Britská policie zasahovala ve městě nedaleko Londýna kvůli pátečnímu teroristickému útoku

Ozbrojená policie zasahovala v souvislosti s explozí ve stanici metra Parsons Green ve městě Sunbury-on-Thames v hrabství Surrey poblíž Londýna. Informovala o tom Sky News. Podle agentury Reuters policie prohledávala domy v ulici Cavendish Road. Z okolí bylo evakuováno asi 120 obyvatel. Evakuace měla podle informací Sky News pouze předběžně bezpečnostní charakter.

Londýn (Aktualizováno: 22:15 16. 9. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisty prohledávaný dům patří podle Sky News místnímu respektovanému a slušnému osmaosmdesátiletému Ronaldu Jonesovi a jeho jednasemdesátileté manželce Penelope Jonesové. Pár za poslední roky podporoval dětské uprchlíky. Za jejich pomoc získal ocenění z rukou britské královny Alžběty II.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová se k probíhající akci nevyjádřila, pouze potvrdila, že „akce probíhá“. Na místě zasahovalo asi 80 policistů, informoval o tom spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

„Řekli mi: Máte jednu minutu na to, abyste opustil váš domov a šel pryč,“ citoval Mojgana Jamaliho Sky News, jednoho z rezidentů prohledávané oblasti. Dodal, že vzal své tři děti a neprodleně opustil dům.

„Nevíme, co se děje. Je tu spoustu zpráv a příběhů, co se děje. Ale nikdo nám to zatím oficiálně neřekl,“ dodal Jamali.

Kolem deváté večer tamního času se začali evakuovaní obyvatelé Cavendish Road vracet do svých domovů. Většina lidí by tak mohla strávit dnešní noc ve svých postelích.

O incidentu v londýnském metru, který britská policie vyšetřuje jako teroristický útok jsme psali v článku „Exploze v londýnském metru zranila 22 lidí. Mayová vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení“.

Policie také již dříve zadržela 18letého mladíka. Podezřelého muže policisté objevili v přístavní zóně města Dover na jihu Anglie. Neupřesnili přitom, jakou roli v útoku hrál, nicméně potvrdili, že zatčení má pro další vyšetřování velký význam.

Policie zároveň nevyloučila možnost, že se na plánovaném útoku podílelo více lidí. „Pokračujeme v několika vyšetřovacích verzích, a to velkým tempem,“ uvedl představitel protiteroristického útvaru policie Neil Basu.

Policie zasahuje v ulici Cavendish Road (viz mapa) ve městě Sunbury-on-Themes v hrabství Surrey na jihovýchodu Anglie.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme