Výběr soudců je nutné zkvalitnit, shodl se Pelikán s prezidentem

Prezident Miloš Zeman se svými experty a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) ocenili, jak se za uplynulé roky zrychlilo soudní řízení a jak se k lepšímu změnilo vězeňství. Úkolem do budoucna je podle nich zkvalitnit výběr soudců, přiblížil Pelikán po více než čtyřhodinovém jednání v Lánech. O konkrétních kauzách se podle ministra při schůzce nemluvilo.

„Myslím, že jsme se shodli na tom, že hlavním úkolem teď je přijmout jasná pravidla pro výchovu a výběr nových soudců tak, aby skutečně ti nejlepší z každé generace vstupovali do justice,“ uvedl Pelikán.

V oblasti vězeňství podle něj expertní tým konstatoval, že se povedlo nastartovat kroky směřující ke snížení počtu vězňů. Předmětem debaty byl i projekt elektronických náramků, které by měly sledovat výkon trestu domácího vězení a ulevit tak přeplněným věznicím. Jejich dodávku pozastavily námitky vůči tendru. Ministr k tomu uvedl, že dostal „nějaké pozitivní zprávy“ a během příštího týdne bude moci sdělit více.

Bez Čapího hnízda. Není správné, abychom debatovali konkrétní případy, řekl ministr

Účastníci jednání podle něj neřešili ani kauzu Čapí hnízdo, ani ústavní žalobu kvůli použití odposlechů v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. „Já o tom ani nevím,“ řekl k Rathovu kroku ministr. „My jsme se vůbec nebavili o konkrétních kauzách, protože si myslím, že není správné, abychom debatovali konkrétní případy,“ uvedl Pelikán.

Zeman před týdnem uvedl, že o případu Čapího hnízda hovořil s Pelikánem během jejich úterní schůzky na Hradě, protože ho zajímal ministrův názor na případ, v němž byl vydán k trestnímu stíhání šéf ANO Andrej Babiš. Pelikán již dříve uvedl, že policejní žádost sněmovně o vydání Babiše má ovlivnit volby, podle Zemana by celá kauza mohla být policejní provokací. Policie i žalobci se proti tomu ohradili.