Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Federer letos i napočtvrté udolal Nadala a slaví triumf v Šanghaji

Švýcarský elegán Roger Federer dál vylepšuje dlouhodobě nepříznivou bilanci se svým úhlavním rivalem Rafaelem Nadalem. Federer vyhrál i čtvrtý letošní duel se španělským tenistou, když zvítězil ve finále turnaje Masters v Šanghaji. Šestatřicetiletý Švýcar zvítězil 6:4, 6:3 a udržel otevřený souboj o to, kdo z nich ukončí sezonu na místě světové jedničky.

Velký Roger
zdroj: ČTK/AP/Zhang tongzhou

Rekordman v počtu grandslamových titulů Federer vstoupil do 38. vzájemného zápasu razantně a v úvodním gamu proměnil třetí brejkbol, který rozhodl o osudu celého setu. Ve druhé sadě sebral soupeři podání dvakrát a za 62 minut proměnil druhý mečbol. Nadala porazil popáté v řadě a nepříznivou bilanci dlouholeté série snížil na 15:23.

"Loni jsem tu kvůli zranění nebyl, takže je hrozně milé, že jsem zase v Šanghaji. Je úžasné, že jsem tu zpět a hraju se svým dobrým přítelem a soupeřem Rafou. Asi jsme ani nečekali, že budeme mít takovýhle rok," otočil se Federer při slavnostním vyhlášení na soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer triumfoval v Šanghaji, Šarapovová v Tchien-ťinu

"Já to tedy rozhodně nečekal, takže bylo skvělé být s tebou dneska na kurtu a doufejme, že si to ještě užijeme na turnajích, které máme před sebou. Bylo mi potěšením si s tebou zahrát," složil Nadalovi poklonu. 

V Šanghaji získal druhou trofej po triumfu v roce 2014 a s 94 turnajovými tituly se dotáhl v historických tabulkách na Ivana Lendla. Více jich má na kontě jen Jimmy Connors (109). V letošní sezoně se radoval pošesté a vyrovnal se svému rivalovi z Mallorky.

Nadal, jenž letos prohrál s Federerem i finálové souboje na Australian Open a v Miami, nedostal tentokrát ani jednu šanci na brejk. Proti výborně podávajícímu Švýcarovi, který nastřílel deset es, se na returnu nedokázal prosadit a sérii šestnácti výher neprodloužil. 

"Chci pogratulovat Rogerovi a jeho týmu ke skvělému roku. Dneska jsi odehrál fantastický zápas," vrátil Nadal poklonu soupeři a sebe pochválil za úspěšné vystoupení v Číně. "Byly to skvělé dva týdny a jsem šťastný, že jsem tu po dlouhé sezoně dokázal něco uhrát," dodal vítěz podniku v Pekingu z minulého týdne. Loni se v Šanghaji loučil ve druhém kole. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články