Medzi utečencami si treba vyberať
15.10.2017 09:00
akt. 05.02.2019 01:36

Medzi utečencami si treba vyberať

Uložiť článok
Sú ľudia, ktorí prúdia do Európy, humanitárni utečenci alebo ekonomickí migranti? Čo si myslí o návrhu SNS zakázať na verejnosti zahaľovanie tváre? Marek Vagovič sa NA ROVINU pýtal ministerky školstva Martiny Lubyovej.

„Ešte nejde o vypracovaný politický návrh, ani konečný názor. Zrejme to bolo zverejnené preto, aby sa o tejto téme diskutovalo,“ domnieva sa Lubyová.

SNS, ktorá ju nominovala do funkcie ministerky školstva, má vo svojom volebnom programe aj zákaz výstavby mešít a minaretov.

„Nemám rada zákazy, ale treba si uvedomiť celkový politický kontext. Dnes čelíme vlnám masovej imigrácie, takže sa treba zamyslieť, akým spôsobom sa bude naša spoločnosť vyvíjať,“ povedala Lubyová v relácii NA ROVINU.

Podľa nej by malo Slovensko presadzovať uzavretejší prístup k utečencom. „Mali by sme si vyberať len vysokokvalifikovaných odborníkov.“

Ľudia, ktorí prúdia do Európy, nie sú podľa Lubyovej humanitárni utečenci, ale ekonomickí migranti. „Profitujú z toho aj pašerácke skupiny, čo nie je v poriadku.“

SNS chce zároveň zastaviť „radikálnu politickú agendu LGBTI menšín“. Na otázku, či by podporila dúhový pochod ako ombudsmanka Mária Patakyová (Most-Híd), Lubyová reagovala: „To je hypotetická otázka, ale verejné úrady by mali zachovať väčšiu zdržanlivosť.“

Ministerka tvrdí, že SNS nechce diskriminovať žiadnu menšinu. „Vo svojom programe však má tradičnú rodinu – otec, mama, deti – od čoho závisí aj demografický rast,“ dodala Lubyová.

Celý záznam relácie NA ROVINU s Martinou Lubyovou si môžete pozrieť tu:

https://www.aktuality.sk/clanok/528913/danko-je-srdciar-mysli-to-uprimne/

Ministerka školstva v diskusii s Marekom Vagovičom okrem iného priznala, že v minulosti nevolila SNS. Odpovedala aj na otázky, či je Andrej Danko schopný politik, čo si myslí o kauze kapitánske výložky, a prečo jej stále radí Peter Plavčan, ktorý musel odstúpiť po škandále s eurofondmi.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.