Dílo manželky Jiřího Koláře Běly se v Aukčním domě Sýpka vydražilo za rekordních 1,6 milionu korun

ČTK ČTK
15. 10. 2017 18:42
Práce manželky výtvarníka Jiřího Koláře se v posledních dvanácti letech dražily jen dvakrát a prodány byly vždy v řádu statisíců korun. Podle majitelky Sýpky je nedělní úspěšná aukce důkazem, že lidé vykazují zvýšený zájem o umění. Běla Kolářová svou vlastní tvorbu představila v roce 1966. A je také spoluzakladatelkou skupiny Křižovatka. Zemřela před sedmi lety.
Běla Kolářová na snímku z roku 1999.
Běla Kolářová na snímku z roku 1999. | Foto: ČTK

Praha - Asambláž s názvem Variace na dva trojúhelníky od výtvarnice Běly Kolářové se v neděli v Praze vydražila za 1,6 milionu Kč bez aukční přirážky, což je autorčin rekord. Informovala o tom majitelka Aukčního domu Sýpka Irena Velková.

Sýpka ve své podzimní aukci nabídla zájemcům téměř tři stovky uměleckých děl i užitého umění zejména z poválečného období. Za vydražené položky utržila na sedm milionů korun.

Velková uvedla, že výsledky nedělní aukce potvrdily trvající zvýšený zájem lidí o umění, což se projevilo i vydražením díla Kolářové. Její práce se podle Velkové v uplynulých dvanácti letech dražily jen dvakrát a vždy byly prodány za cenu v řádu statisíců korun. Vyvolávací cena její v neděli vydražené asambláže z patentek na kartonu byla 280 tisíc korun.

Samostatnou tvorbu představila v roce 1966

Kolářová, která se zabývala nejrůznějšími výtvarnými technikami a postupy, je řazena mezi nejoriginálnější české umělkyně 20. století. Dílo Kolářové, která zemřela v roce 2010, vznikalo paralelně s tvorbou jejího manžela Jiřího Koláře.

Často se uvádí, že žila v jeho stínu, zachovala si ale tvůrčí nezávislost. Spojuje se s ní i pojem ženského umění. V 60. letech spoluzaložila skupinu Křižovatka. Samostatně svou tvorbu představila v roce 1966.

Za druhou nejvyšší cenu Sýpka vydražila také olejomalbu Jana Merty s názvem Podlaha malíře, kterou nový majitel získal za zhruba půl milionu korun bez přirážky.

V rámci aukce měli možnost získat kupci i nově objevené návrhy plakátů automobilů Tatra od Fratiška Kardause a jeho sádrový model Tatraplánu. Podle Velkové se prodaly dva návrhy po zhruba 80 tisíci korunách bez přirážky.

 

Právě se děje

Další zprávy