Živě: Rakouští lidovci slaví vítězství. Sociální demokrati propadli, přeskočila je krajní pravice

Živě
Rakušané v předčasných volbách vybrali nový parlament. Podle odhadů zvítězili s 31,4 procenty hlasů lidovci (ÖVP), o druhé místo bojují krajně pravicový svobodní (FPÖ) se sociálními demokraty. Velká koalice pravděpodobně končí, očekává se vytvoření pravicového kabinetu lidovců a krajně pravicových svobodných. Kancléřem se patrně stane teprve 31letý Sebastian Kurz. Jedním z hlavních témat voleb byly otázky imigrace, integrace přistěhovalců a přináležitost islámu k Rakousku.
Příznivci ÖVP slaví ve volebním štábu.
Příznivci ÖVP slaví ve volebním štábu. | Foto: Reuters
Živě
Aktualizovat reportáž
23:11

Podle předběžných konečných výsledků, které večer oznámilo ministerstvo vnitra, získala ÖVP 31,4 procenta, FPÖ 27,4 procenta a SPÖ 26,7 procenta hlasů. V těchto výsledcích ale není započítán rekordní počet zhruba 750.000 hlasů z korespondenčního hlasování, ani další desetitisíce hlasů voličů, kteří pomocí volebních průkazů hlasovali jinde než v místě svého bydliště. Podle rakouských médií tak sociální demokracie ještě může předstihnout svobodné.

22:50

"Ukazuje se, že lidé odmítli příliš vstřícnou politiku dosud vládnoucích sociálních demokratů, kterým už nepomohl ani pozdější následný obrat. Pro nás z toho plyne jasné poučení, a to, že nelze podceňovat obavy obyvatel Evropy a házet je za hlavu se slovy, že je to falešné vyvolávání strachu," řekl ČTK předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

22:46

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl pro ČTK, že se s Kurzem dvakrát setkal jako ministr financí. "Měl jasný názor na migraci a hlavně jednal, když inicioval zavření balkánské trasy. Voliči ho ocenili také za to, že konečně řekl, že zájmy rakouských občanů jsou na prvním místě, což je úplně jiný postoj než u Merkelové," myslí si Babiš. Hlasy pro Svobodné ukazují, že Rakušané mají dost multikulturních experimentů a chtějí se cítit bezpečně, míní.

 

 

 

 

22:22

Jak ukazuje mapa volebních obvodů, vítězná ÖVP jich ovládla většinu.

22:18

Sebastianovi Kruzovi pogratulovala řada evropských politiků, mezi nimi i předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

22:14

Obavy z posunu Rakouska doprava vyjádřil v neděli lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Rakušané by podle něj neměli zapomínat, že dali Evropě velké muže, jakými byli například bývalý kancléř Bruno Kreisky či exprezident Heinz Fischer - oba někdejší sociální demokraté.

22:10

Pravděpodobné rozložení sil v rakouském parlamentu podle průzkum SORA.

22:06 Rakouští Svobodní

"Gratuluji FPÖ a H.C. Strachemu," napsal na Twitteru předseda nizozemské protiimigrační Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders.

22:01

Reuters připomíná, že Sebastian Kurz se ve svých jednatřiceti letech stane jedním z nejmladším lídrů světové politiky. 

21:56 Rakouští Svobodní

Protiimigrační a protiislámské strany z Francie, Nizozemska či Itálie blahopřály k úspěchu Svobodné straně Rakouska (FPÖ). "Přátelům a spojencům" z FPÖ na Twitteru pogratulovala předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Výsledek rakouských voleb je podle ní znamením, že "evropské národy" se upínají ke své "svobodě a identitě".

21:52

Konečnými výsledky ale ještě mohou zamíchat korespondenční hlasy, které budou sečteny až příští týden. Oficiální konečný výsledek má být oznámen ve čtvrtek.

21:48 SPÖ logo

Pokud by rakouští sociální demokraté skončili na třetím místě, jak naznačuje předběžný výsledek, stalo by se tak poprvé od druhé světové války. Do Národní rady se ještě dostali s pětiprocentním ziskem liberálové (NEOS) a Kandidátka Petera Pilze, které předběžný výsledek přisuzuje zisk 4,1 procenta hlasů.

21:43

Výsledky, v nichž ale není započítán rekordní počet korespondenčních hlasů, přisuzují pozici druhé nejsilnější strany v Národní radě protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ) se ziskem 27,4 procenta.

Třetí je podle předběžných výsledků Sociálnědemokratická strana (SPÖ), která získala podporu 26,7 procenta hlasujících. Volební účast vzrostla oproti předchozím volbám ze 75 na 80 procent

21:39

Oficiální výsledek rakouských voleb potvrdil prvenství lidové strany (ÖVP), která získala 31,4 procenta hlasů. Ukázaly to předběžné konečné výsledky, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. 

21:25 SPÖ logo

Vídeň potvrdila, že zůstává baštou sociálních demokratů. SPÖ získala v metropoli téměř 35 procent hlasů. Lidovci naopak jen 20,5 procent, FPÖ 23 procent.

21:14 Sebastian Kurz.

Předseda lidovců Sebastian Kurz nevyloučil vytvoření menšinové vlády své strany. "Budu samozřejmě usilovat o sestavení stabilní vlády, ale pokud se to nepodaří, jsou i jiné možnosti," prohlásil v televizi ÖRF.

21:04

V Tyrolsku lidé spolu s parlamentními volbami hlasovali v referendu o tom, zda se má Innsbruck ucházet o pořadatelství zimních olympijských her v roce 2026. Většina hlasovala proti, takže olympiáda v Rakousku nebude. Innsbruck hry hostil v minulosti dvakrát - v letech 1964 a 1976.

21:01

Rakouská sociální demokracie byla vždy zvyklá končit první, nejhůře druhá.

20:34

Proč tolik Rakušanů volilo lidovce.

20:30

Výsledky ze spolkové země Dolní Rakousy, která sousedí s Českem: ÖVP 35,54 procent, FPÖ 26,82 procent, SPÖ 24,65 procent.

 

 

20:12 Rakousko Lidová strana

Ve spolkové zemi Salcbursko jasně vítězí lidovci se 37 procenty. Sovobní tam dostali 25 procent hlasů a sociální demokracie 22 procent.

19:47 Sebastian Kurz.

První vyjádření předsedy Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze: Hovořil v televizi o historickém vítězství, Rakušanům za ně poděkoval. Je prý ochoten jednak s každou stranou

Šéf ÖVP Sebastian Kurz.
Šéf ÖVP Sebastian Kurz. | Foto: Reuters
19:41

Ve spolkové zemi Korutany zvítězili Svobodní (FPÖ) s 33 procenty obdržených hlasů. To se čekalo. Korutany jsou  baštou Svobodných od dob Jörga Haidera, který byl v letech 1999 až 2008 korutanským hejtmanem. Ve Vorarlbersku na západě u hranice se Švýcarskem zvítězili lidovci.

19:34 SPÖ logo

Kancléř Christian Kern uvedl, že zůstane v čele sociální demokracie i přesto, že ve volbách nezvítězila.

Foto: Reuters
19:27 Rakousko Lidová strana

Spokojenost ve volebním štábu Rakouské lidové strany.

Příznivci ÖVP slaví ve volebním štábu.
Příznivci ÖVP slaví ve volebním štábu. | Foto: Reuters
19:22 SPÖ logo

Pokud se potvrdí, že Sociálnědemokratická strana kancléře Kerna skončila druhá, bylo by to překvapení. Předvolební průzkumy v posledních dnech totiž předpovídaly, že skončí třetí. Kancléř Kern už předem ohlašoval, že jeho sociální demokraté odejdou do opozice, pokud neobhájí prvenství.

18:43

Zelení jsou zatím pod čtyřprocentní hranicí nutnou pro vstup do parlamentu. Pokud to tak zůstane, nedostanou se v Rakousku do parlamentu poprvé od roku 1986.

18:37 SPÖ logo

Kancléř a předseda sociálních demokratů (SPÖ) Christian Kern vystoupí s projevem až v 21:15, oznámilo vedení strany.

18:36

Předběžný konečný výsledek bez započítání korespondenčních hlasů by rakouské ministerstvo vnitra mohlo oznámit už kolem 19:30.

18:35

Stále není jasné, kdo obsadil druhé místo. Podle prvních odhadů agentury SORA po uzavření volebních místností se zdálo, že se druhou nejsilnější stranou v Národní radě stane krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ), podle aktuálních upřesněných odhadů ji ale sociální demokraté (SPÖ) kancléře Christiana Kerna odsunuli na třetí místo.

18:32

Nejnovější odhady nového složení rakouského parlamentu:

  • ÖVP: 62
  • SPÖ: 53
  • FPÖ: 50
  • Neos: 10
  • Liste Pil: 8

Zelení by se do parlamentu nedostali.

18:28

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek gratuluje Sebastianu Kurzovi.

18:22 Rakouští Svobodní

První vyjádření předsedy krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho: "Budeme jednat s každým."

Předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache přišel volit se svojí matkou.
Předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache přišel volit se svojí matkou. | Foto: Reuters
18:20

Přesné výsledky patrně nebudou ještě relativně dlouhou dobu známé. Zamíchat kartami - podobně jako při loňských prezidentských volbách - mohou korespondenční hlasy, které se sčítají až jako poslední. 

18:16

Podle listu Die Presse po šesté hodině v sečtených hlasech sociální demokracie předstihla svobodné.

SPÖ měla 27,1 procent hlasů, zatímco FPÖ 25,9 procent. Jde však stále o velmi neúplné výsledky a projekce společnosti SORA.

18:02

První ohlasy přichází z České republiky.

17:59 SPÖ logo

Kancléř Kern předem ohlašoval, že jeho sociální demokraté odejdou do opozice, pokud neobhájí prvenství.

Po deseti letech by tak vládu velké koalice mohla opět nahradit pravicová koalice lidovců a Svobodné strany Heinze-Christiana Stracheho.

Christian Kern, dosavadní šéf rakouských drah a budoucí kancléř.
Christian Kern, dosavadní šéf rakouských drah a budoucí kancléř. | Foto: Reuters
17:50

Volební účast byla podle televize ORF vysoká: 79,2 procent.

17:48 Rakousko Lidová strana

"Je to historický výsledek," uvedl místopředseda poslaneckého klubu lidovců (ÖVP) August Wöginger.

17:47 Rakouští Svobodní

První reakce místopředsedy FPÖ a loňského prezidentského kandidáta strany Norberta Hofera: "Myslím, že dnes vyhrála především demokraice." FPÖ by ráda prosadila Hofera do křesla ministra zahraničí.

17:45

Takto by mělo podle odhadů vypadat nové složení rakouského parlamentu:

17:42

Do parlamentu by se mělo podle odhadů dostat šest stran. Hranice vstupu do Národní rady jsou 4 procenta hlasů.

17:37

Odhady výsledků televize ORF:

17:30

Volbami zřejmě skončí v Rakousku éra velké koalice lidovců a sociálních demokratů. Očekává se, že v situaci dané výsledkem voleb (pokud se potvrdí odhady) vytvoří nový kabinet lidovci a svobodní. Kancléřem se stane velmi pravděpodobně předseda lidovců Sebastian Kurz. Taková vláda bude znamenat, že Rakousko omezí udělování azylu a sníží sociální dávky imigrantům. Svobodní tvrdí, že je nutné zastavit "islamizaci Rakouska."

17:29

Do parlamentu by se měla dostat i liberální strana NEOS, podle průzkumů získala 5,3 % hlasů a také Zelení se 4,9 % a strana PILZ, která by obdržela 4,3 %.

17:25 Sebastian Kurz.

Pokud se potvrdí odhady výsledků voleb, novým kancléřem se stane 31letý Sebastian Kurz, který až dosud zastával pozici ministra zahraničí. 

Dosavadní kancléř Christian Kern patrně ve funkci skončí. Jeho sociálním demokratům odhady přisuzují až třetí místo.

17:19

Projekce agentury Sora: 30,2 procent hlasů lidovci (ÖVP), 26,8 procent Svobodní (FPÖ), 26,5 procent sociální demokraté (SPÖ).

17:16

Jde zatím jen o předběžné odhady. Přisuzují  však Rakouské lidové straně (OVP) méně hlasů, než předpovídaly průzkumy. Čekalo se, že strana pod vedením Sebastiana Kurze může získat 33 až 35 procent.

17:10

První odhady výsledků voleb podle agentury Arge:

  • ÖVP: 31 %
  • FPÖ: 27,6 %
  • SPÖ: 25, 5 %
17:00

Volební místnosti se úderem 17. hodiny zavřely.

16:50

Favoritem voleb jsou lidovci (ÖVP), na druhém místě by podle průzkumu měli skončit svobodní (FPÖ). Jak si jednotlivé rakouské politické strany stojí na ideologickém spektru?

16:45 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Podívejte se na videoreportáž Aktuálně.cz z předvolebního Rakouska: Bude to katastrofa, bojí se vídeňská Češka

Tyto volby budou pro Rakousko katastrofa, bojí se vídeňská Češka

2:52
Rakouské předvolební kampani vévodilo téma imigrace a otázka, zda či nakolik islám patří do Rakouska. Ve Vídni natáčel redaktor Aktuálně Martin Novák. | Video: Martin Novák
16:44 Rakousko Lidová strana

Webové stránky Lidové strany (ÖVP) nefungují. Jsou terčem útoku hackerů, informují rakouská média.

16:35

Zřejmě duševně labilní sedmasedmdesátiletý muž se v městečku Hartberg na jihu Rakouska patrně pokusil podpálit volební místnost.

Na místě stačil kolem 11:30 SELČ vyprázdnit kanistr s benzinem a hrozil členům volební komise kapesním nožem. Kolemjdoucí mu však zabránili v zažehnutí místa, uvedla na svých stránkách štýrská zemská policie.

Podezřelého důchodce po incidentu odvedla policie a povolala lékaře, aby ho vyšetřil. Má zjistit, zda je muž příčetný, řekl jeden z policistů agentuře APA.

Motivem počínání místního občana mohla být nespokojenost s politickou situací, domnívá se policie.

16:28 Rakousko Lidová strana

Čeští lidovcí přejí rakouským…

15:21 Rakouští Svobodní

Lídr krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache Strache přišel ve vídeňské čtvrti Landstrasse k volbám v doprovodu své matky. Doufá prý v "dobrý výsledek". Změna je podle něj možná jen s FPÖ. Jeho příchod však poznamenal také incident, při němž jakýsi muž směrem k šéfovi nacionalistů volal nacistický pozdrav "Heil Hitler, Heinzi-Christiane". Příslušníci bezpečnostních složek ho okamžitě obklíčili.

Heinz-Christian Strache s matkou před volební místností.
Heinz-Christian Strache s matkou před volební místností. | Foto: Reuters
15:01 SPÖ logo

Sociální demokraté (SPÖ) burcují své voliče, aby vyjádřili svůj odpor k možné "modročerné" koalici, tedy k vládě lidovců a svobodných. Upravili si také heslo amerického prezidenta Baracka Obamy Yes, we can na Yes, we Kern podle jména kancléře a předsedy strany Christiana Kerna.

15:59 Rakouští Svobodní

Vedení Svobodných (FPÖ) by po těchto volbách rádo prosadila Norberta Hofera jako ministra zahraničí. Strana chce také více spolupracovat s Visegrádskou skupinou - Českou republikou, Slovenskem, Maďarskem a Polskem.

Norbert Hofer hovoří po nedělním hlasování.
Norbert Hofer hovoří po nedělním hlasování. | Foto: Reuters
14:58

Rakousko má za sebou velké politické drama v loňském roce. O prezidentský úřad se utkali nezávislý levicový kandidát Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer z FPÖ. V květnu ve druhém kole velmi těsně zvítězil Van der Bellen, ale Hofer uspěl se stížností u Ústavního soudu na neprůhledné sčítání hlasů. V opakovaném druhém kole v prosinci ale znovu prohrál.

Alexander Van der Bellen volil ve Vídni.
Alexander Van der Bellen volil ve Vídni. | Foto: Reuters
14:56

Volby se konají v době, kdy se rakouské ekonomice poměrně daří. Nezaměstnanost je jedna z nejnižších v Evropské unii, kolem pěti procent. Mezinárodní měnový fond letos předpovídá zemi růst ve výši 2,8 procent. Rakousko patří co se týká životní úrovně a příjmu na obyvatele k nejbohatším zemím světa. Přesto jsou Rakušané nespokojeni s vládou velké koalice a chtěli by změnu, ukazují průzkumy.

14:55 Rakouští Svobodní

Svobodná strana Rakouska (FPÖ) nařkla Kurze, že převzal její volební program. Například snížení sociální dávek pro přistěhovalce nebo zrušení islámských školek. Svobodní hovoří o hrozbě islamizace Rakouska, Lidová strana takovou rétoriku nepoužívá.

14:51 SPÖ logo

Kancléř Christian Kern přišel volit s manželkou Eveline Steinbergerovou-Kernovou. Novináře zaskočil prohlášením, že se dnes odpoledne chystá sledovat fotbalové utkání rakouské ligy mezi Austrií Vídeň a Sturmem Graz.

Kancléř a předseda sociálních demokratů (SPÖ) Christian Kern s manželkou.
Kancléř a předseda sociálních demokratů (SPÖ) Christian Kern s manželkou. | Foto: Reuters
14:50 Rakousko Lidová strana

Poslední průzkum, zveřejněný v týdnu deníkem Kurier: 33 procent hlasů pro lidovce, 27 procent pro Svobodné, 23 procent pro sociální demokracii. Do parlamentu se zřejmě ještě dostanou další tři malá seskupení, pro sestavování kabinetu ale nebudou relevantní.

14:48 Sebastian Kurz.

Během poledne odvolila většina lídrů stran včetně kancléře a šéfa sociální demokracie (SPÖ) Christiana Kerna a předsedy lidovců Sebastiana Kurze. Jeho příchod do volební místnosti provázel nebývalý zájem médií z celého světa. Odvolil v atmosféře hodné rockové hvězdy, když se musel prodrat davy novinářů. Původně se měl u volební urny ve vídeňské části Meidling objevit už kolem půl desáté, ale nakonec ale svůj příchod odložil o dvě a půl hodiny. Politika doprovázela jeho partnerka Susanne Thierová.

Sebastian Kurz obklopen novináři.
Sebastian Kurz obklopen novináři. | Foto: Reuters
14:47 Rakousko Lidová strana

Lidovou stranu vede do voleb jedenatřicetiletý politik Sebastian Kurz, v posledních čtyřech letech ministr zahraničí. V kampani stavěl na tom, že se loni podílel na uzavřené takzvané balkánské uprchlické trasy. V roce 2015 přijalo Rakousko přes 90 tisíc žadatelů o azyl, loni kolem 40 tisíc. Letos to nebude více než 20 tisíc.

Poničený billboard Sebastiana Kurze.
Poničený billboard Sebastiana Kurze. | Foto: Martin Novák
15:46

Hlavním tématem kampaně byly otázky migrace a debaty o tom, zda a nakolik islám patří do Rakouska. Lidovce a svobodné spojuje podobný názor, že počet přicházejících imigrantů do země se musí omezit kvůli bezpečnosti a sociálním výdajům.

14:45

Volební místnosti se uzavřou v pět hodin odpoledne, krátce poté by rakouská média měla zveřejnit první odhady výsledků. Specifikou Rakouska ale je, že mnoho lidí volí korespondenčně a tyto hlasy se sčítají až v pondělí. V neděli oznámené výsledky se tak ještě mohou změnit.

14:43

V Rakousku vládne více než deset let takzvaná velká koalice sociálních demokratů  (SPÖ)  a lidovců (ÖVP). Podle průzkumů vyhrají lidovci a zřejmě vytvoří vládu s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

14:40 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Hezké odpoledne, vítáme vás při online přenosu z rakouských parlamentních voleb.

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 15. 10. 2017 23:12
 

Právě se děje

Další zprávy