Vymyslel, organizoval, rozhodl. Laver Cup byl lepší, než jsem myslel, zářil Roger Federer

Tenisté Evropy vyhráli v Praze úvodní ročník Laver Cupu. O triumfu nad zbytkem světa rozhodli až v závěrečné dvouhře, ve které symbolicky zvítězila hlavní tvář nově vzniklé soutěže - švýcarský elegán Roger Federer.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer s trofejí pro vítěze Laver Cupu

Roger Federer s trofejí pro vítěze Laver Cupu | Zdroj: Reuters

„Bylo to mnohem lepší, než jsem si myslel, že to bude. Když jsem viděl, jak jsou všichni šťastní, když drželi ten pohár… Cítil jsem se, jako kdybych vyhrál jeden z největších zápasů ve svém životě. Na konec to pro mě bylo jako pohádka, jsem rád, že jsem zrovna já získal ty rozhodující body pro Evropu," řekl podle Radiožurnálu Roger Federer.

O vítězi Laver Cupu je rozhodnuto. Federer porazil Kyrgiose a tým Evropy slaví titul

Číst článek

Po rozhodujícím míčku Laver Cupu dlouho čekal, než se diváci utišili. Jeden z nejlepších tenistů historie stál u zrodu soutěže, chtěl, aby se nezapomnělo na jinou z legend tohoto sportu Roda Lavera.

Švýcar pomáhal s organizací v minulých měsících a byl už před půl rokem v Praze, aby na soutěž upozornil a upoutal pozornost. Federerovi na Laver Cupu záleželo, staral se o něj a sám pak na kurtu rozhodl o vítězství Evropy. Jako jediný vyhrál všechny tři zápasy, do kterých nastoupil.

Fanoušci v Libni zažili atmosféru, jaká v Česku na tenise ještě nebyla. Žádné trumpety a bubny, jen ruce, tleskání hlasivky.

„Atmosféra je přesně taková, jakou si tahle hra zaslouží. Jsem strašně rád, že se první ročník povedlo přivést do Prahy,“ vylíčil Tomáš Berdych, jak diváci oceňovali krásné výměny.

Už po úvodních dvouhrách se přestalo mluvit o exhibici, zvláště když i ikony Laver Cupu Federer a Nadal pak bojovaly ve svých zápasech o každý míček a nastoupily poprvé v životě ke společné soutěžní čtyřhře. 

„Byl to nejlepší zážitek na světě. Vidět Rogera a Rafaela hrát spolu, úplně super. A ještě vyhráli,“ shodovaly se fanynky po zážitku, který zatím nikde jinde na světě diváci neviděli.

S legendami za zády

Pokud nebude Praha hostit Turnaj mistrů, jen těžko se tu někdy představí tolik hráčů světové špičky mužského tenisu, navíc ještě vedených legendami, v tomto případě Johnem McEnroem a Björnem Borgem. Jedna z ikon vždy pomáhala z lavičky a další členové týmu kolikrát přišli z nedaleké odpočinkové zóny dát radu, jak na soupeře.

„Nesmírně jsem si to užíval. Je to obrovská zkušenost, když člověk má možnost poslouchat rady od Rogera, Rafaela, Björna. Bylo to něco nového, co nikdo z nás nezažil. Jsem rád, že toho můžu být součástí,“ těšilo Tomáše Berdycha.

A stejnou měl z premiérového Laver Cupu i Roger Federer. „Mohlo to být úspěšné pouze v případě, že na tom hráčům záleží. A na tomhle jim záleželo, vždyť se podívejte na tu trofej, jak jsme slavili a je postříkaná šampaňským … Doufám, že mladí kluci v obou týmech budou hrát další roky i proti, aby se dostali do téhle soutěže. Pro nás starší s Rafou bylo ctí, že jsme mohli hrát v úplně prvním ročníku," říkal švýcarský tenista.

Příští Laver Cup se bude hrát v americkém Chicagu.

Martin Charvát, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme