Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zoufalá máma odložila Andrejku do babyboxu: Co psala v dojemném dopise?

V tomto babyboxu krnovské nemocnice byla v pátek 13. 10. nalezena čerstvě narozená holčička s dopisem od maminky.
V tomto babyboxu krnovské nemocnice byla v pátek 13. 10. nalezena čerstvě narozená holčička s dopisem od maminky.  (Autor: Foto Blesk - Jiří Krušina)
Autor: Karel Janeček, Jiří Krušina - 
15. října 2017
11:59

Čisté a vyvoněné miminko pečlivě zabalené do peřinky nechala máma v babyboxu v Krnově. Žena přiložila do povianu dopis, ve kterém vysvětluje, proč se o holčičku nemůže starat.

Holčičku matka nechala u krnovského špitálu v pátek pět minut po 21. hodině. „V přiloženém dopisu nešťastná maminka uvedla, že se dívka narodila 13. 10. ve 13:10 hodin,“ uvedl zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess.

Popsala důvody

Matka v dopise podle informací Blesku popsala průběh těhotenství i samotného porodu a také stav miminka po narození, což byly pro zdravotníky velmi cenné informace. Vysvětlila také důvody, proč si holčičku nemůže nechat.

Konkrétnější informace zdravotníci nebudou zveřejňovat. „Nemocnice tak nechce zvětšovat trauma této ženy, která se o novorozeně jinak vzorně postarala. Dopis předáme sociální pracovnici,“ uvedla mluvčí Eva Kijoková.

Maminka v dopise také vyslovila přání, zda by holčička mohla nést jméno Andrejka, které jí vybrala. Podle Hesse se toto běžně nestává a odložené miminko musí většinou pojmenovat zdravotníci.

Stošedesátá

„Letos byla Andrea odložena jako 14. děťátko. Celkem je jich už 160, z toho 92 holčiček a 68 klučíků,“ sdělil Hess. Babybox v Sdruženém zdravotnickém zařízení Krnov uvedli do provozu jako 51. v pořadí v červenci 2012. Dosud do něj byla odložena jen v srpnu 2013 dívka pojmenovaná Šárka.

V celém Česku je 71 babyboxů, dosud poslední funguje od letošního června v nemocnici v Mariánských Lázních.

Beninecka ( 11. února 2019 18:27 )

Bohužel velka škoda že babyboxy existuji byli vymyšlený jen proto aby rodiči měli jednodušší zbavovat se děti a nemuseli se s nimi takzvane srat je obrovska odtuda ze tady stát toto v rodičích podporuje!!!!

pajato73 ( 16. října 2017 08:48 )

BabyBox zachranil ocividne 160 detskych zivotu... vas nazor na to nechapu, asi jste rozmazleny fracek, kteremu se vsechno v zivote cpalo do zadecku, ze mate takovy zkrceny nazor

pajato73 ( 16. října 2017 08:45 )

henryj ( 16. října 2017 06:57 )

Tak o co tady,vám vy novinářská sebranko vlastně jde?!?!?! Když dítě dá do BABY boxu,je to špatně,odhodí jej do křoví,taky! Na to ty boxy byly vymyšleny a je to i psychycky pro tu ženu úleva. Vzpamatujte se vy hyeny!!!!!!!!!!

hahapch ( 15. října 2017 23:52 )

Odsuzujete ženu a přitom o ní nic nevíte ani důvod proč to udělala, co když za to že byla těhotná opravdu nemohla a byla znásilněná a na potrat jít nechtěla, nechtěla zabít dítě které za to nemůže a tak jej odnosila, porodila, postarala se o něj umyla, oblékla, nakrmila, zabalila jako skvělá máma, napsala dopis a odnesla do Baby boxu k adopci druhým lidem kteří budou štastni když nemohou mít svoje dítě a dostanou jí k adopci, dítě tak má šanci žít a jí nebude stále připomínat tu situaci co zažila, její přání at se malá jmenuje Andrejka by mělo být splněno, ženě velký dík že malou nezabila, odnosila a dala vzorně obstaranou do Baby boxu, musela se s ní určitě těžce loučit, ale nemohla jinak... kdyby jí to bylo jedno nepostarala by se tak o malou a odložila by jí třeba jen v hadře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání