V sobotu síla hurikánu dosáhla třetího stupně na pětibodové stupnici, která měří sílu hurikánů.

Ophelia na území Azor dorazila v sobotu večer po 18:00 a do půlnoci způsobovala silný déšť a vítr. V ranních hodinách se hurikán začal přesouvat mimo území. Vzhledem k pohotovosti záchranných jednotek a doporučení úřadů nevycházet ven si bouře žádné výraznější škody ani zraněné nevyžádala.

Na Azorských ostrovech žije asi 245 tisíc lidí. Od roku 1851 se zde objevilo jen 15 hurikánů.

V sobotu večer byli hasiči přivoláni na několik míst kvůli lokálním záplavám a na ostrově Sao Miguel kvůli spadlému stromu. Zrušeno bylo několik letů mezi ostrovy a také na portugalskou pevninu. Zasáhlo to kolem 800 pasažérů.

Po přechodu kolem Azorských ostrovů se hurikán přesunuje k Irsku. Ovlivnit by tak měl v následujících dnech i počasí na Britských ostrovech. Podle agentury AP se dá očekávat vítr o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu s poryvy až 130 kilometrů za hodinu. Varování už meteorologové vydali na pondělí pro západoirská hrabství Galway, Mayo, Clare, Cork a Kerry.

Britští meteorologové varovali před komplikacemi, které v pondělí a v úterý způsobí hurikán Ophelia v Severním Irsku, ve Skotsku a v severní Anglii.

Vítr, který Ophelii provází, dosahuje rychlosti téměř 155 kilometrů za hodinu. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ale Ophelia v pondělí a v úterý zeslábne.

Takhle Ophelia řádila na Azorských ostrovech:

Fotogalerie
24 fotografií