900 milionů? Pastrňák mohl dostat větší balík. Jestli někdo vyhrál, tak Boston, píší v zámoří

Daniel Poláček Daniel Poláček
15. 9. 2017 22:42
Sledovaná sága je u konce, David Pastrňák podepsal lukrativní kontrakt s Bostonem a stane se po Jakubu Voráčkovi a spoluhráči Davidu Krejčím třetím nejlépe placeným Čechem v hokejové NHL. Podle zámořských médií dospěl talentovaný český hokejista k poměrně férové dohodě. Jestli ale někdo přetahovanou vyhrál, tak Don Sweeney, generální manažer Bruins.
David Pastrňák těsně před odletem do USA. Nyní už má smlouvu, a tak se může plně soustředit na hokej.
David Pastrňák těsně před odletem do USA. Nyní už má smlouvu, a tak se může plně soustředit na hokej. | Foto: ČTK

Praha - Pastrňák, mladá česká superstar, je v záviděníhodné pozici. Má v kapse šestiletou smlouvu s Bostonem na 40 milionů dolarů (asi 878 milionů korun). Ročně si tedy přijde skoro na 6,7 milionu.

Další dobrá zpráva: Po vypršení kontraktu bude mrštnému střelci 27 let. Na trh volných hráčů tudíž vstoupí v nejlepší věku. Pokud naplní potenciál, může podepsat další, podobně lukrativní smlouvu.

Jednání s Bostonem probíhala dlouho, v podstatě celé léto. Pastrňák, jenž zmeškal první den přípravného kempu, však příliš přičinlivý nebyl. Všechno nechal na agentech: "Vždy jsem si s nimi volal, co je nového, ale jinak jsem se jim do toho vůbec nepletl."

Pohádkový kontrakt oslavil večeří s maminkou a blízkými, načež odletěl z Česka do USA, kde bude dál bydlet v pronajatém bytě. Do vlastního zatím investovat nechce. Na velké rozhazování nemyslí. "Mám lidi, co se mi o peníze starají," prozradil novinářům. "Jsem mladý, mohou nějaké peníze zmizet, mohu moc utrácet, tak je dobře, když vás někdo včas zastaví."

Jestliže Pastrňák neudělá kupu hloupostí, má finančně vystaráno na zbytek života.

"Myslím, že práce se vyplatila, obě strany našly dobrý kompromis. Vím, že všichni jsou extrémně šťastní," zářil po podpisu manažer Bostonu Don Sweeney.

Kdo vytěžil víc?

Na první pohled skutečně jde o férovou dohodu. Šikovný křídelník z Havířova má na sezonu podobné peníze jako Filip Forsberg (6 milionů), Mark Scheifele (6,125), Nathan MacKinnon (6,3) či Johnny Gaudreau (6,75). Jenže tyto mladé hvězdy podepsaly smlouvu zhruba před rokem.

Od té doby šly platy nahoru, což letní měsíce vesměs ukázaly. Ryan Johansen má od Nashvillu zaručenou osmimilionovou gáži, Leon Draisaitl, jenž po vstupu do NHL sbírá podobné statistiky jako Pastrňák, dostal od Edmontonu osmiletý kontrakt na 68 milionů, což dělá 8,5 milionu ročně.

Přestože J. P. Barry, agent 21letého Čecha, neustále poukazoval na Draisaitlovy peníze, pro svého klienta nakonec vyjednal skoro o dva miliony nižší průměrný příjem.

David Pastrňák, nejmladší vítěz Zlaté hokejky.
David Pastrňák, nejmladší vítěz Zlaté hokejky. | Foto: ČTK

Žádná zámořská média proto nehlásají, že Pastrňák je přeplacený. Buď zmiňují férový pakt, nebo tvrdí, že Boston překvapivě ušetřil.

"Fanoušci Bruins a nezávislí pozorovatelé můžou přiřknout jasné vítězství manažerovi Sweeneymu, jemuž na konci přetahované zůstal v ruce delší kus lana," píše Matt Dolloff z televizní stanice CBS.

Čtvrtý nejdražší

David Pastrňák zabírá pod platovým stropem Bostonu zhruba 6,7 milionu dolarů. Nákladnější jsou pouze David Krejčí (7,25), Tuuka Rask (7) a Patrice Bergeron (6,875), tedy brankářská jednička mužstva a asistenti kapitána.

Jiný novinář Joe Haggerty tvrdí: "Tohle je další velký úspěch Dona Sweeneyho. Své dva nejlepší ofenzivní hráče si uvázal dlouhodobými kontrakty pod sedm milionů na rok." Druhý muž, o němž je řeč, se jmenuje Brad Marchand.

Mike Johnston ze stanice Sportsnet přidává ještě jeden úhel pohledu: "Podepsání Pastrňáka za méně než sedm milionů ročně se může ukázat jako výhodný obchod, pokud vítěz Zlaté hokejky naváže na stoupající tendenci svých výkonů."

Samotný Pastrňák dolary tolik neřeší, alespoň to vyznívá z jeho slov: "Já bych se k těm nejlepším chtěl dostat hlavně hokejově, to je můj cíl. Ohledně peněz jsem nad tím moc nepřemýšlel. Jsem si jistý, že agenti zkoušeli, co mohli."

 

Právě se děje

Další zprávy