Ruský opoziční lídr Navalnyj i přes zákaz svolává na sobotu celoruské protesty

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj na facebooku vyzval své příznivce, aby se v sobotu zapojili do celoruského protestu, který pořádají jeho štáby v 80 městech po celém Rusku. Protestující by podle něj měli požadovat, aby byl zařazen na seznam kandidátů na prezidenta ve volbách, které se budou konat příští rok. Napsal to ruský list Kommersant.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský politik Alexej Navalnyj

Ruský politik Alexej Navalnyj | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

Navalného v pondělí poslal soud na 20 dní do vězení za opakované organizování nepovolených akcí, Kreml pak jeho stoupence v úterý před pořádáním dalších nepovolených demonstrací varoval.

Za opakované pořádání nepovolených mítinků poslal moskevský soud Navalného na 20 dní do vězení

Číst článek

Stávající hlava státu Vladimir Putin svou kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2018 zatím oficiálně neoznámil a dokonce uvedl, že sám ještě neví, zda kandidovat bude. Podle předvolebního průzkumu nezávislého střediska Levada však nemá Putin v zemi konkurenta, svou podporu mu vyjádřilo přes 80 procent voličů. Navalného by naproti tomu volila pouhá dvě procenta voličů.

Navalnyj byl letos odsouzen už potřetí. Nejnovější rozsudek mu zabránil účastnit se setkání se svým přívrženci, které se mělo konat v sobotu 7. října, tedy v den Putinových 65. narozenin, v prezidentově rodném Petrohradu. Opozičník nyní pořádá volební kampaň i přesto, že podle volební komise kvůli pravomocnému odsouzení kandidovat nemůže.

Hlavní akce by se v sobotu měly konat v Petrohradu a Moskvě, kam mají lidé na Navalného výzvu přijít s ruskými vlajkami. Radnice v Moskvě i Petrohradu přitom povolení pro jejich organizaci vydat odmítly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme