Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český orienťák

Kromě dlouhého letu další nepříjemnost. Slavia půjde na Astanu bez Hušbauera

Už vědomí, že kvůli přesunu do Astany musí strávit téměř šest hodin v letadle, fotbalistům Slavie příliš radosti neudělalo. Další špatná zpráva navíc přišla od Josefa Hušbauera. Opora sešívaných k druhému střetnutí základní skupiny Evropské ligy ani neodcestovala, jelikož ho skolila viróza. Pražany může těšit alespoň fakt, že na palubě byli uzdravení Danny, Simon Deli a Michael Ngadeu.

Josef Hušbauer
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

V posledních týdnech se rozehrál do výborné formy a je jednou z klíčových postav Slavie. Střetnutí Evropské ligy v Astaně však Josef Hušbauer bude sledovat pouze z tepla domova a s čajem a prášky na stole. Sedmadvacetiletého hráče totiž před odletem skolila silná viróza.

Reprezentační záložník si na zdravotní potíže stěžoval už během víkendového střetnutí se Zlínem a po utkání vše naplno propuklo. "Pepovi stoupla včera teplota přes 38 stupňů. Do toho nějaké zvracení, slabost. Nemělo smysl, abychom ho tahali s sebou do Astany a čekali, jestli se do čtvrtka zlepší," prohlásil kouč Slavie Jaroslav Šilhavý.

"Pro nás je to velké oslabení. Pepa je náš dispečer a měl výbornou formu. Ale nedá se nic dělat, musíme ho nahradit," konstatoval trenér sešívaných, který doufá v Hušbauerovo uzdravení alespoň do nedělního střetnutí z Brnem. 

Co může Slavia čekat v Astaně a proč se jí nedaří venku? Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu

Dalšími chybějícími hráči jsou dlouhodobě zraněný Muris Mešanovič, čerstvý rekonvalescent Dušan Švento a Per-Egil Flo, jenž není na soupisce pro Evropskou ligu. Dobrou zprávou pro Pražany je naopak fakt, že Šilhavý bude v zápase moci využít zahraniční trio hvězd Danny, Simon Deli a Michael Ngadeu.

"Danny, Deli a Ngadeu jsou k dispozici a odletěli s námi. Jestli jsou připraveni zvládnout celý zápas? To uvidíme," řekl Šilhavý s tím, že v Kazachstánu plánuje nasadit to nejlepší, co má, a domů by si rád odvezl nějaké body.

Kompresní prádlo a snídáně v době oběda

K dosažení tohoto cíle ale musí slávisté překonat kromě absence Hušbauera i další překážky. Hned samotný let do Kazachstánu je velkou nepříjemností. Na palubě musí strávit 5 a půl hodiny a v Astaně se budou vypořádávat s čtyřhodinovým časovým posunem.

I kvůli tomu se na 3920 kilometrů dlouhou cestu vydali Pražané o dva dny dříve vybavení speciálním kompresním prádlem.

"Z hlediska prevence je důležité, aby po dobu letu měli hráči na sobě kompresní prádlo a dodržovali pitný režim. Určitě také pomůžou některé cvičící prvky, které lze v letadle aplikovat. Protože když je tělo dlouho v jedné pozici, například sedí pět a půl hodiny v letadle, tak krev stagnuje a nerozvádí se po těle tak, jak by měla při normálním provozu," upozornil fyzioterapeut Slavie Václav Sýkora.

Kvůli časovému posunu zase bude upraven čas snídaně. "Chtěli bychom to udělat tak, jako kdybychom byli tady v našem čase. Zítra třeba budeme snídat ve 12 hodin, takže ty čtyři hodiny zohledníme k našemu biorytmu," podotkl Šilhavý.

Aby výzev před Slavií nebylo málo, v Astaně se bude hrát pravděpodobně pod zataženou střechou, navíc na umělé trávě, kde jsou domácí skvěle naučení. Díky nezvyklým podmínkám v pohárech patnáctkrát za sebou neprohráli a naposledy tam porazili Celtic Glasgow 4:3.

"Co se týče umělky, domácí jsou na to zvyklí, ale věřím, že se dokážeme přizpůsobit. Celtic umělku asi skoro neznal, my na ní hráváme celou zimu, nebo když je špatné počasí. Věřím, že to nebude překážkou, abychom nepodali dobrý výkon. Doma jsme na umělce netrénovali, v Astaně je trochu jiná než na Slavii a navíc jeden trénink nehraje takovou roli. Jsem přesvědčen, že nám bude stačit předzápasový trénink," zhodnotil Šilhavý.

Oba týmy měli do soutěže rozdílný vstup. Zatímco Slavia doma porazila Maccabi Tel Aviv 1:0, Astana prohrála na půdě favorita z Villarealu 1:3. Pražanům to však letos venku nejde a v pohárech naposledy na soupeřových hřištích triumfovali v roce 2007 na půdě Ajaxu Amsterdam. Od té doby 18 duelů nevyhráli.

Zápas má výkop ve čtvrtek ve 21 hodin kazašského času, což v českých podmínkách znamená start v 17:00.

Zdroj
ČTK, ČT sport, iDNES, iSport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články