Martin Hašek
14. října 2017 • 17:46

Tvrdý výcvik Špotákové. Oštěpařka střílela z pušky i létala vrtulníkem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpařka Barbora Špotáková po letech zažívá podzim zlaté ženy a přiznává, že ji pozornost okolí po vítězství na mistrovství světa v Londýně zaskočila. „Je to docela intenzivní. Když člověk vyhraje mistrovství světa, pozornost se hrozně zvedne,“ říká Špotáková. Zároveň si ale nedávno vyčistila hlavu na vojenském cvičení, pálila z útočné pušky BREN a proletěla se i bojovým vrtulníkem



Aby doložila daň z tohohle zlata, nepotřebuje EET. Oštěpařka Barbora Špotáková před dvěma měsíci vítězstvím na mistrovství světa v Londýně dovršila svůj návrat na vrchol po mateřské pauze a dramatické změně trenéra. Český podzim jí pak připomněl, že šampionům povinnosti zdaleka nekončí při národní hymně na oslavu úspěchu. A přiznává, že ji to překvapilo. I když si už dvakrát zažila zběsilé období po olympijském triumfu.

„Já bych řekla, že teď je to rozhodně ještě víc. Jak jsem za ty roky víc profláklá, je to nejsilnější,“ říká Špotáková. „Je toho dost. Je náročné být pořád středem pozornosti. Myslím, že si to málokdo dovede představit. Když se vás třeba dvacet lidí denně zeptá, jestli končíte s kariérou, a jestli budete mít druhé dítě… Asi tak nějak… To dává zabrat. Do toho různé akce, člověk se s tím musí naučit nějak žít.“ Špotákové je šestatřicet a krátce po světovém šampionátu v Londýně o své budoucnosti raději hovořila opatrně.

„Dneska pokračuju. Zatím si život bez atletiky neumím představit. Ale třeba desátého října jo. To bude jiné,“ vyprávěla Špotáková v srpnu.

Od té doby už prezentovala svůj plán prodloužit si kariéru do olympiády 2020 v Tokiu. A platí to i poté, co ji s lehkou myslí nadhozený termín zastihl jako obletovanou hrdinku nadšeného národa.

„Jediná motivace je stále Tokio,“ potvrzuje Špotáková. „Teď je těžké, že jsem hodně unavená. Mám toho hodně. Možná je teď společenských akcí moc. Když máte něco takového každý den… Jak se kolem vás nakupí víc lidí, tak je focení, podepisování a otázky, kdy budu mít druhé dítě, a kdy skončím…“

Česká oštěpařka Barbora Špotáková absolvovala vojenský výcvik
Česká oštěpařka Barbora Špotáková absolvovala vojenský výcvik

Včera se oblékla do své slavnostní kapitánské uniformy a vyrazila na Vítkov, kde v Národním památníku děkoval ministr obrany Martin Stropnický hvězdám Dukly. Armáda jí před pár dny pomohla také si trošku vyčistit hlavu. Špotáková vyrazila na vojenský výcvik, který se konal v kasárnách Dědice a přilehlém vojenském výcvikovém prostoru Březina. Při cvičné střelbě dostala do rukou útočnou zbraň CZ BREN 805 nebo pistoli CZ PHANTOM. A pálila desítky!

„Všichni jsme ukázali, že to pro nás není cizí. Já jsem BREN držela poprvé, protože jsem vloni nebyla. Říkali, že nám to všem hned půjde a taky to tak bylo. Je to fakt dobrá zbraň. Všem to šlo a všechny to bavilo,“ líčí Špotáková.

Součástí výcviku byla taky topografická příprava zaměřená na orientaci v terénu podle mapy, určení vlastního stanoviště a výběr a určení osy během nočního přesunu v lese se zátěží. Tohle dobrodružství si Špotáková užila spolu s dalšími letošními mistry světa, kanoistou Martinem Fuksou a veslařem Ondřejem Synkem.

„Na začátku jsme si pokecali a pak jsme kvůli tomu zakufrovali. Ale pak jsme od začátku věděli, že vyprávět si není dobrý nápad. Člověk jde a jde, jste v noci v lese, ta orientace je hodně ztížená,“ líčí Špotáková. „Ale byli jsme třetí ze sedmi skupinek, byli jsme spokojení. Já jsem měla buzolu, kontrolovala jsem základní směr, kluci koukali do mapy na ostatní věci. Člověk v noci v lese lehko ztratí směr, kam by měl jít. To jsem pořád udržovala já. Zvládlo se to dobře.“

V rámci odměny za svou zlatou medaili z Londýna se Špotáková také dostala do bojového vrtulníku.

„To byl hodně dobrej zážitek! Jediné, že se člověku udělalo zle. On to tak naklání, nahoru dolů, do stran… Naštěstí se dá otevřít okénko, takže se člověk osvěží vzduchem. Nikdo se nepozvracel, dobře to dopadlo,“ usmívá se Špotáková.

Vojenské povinnosti šampionku po těch společenských osvěžily.

„Je to dobré na vyčištění hlavy. Když střílíte ze samopalu, nemyslíte na nic jiného. Když se dvě hodiny orientujete v noci v lese, tak musíte napnout všechny smysly, abyste někam došli,“ pochvaluje si Špotáková. „Teď už se těším, až začnu trénovat.“

Zlatá Špotáková je zpátky v Česku. Uvažuje o druhém dítěti i olympiádě v Tokiu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud