Nový hotel i "popelníček" v OSN. Zeman poobědval s Trumpovou, s prezidentem si ale jen potřese rukou

Daniel Anýž Daniel Anýž
Aktualizováno 18. 9. 2017 23:16
Obědem v New Yorku s bývalou manželkou amerického prezidenta Ivanou Trumpovou v pondělí zahájil prezident Miloš Zeman pracovní návštěvu Spojených států. V úterý promluví v New Yorkovi na Valném shromáždění OSN. Vystoupí hned v úvodním panelu, nedlouho po Donaldu Trumpovi a těsně před francouzskou hlavou státu Emmanuelem Macronem. V Zemanově okolí bude chybět český velvyslanec v USA a bývalý šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Upadl u prezidenta v nemilost kvůli tomu, že mu nezařídil přijetí v Bílém domě.
Prezident Miloš Zeman během loňského vystoupení v OSN.
Prezident Miloš Zeman během loňského vystoupení v OSN. | Foto: ČTK

New York - Ve známých kulisách, ale přece jen za trochu pozměněné dekorace. Prezident Miloš Zeman se už potřetí zúčastní výročního jednání Valného shromáždění OSN.

Hned v několika ohledech se ale ocitá v nové situaci.

Není jako v předchozích dvou letech ubytován v newyorském hotelu Waldorf Astoria, ale v hotelu Plaza, který v 90. letech minulého století vlastnil Donald Trump.

První manažerkou hotelu byla jeho tehdejší žena Ivana Trumpová. S tou Miloš Zeman hned v pondělí poobědval právě v hotelu Plaza.

Při setkání, které trvalo zhruba půldruhé hodiny, se hovořilo mimo jiné o migraci a aktuální politické situaci v USA, sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman dal Trumpové jako dárek zlatý přívěsek v podobě čtyřlístku.

Příjemné pro Miloše Zemana taky patrně bude, že si bude moci během návštěvy OSN zakouřit.

Česká diplomacie má totiž tento rok přímo v budově OSN prostorné kanceláře. Velvyslankyně při OSN Marie Chatardová byla letos v červenci zvolena předsedkyní Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC).

Formálně je tak třetí nejvyšší představitelkou (po generálním tajemníkovi a předsedovi valného shromáždění) Organizace spojených národů.

K tomu patří i pohodlné kancelářské zázemí, jehož tentokrát využije i prezident Zeman. Včetně toho, že v těchto prostorách může kouřit.

Výhodná startovní pozice

Zeman v pondělí jednal s šéfem Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem, setkal se také s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a náměstkem generálního tajemníka OSN a Vladimirem Voronkovem.

Zemanovo setkání s Lavrovem se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka uskutečnila neplánovaně. "Pan prezident využil neplánovaného setkání k debatě o návrhu na spojení sil mezinárodního společenství v boji s terorismem, který dlouhodobě prosazuje," sdělil Ovčáček.

Zemanovo vystoupení na Valném shromáždění OSN přijde na řadu v úterý vpodvečer středoevropského času. 

Tentokrát bude český prezident mluvit ke zdaleka pozornějším publiku než v předchozích letech.

Na valných shromážděních v letech 2014 a 2016 Zeman shodně vystoupil ve večerních hodinách druhého jednacího dne, v osmé desítce všech vystupujících.

Své projevy tak přednášel do už krajně unavené atmosféry v poloprázdném sále, na místech vyhrazených pro média už byli jen čeští novináři.

Letos ale bude český prezident stane v centru dění. Promluví v úvodním otvíracím panelu celého jednání valného shromáždění.

Jako osmý v pořadí, šest míst za americkým prezidentem Donaldem Trumpem. A také těsně před francouzským kolegou Emmanuelem Macronem.

Očekává se, že bude mluvit především o boji s islámskými teroristy nebo o zvládání migrace.

Prezidentův doprovod v OSN ale bude ve srovnání s předchozími lety o jednu důležitou postavu chudší.

Jde o bývalého šéfa zahraničního odboru Hradu a současného českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka.

"Upadl v totální nemilost," potvrzuje vysoce postavený český diplomat, působící ve Spojených státech, informaci, že Kmoníček se dostal na "Zemanovu černou listinu".

Jako velvyslanec v USA by přitom měl být Kmoníček přinejmenším u Zemanových dvoustranných schůzek v New Yorku.

Ale nebude, Miloše Zeman už ho údajně ve své blízkosti nechce.

Problematická návštěva v Bílém domě

Český prezident totiž pořád čeká na přislíbenou návštěvu u prezidenta Trumpa v Bílém domě.

Podle původního prohlášení Hradu z loňského prosince se měla uskutečnit už letos v dubnu.

Kmoníček a Zemanův poradce Martin Nejedlý kvůli tomu na jaře vstoupili do jednání s washingtonskou lobbistickou firmou SPG.

Deník Washington Post psal o tom, že Kmoníček se snaží dostat k Trumpovi i přes jeho dceru a poradkyni Ivanku.

Donald Trump si ale na českého prezidenta čas neudělal. Na rozdíl od řady jiných státníků, včetně rumunské hlavy státu Klause Iohannise. Zeman z toho viní z velké částí Kmoníčka.

V nedávném projevu k českým velvyslancům mířil adresně právě na něj, když mluvil o tom, že jsou velvyslanci, kteří se místo diplomatické práci více věnují "vlastní medializaci". 

Narážel tím na četné Kmoníčkovy mediální výstupy, v kterých český velvyslanec v USA kromě jiného vysvětluje, že "Bílý dům teď řeší jen velké státy nebo státy, které představují problém".

Česko podle jeho slov nespadá ani do jedné z těchto kategorií. Proto se údajně zatím nenašel termín Zemanovy návštěvy v Bílém domě.

Alespoň fotografie

Prezident Zeman přitom sám propásl přinejmenším dvě příležitosti, kdy se mohl s Donaldem Trumpem osobně seznámit.

Během květnové návštěvy prezidenta USA v centrále NATO v Bruselu vynechal Trumpův projev a přišel jen na společné fotografování.

V červenci pak český prezident chyběl ve Varšavě, kde se Trump setkal se zástupci států střední a východní Evropy.

Další šanci bude mít Miloš Zeman příští týden v New Yorku, kdy americký prezident, jako představitel hostitelské země zasedání OSN, pořádá pro představitele účastnických států tradičně recepci.

I pokud to dopadne, půjde maximálně o krátké potřesení rukou a společnou fotografii.

V materiálu pro novináře k tomuto bodu Zemanova plánovaného programu v New Yorku doslova stojí: "Prezident republiky krátce pohovoří i s D. Trumpem."

Loni i předloni se Zeman při této příležitosti nechal vyfotit s tehdejším americkým prezidentským párem Barackem Obamou a první dámou Michelle

Originální myšlenky, cenné rady 

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pro česká média neupřesnil, o čem bude Zeman v OSN mluvit.

Podle mluvčího prezident "zásadně přednáší projevy spatra a žádný písemný koncept tedy neexistuje".

V předchozích dvou letech se Zeman shodně věnoval tématu boje proti mezinárodnímu terorismu. V roce 2015 vyzval ke koordinované akci pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

V roce 2016 tuto myšlenku doplnil o radu, aby se vojenský zásah soustředil na velitelské struktury teroristů, nikoli na okupování zemí.

Kromě povinné zmínky v agentuře Reuters ovšem jeho projevy neměly žádný mezinárodní ohlas.

Letošní nasazení Zemanova projevu - hned v úvodním panelu a těsně před Emmanulem Macronem - znamená, že obecenstvo v sále i média budou v pohotovosti.

Český prezident by z toho mohl vytěžit větší pozornost.

"Myslím, že je úplně jedno, kdy bude Zeman mluvit," pochybuje ale vysoký úředník českého ministerstva zahraničí, že o Zemana bude v OSN tentokrát větší zájem.

Mezinárodní "renomé" českého prezidenta podle něj není takové, aby jeho projev mohl cokoliv ovlivnit.

Ocenění od židovského fondu 

Hlavním hostem večera ale bude Miloš Zeman v USA v pondělí večer.

To v New Yorku převezme ocenění Bojovník za pravdu (Warrior for Truth) od vlivné židovské organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund.

Mezi předchozí laureáty této ceny kromě jiné patřili spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel nebo francouzský spisovatel a filozof Bernard-Henri Lévy.

Českého prezidenta na galavečeru uvede židovský podnikatel a filantrop Ronald Lauder.

Miloš Zeman měl původně ocenění převzít už letos v dubnu, ale kvůli odložené návštěvě u Donalda Trumpa do USA na jaře nakonec nejel.

Galavečer se tak přesunul na září, na dobu Zemanovy plánované cesty na Valné shromáždění OSN.

Během pobytu v New Yorku se Miloš Zeman přímo v OSN setká s jeho generálním tajemníkem, Portugalcem Antóniem Guterresem.

S ním se znají ještě z doby, kdy oba byli předsedy vlád ve svých zemích.

Zeman má také v programu schůzku s předsedou Valného shromáždění OSN, slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem.

A bilaterální jednání s jihokorejským prezidentem Mun če-inem. Jižní Korea je po Číně a USA třetím největším obchodním partnerem Česka mimo Evropu.

Mimo svůj program v OSN pak bude český prezident příští středu debatovat v České národní budově na Manhattanu s českými krajany.

"Propašovaný" velvyslanec

A velvyslanec Hynek Kmoníček?

Ten do sídla OSN v New Yorku nakonec během Zemanovy návštěvy dorazí taky, ale "propašován" do delegace českého ministerstva zahraničí, kterou povede náměstek Ivo Šrámek.

Tak to naznačuje několik zdrojů z české diplomacie. 

Ministr Lubomír Zaorálek z důvodu předvolební kampaně svoji účast na prezidentově cestě do USA ve středu zrušil.

Video: Zeman mluvil s velvyslanci. Žádal o ekonomickou diplomacii a stěžoval si na NATO

Prezident Miloš Zeman vyzval české velvyslance, aby se zaměřili na ekonomickou diplomacii. Varoval před příchodem další ekonomické krize. | Video: Tomáš Cetkovský
 

Právě se děje

Další zprávy