Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Drogy v zadku, zubař bez rukavic, nástroje od krve. Vězeň popsal, co prožil za mřížemi

Autor: Zuzana Zelenková - 
14. října 2017
05:00

Podle vězně s iniciálami J. Z. (27) to ve vězení opravdu není žádný med. Mladý muž byl odsouzený na tři roky za krádeže a za tu dobu vyzkoušel dvě věznice. Horší situace podle něj panovala v Kynšperku. Teď je venku na podmínku a hlídá ho probační služba. Sehnat drogy ve vězení prý ale nebyl problém. Vězni je pašovali v kondomu, který si vkládali do řitního otvoru. Zubaři měli ošetřovat nástroji od krve a místo vrtání prý rovnou trhali. Vězeňská správa České republiky odmítá, že by měli vězni horší zdravotní péči. Pašování drog v tělních dutinách ale připouští.

Jak vypadala zdravotní péče?

Ve vězení vůbec nefunguje zdravotní péče. Doktoři nás nechtěli ošetřovat. Člověku je špatně, zvrací a nedostane ani prášek. Jsou to věci, které se nedají pochopit, tento přístup je špatný. K doktorovi se chodí tak, že se ráno vypíše žádanka. Ta se předá bachařům nebo vychovatelům. Nemocné potom zavřou do jakési „klece“, kde může být i 10 lidí, kteří mají třeba žloutenku a podobně, nikdo to tam neřeší. Pokud člověk nesimuluje a opravdu je mu špatně, potřebuje nějaký prášek na bolest hlavy, tak to nikoho vůbec nezajímá. Řeknou, ať si pacient vykloktá pusu a krk, tím to hasne. Zdravotní péče vůbec nefunguje.

Nejhorší je zubař. Ten neudělá plombu, ale rovnou trhá. Když jsem byl u zubaře, tak byly kleště od krve po několika předchozích pacientech. Zubař si nebral rukavice, žádná hygiena, umyvadlo od krve. Brali nás jako odpad společnosti.

Co bylo nejvíc ponižující?

Ponižující byly třeba kontroly, když člověk přecházel z baráku na barák, což bylo 3 až 4krát denně. Vždycky následovala osobní prohlídka. Nemluvě o jídle, dostávali jsme největší odpad a ještě toho bylo málo.

Drogy?

Drogy se dají sehnat hodně snadno. Pár vězňů má samovolný pohyb a pracují na libovolném pracovišti. Seženou si telefon od lidí, kteří tam pracují, hned mají kontakty a už funguje obchod. Drogy si potom dají do kondomu a přenáší je v zadku, s čímž normálně projdou. Je to velký koloběh. Nejvíc se pak kšeftuje s drogami, s prostředky na cvičení jako keratin a podobně. Největší zájem je o pervitin nebo marihuanu a sem tam o telefony.

Člověk, který přenáší drogy, si nechá poslat peníze na účet domů nebo vymění drogy za tabák. Gram pervitinu stojí na ulici 300 korun, ve věznici dva tisíce – to je dohromady asi 2 kila tabáku. Takže buď se peníze pošlou na účet, nebo se vymění drogy za tabák.

Co na to bachaři?

Mladší bachaři jsou fajn, starší, kteří zažili revoluci, ti jsou většinou přísnější, dělají kontroly a jsou tvrdší. Myslím, že bachaři o kšeftování ví, ale raději to přehlížejí, aby to nemuseli psát nebo dávat oznámení.

Pokud měl člověk třikrát v moči THC nebo pervitin, tak už dostal vyhlášku od soudu – maření úředního rozhodnutí a následovaly další tresty. Takže bachaři nechtěli mít další problémy. Někteří navíc jdou podplatit, jiní ale ne.

Napraví se člověk ve vězení?

Mě vězení napravilo. Po několika měsících trestu mi navíc umřeli rodiče. Hodně věcí jsem si uvědomil, každému tam chybí rodina, o to víc, když má třeba dítě. Přesto asi 80 procent vězňů mluví o tom, že až vyjde ven, tak se „napálí“ pervitinem. Někteří se nedívají na to, jestli budou pracovat, ale jen na to, aby brali drogy. Potom jsou lidé, kteří seděli třeba za autonehodu nebo za úplatky, takoví brali venkovní realitu zase jinak. Je velký rozdíl, za co člověk sedí a jestli má, anebo nemá rodinu.

Co hledání práce?

Já jsem vyšel ven a neměl jsem nic. Neměl jsem kde bydlet, práci, nic, jen jednu kamarádku. Bydlel jsem u ní 14 dní, po těch 14 dnech jsem si našel práci i přítelkyni. Ne jako někteří, kdo se znovu stýkají s lidmi z minulosti.

Nebylo to ani příliš těžké, poslal jsem nějaké životopisy, většinou ale zaměstnavatelé chtěli výpis z rejstříku trestů. V takovém případě jsem nešel na osobní pohovor, když výpis nepotřebovali, tak jsem na pohovor vyrazil. Práce je, třeba na horách začíná sezona a všude budou hledat lidi, chce to hledat, a ne říkat, že je práce třeba za málo peněz. Já dělám za 18 tisíc a stačí mi to. Kdo chce, ten tu práci najde. Navíc existuje plno agentur, které pomáhají propuštěným lidem. 


Vězeňská služba České republiky (VSČR) tvrdí, že jídlo i zdravotní péče jsou ve všech věznicích v pořádku. Vězňům uvaří i dietu.

„Stravování ve věznicích odpovídá běžným normám velkých stravovacích provozů. Jídelníčky sestavují nutriční terapeuti a jídlo podléhá dohledům nad kvalitou. Není výjimkou, že například oběd, který mají odsouzení, je i v nabídce k výběru pro zaměstnance. Ve věznicích se také vaří mnoho diet, které mají odsouzení stanovené lékaři,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí (VSČR) Petra Kučerová.

Zdravotní péči VSČR podle Kučerové poskytuje kvalitně v rámci svých zdravotnických i civilních zdravotních zařízení.

Pašování drog oblíbeným způsobem, v řitním otvoru, však Kučerová nevyvrátila. „V obecné rovině je samozřejmě možné tímto způsobem drogy pašovat. VSČR je v záchytu a odhalování drog úspěšná a daří se odhalovat pašování drog kromě jiných způsobů i v tělních dutinách,“ dodala mluvčí. Samotná věznice Kynšperk se potom odkázala na prohlášení VSČR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině