Vikingové měli blízko k islámu. Skandinávští mořeplavci se nechali pohřbít v šatech se jménem Alláha

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 14. 10. 2017 20:53
Švédští vědci mají nový důkaz o historickém vlivu islámu na Skandinávii. Zjistili, že na tisíc let starých oděvech Vikingů jsou vyšitá jména Alláha a Alího ibn Abího Táliba, kterého jako nástupce proroka Mohameda uznává menšinová větev šíitů. Je to už několikátý důkaz, že Vikingové a muslimové si nebyli úplně cizí.
Loď Vikingů - ilustrační foto.
Loď Vikingů - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Stockholm - Když archeologové kdysi prohledali vikingský hrob z 9. a 10. století, našli v něm několik pohřebních šatů. Do sbírek je pak zařadili jako typický oděv těchto skandinávských mořeplavců.

Sto let šaty ležely ve skladu podobných artefaktů. Než vědci z Uppsalské univerzity rozluštili nápisy vyšité stříbrným bavlněným vláknem.

"Alláh" a "Alí".

Na oděvech Vikingů bylo jméno islámského boha a také nástupce proroka Mohameda, Alího ibn Abího Táliba. 

Podle vědců to dokazuje, že Vikingové měli zřejmě velmi blízko k islámu, informuje britský server BBC.

Jako u Maurů

Na začátku objevu byla švédská vědkyně Annika Larssonová, kterou historické oděvy zaujaly. Postupně zjistila, že oblečení pochází ze střední Asie, Číny a někdejší Persie - tedy dnešního Íránu.

Zprvu ale nebylo snadné zjistit, co znaky znamenají. Výšivky byly totiž napsané kúfickým rukopisem - staroarabským písmem, které získalo svůj název podle města Kúfa, ležícího v současném Iráku. 

"Nejdříve jsem z toho nebyla moc moudrá, ale pak mi došlo, kde jsem už podobné znaky viděla - ve Španělsku, na textiliích Maurů," popsala Larssonová pro BBC.

Maurové, kteří původně pocházeli ze severní Afriky, vyznávali právě islám. 

Inspirace islámskou kulturou?

Není jasné, zda se pohřbení Vikingové islámem jen inspirovali, anebo byli rovnou muslimové.

"Z jiných vykopávek víme díky analýze DNA, že někteří Vikingové pocházeli z míst jako Persie, kde islám dominoval," připouští Larssonová.

Ona sama se ale zatím přiklání k první variantě. "Je pravděpodobnější, že pohřební rituály Vikingů byly ovlivněny islámskými představami, jako je například posmrtný život v ráji," domnívá se.

Není to poprvé, co odborníci dávají do souvislosti Vikingy a islám.

Už před dvěma lety ve Švédsku objevili arabský nápis na stříbrném prstenu, který se dal přeložit jako "pro Alláha" nebo "Alláhovi". Šperk pocházel z 9. století.

Mezi artefakty Vikingů se navíc v minulosti našlo více než sto tisíc mincí arabské měny dirham. 

Nástupce Mohameda podle šíitů

Nový objev je ale podle světových médií hned dvojnásobně zajímavý. Nejen proto, že jde o arabské písmo, ale také kvůli slovu odkazujícímu k Alímu.

Toho jako nástupce proroka Mohameda vnímá menšinová větev islámu, šíité. Alí byl bratrancem a zároveň zetěm Mohamedovým, protože si vzal za manželku jeho dceru Fátimu. 

Sunnité, muslimská většina, oproti tomu uznali po smrti Mohameda jako jeho nástupce kupce Abú Bakra.

Larssonová objevila islámské znaky na nejméně deseti z celkem sta oděvů. A další stále zkoumá.

Na čínském staveništi našli dinosauří vejce. Podle vědců jsou stará 70 milionů let. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy