého názoru účelové. Je to politická kampaň.

Květa Matušovská (KSČM)
O tom, zda bude poslanecký klub hlasovat pro, či proti vydání pana Babiše a Faltýnka, budeme jednat v úterý 5. 9. na klubu. Předpokládám, že budeme hlasovat spíše ano.

Vladimír Koníček (KSČM)
1. Pro vydání.
2. Skutečnosti, pro které žádá policie o vydání, se staly před tím, než oba získali poslanecký mandát.

Miloš Babiš (ANO)
1. Pravděpodobně budu hlasovat proti jejich vydání, definitivně se rozhodnu až po úterním jednání poslaneckého klubu.
2. Kauza je politicky motivovaná.

Jiří Koubek (TOP 09)
1. Ano, budu hlasovat pro vydání obou pánů poslanců.
2. Jednání, z něhož jsou obviněni, tedy možný dotační podvod, nesouvisí s výkonem poslaneckého mandátu a o jejich vině či nevině nechť rozhodne nezávislý soud.

Josef Šenfeld (KSČM)
1. Náš poslanecký klub zatím o tom nejednal, neznám stanovisko a doporučení našich zástupců v mandátovém a imunitním výboru. V podobných případech v minulosti jsem hlasovat téměř vždy pro vydání.
2. Proč nejspíše ano, protože je dobré, aby se celá věc dořešila. Aby zde nezůstal stín pochybností do budoucna. Na takovéto případy nemůže platit imunita. Nejsou to záležitosti vzniklé v souvislosti s výkonem mandátu.

Vlasta Bohdalová (ČSSD)
1. Ano, samozřejmě.
2. Politici nejsou nadlidé a imunita se má týkat pouze politické problematiky, nikoliv hospodářské kriminality. Ať vinu, či nevinu předsedy ANO vyhodnotí soud.

Karel Fiedler (Úsvit)
1. Ano, budu hlasovat pro vydání.
2. Kauza dle mého názoru jasně splňuje znaky dotačního podvodu. Odmítám řeči o účelovém načasování - dle vyjádření místopředsedy mandátového a imunitního výboru, kolegy Stanislava Humla protahování vyšetřování způsobovali hlavně sami vyšetřovaní.

Poslanecká sněmovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

hm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme