Britská policie zatkla druhého muže. Kyblík s trhavinou islamistů selhal, jinak by rozmetal vagon

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 9. 2017 21:14
Při pátečním teroristickém útoku v londýnském metru byla použita trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají islámští radikálové, napsal v neděli britský deník The Independent. Improvizovaná nálož vybuchla ale jen částečně, takže nikoho neusmrtila a vyžádala si "pouze" 29 zraněných. Generálmajor Chip Chapman řekl, že nálož měla potenciál zabít všechny lidi v plném vagonu metra. V neděli policie zatkla druhého podezřelého. V souvislosti s tím také Británie snížila stupeň ohrožení terorismem.
Vyšetřování na místě činu, v londýnské stanici metra Parsons Green.
Vyšetřování na místě činu, v londýnské stanici metra Parsons Green. | Foto: Reuters

Londýn - Britská policie pokračuje v pátrání po podezřelých, kteří stáli za pátečním teroristickým útokem na londýnské metro. Policie v neděli zadržela druhého člověka.

Jednadvacetiletého muže zatkli policisté na západním londýnském předměstí Hounslow. Nyní se nachází ve vazbě.

Už v sobotu skončil v cele osmnáctiletý mladík, kterého policie dopadla v přístavu Dover na jihu Anglie.

Podle médií policisté také v neděli pokračovali v prohledávání nemovitosti na londýnském předměstí Sunbury, s kterou po evakuaci obyvatel okolních domů začali v sobotu. V tomto domě měl zřejmě pobývat zadržený osmnáctiletý mladík.

Další domovní prohlídku provedli v neděli vyšetřovatelé v obci Stanwell, která sousedí se Sunbury. Tato akce podle BBC souvisí s druhým zadrženým mužem.

V souvislosti s dopadením dvou mužů snížila Velká Británie po více než 48 hodinách stupeň ohrožení terorismem z nejvyššího "kritického" na druhý nejvyšší "vážný". Ten v zemi platil před pátečním útokem.

Snížení úrovně teroristické hrozby oznámila v neděli britská ministryně vnitra Amber Ruddová. Odůvodnila to pokrokem, kteří policisté ve vyšetřování udělali. Na bezpečnost v ulicích nicméně stále dohlížejí stovky vojáků. Podle ministryně vnitra by se měli vrátit do kasáren během příštích dnů.

Policie již dříve oznámila, že za výbuchem podomácku vyrobené nálože, která ve vlaku ve stanici metra Parsons Green zranila 30 lidí, je zřejmě více než jeden pachatel. Z taktických důvodů nezveřejnila snímek z bezpečnostní kamery ani neuvedla identitu pachatele.

Ani u jednoho ze zadržených není známo, jakou roli při útoku jim policie přisuzuje.

Prvního mladíka zadrželi v doverském přístavu

Vyšetřovatelé nesdělili ani bližší podrobnosti o muži, který byl zatčen v sobotu. Není tedy známá ani jeho identita, ani údajná role v atentátu. Muž byl dopaden v zóně, odkud z doverského přístavu odplouvají lodě. To vyvolalo obavy, že by se teroristé, kteří stáli za pátečním útokem, mohli snažit z Británie uprchnout.

Jeden ze svědků, který zatýkání v Doveru sledoval, vypověděl, že muž nevypadal jako Angličan. "Byl to běloch, nevypadal jako Arab, ale nebyl to Angličan," prohlásil Daniel Vaselicu, který v Doveru čekal na trajekt.

Náměstek ministryně vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace uvedl, že bomba v londýnském metru obsahovala stejnou silnou výbušninu, která zabila 22 lidí při květnovém útoku v severoanglickém Manchesteru. Tehdy došlo k útoku na multifunkční halu během koncertu zpěvačky Ariany Grande. Tentokrát ale nálož částečně selhala.

Při útoku mohlo zemřít mnoho lidí

Generálmajor Chip Chapman, který stál v minulosti v čele protiteroristického oddělení ministerstva obrany, připomněl, že útok byl spáchán v dopravní špičce. Mohl si tudíž vyžádat velké množství lidských životů.

"Všichni v tom vagonu mohli zahynout," řekl listu The Independent. Podle Chapmana by krveprolití při vydařené explozi zhoršily ještě šrapnely, jimiž byla bomba naplněna.

Nejmenovaní činitelé uvedli, že bomba obsahovala oblíbenou trhavinu teroristické organizace Islámský stát (IS) triaceton triperoxid. Tu lze podle deníku The Independent vyrobit za necelý den za použití běžně dostupných chemikálií. Tento druh trhaviny se stal poznávací značkou útoků Islámského státu, včetně atentátů v Manchesteru, Paříži a Bruselu.

Někteří cestující z postiženého vagonu uvedli, že bezprostředně po explozi cítili ve vagonu silný zápach jakési chemikálie a viděli ohnivou kouli. Exploze vyšla z plastového kbelíku, z něhož po výbuchu trčely dráty.

"Kdyby byl ten kbelík jen zpola plný, patrně by zabil většinu lidí ve vagonu. A nechtěl bych být ani v tom vedlejším," řekl expert na výbušniny Sidney Alford. "Byla to hodně velká bomba. Řádná exploze by prorazila podlahu a strhla střechu vagonu, i kdyby bomba neobsahovala šrapnely," dodal.

Generálmajor Chapman je přesvědčen, že páteční atentát nebyl dílem osamělého vlka, ale podíleli se na něm členové nějaké zločinecké sítě.

I podle ministryně vnitra Ruddové patrně nešlo o čin "osamělého vlka". Řekla to v neděli v rozhovoru s televizí BBC. Policisté podle ní dosud nenašli důkaz, že pachatelé jsou napojeni na IS. Vyšetřovatelé se pokoušejí zjistit, jakým způsobem se zradikalizovali ti, kteří stáli za útokem, dodala Ruddová.

Představitel metropolitní policie Mark Rowley k výsledkům vyšetřování poznamenal, že policisté už lépe porozuměli tomu, jak byla použitá bomba připravena. Vzápětí ale upozornil, že při vyšetřování je potřeba udělat ještě mnohem víc.

Británie chce s EU spolupracovat na boji s terorem. I po brexitu

Ministr britské vlády pro brexit David Davis navrhl po londýnském útoku uzavřít novou dohodu mezi Británií a Evropskou unií o boji proti zločinu a terorismu. Tvrdí, že boj proti terorismu nebude odchodem Británie z Evropské unie nijak zasažen. Zdůraznil také, že je v zájmu obou stran pokračovat v úzké spolupráci při zajišťování bezpečí občanů.

Británie má odejít z unie v březnu 2019. Ministerstvo pro odchod z Evropské unie připravilo návrh nové dohody, která by se měla stát právní oporou partnerství po roce 2019.

"Tváří v tvář rostoucím přeshraničním hrozbám chce Británie pokračovat v tomto typu spolupráce, posilovat ho a dohodnout se na novém rámci pokračující součinnosti," konstatovalo ministerstvo.

Ministryně vnitra Ruddová řekla, že události z poslední doby v Británii a v Evropě "svědčí o tom, že zločinecké a teroristické hrozby, kterým čelíme, jsou rozmanité a čím dál víc mezinárodního charakteru".

"Dlouhodobá spolupráce, kterou máme s našimi evropskými partnery, nám umožňuje společně na tyto hrozby reagovat a chránit bezpečnost našich občanů," řekla Ruddová.

"Vzhledem k tomu, že se připravujeme na odchod z Evropské unie, je klíčové, abychom se domluvili na novém způsobu, jak zajistit pokračující spolupráci," dodala.

Viděla jsem ohnivou kouli a popálené lidi, svědci popisují teroristický útok v metru
 

Právě se děje

Další zprávy