Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Stramaccioni: Sparta si od sudích zaslouží větší respekt. Titul? Cílem je pořád Liga mistrů

Sparta předvedla zdaleka nejlepší výkon sezony, ale k bodům proti Plzni jí to nestačilo. Trenér Andrea Stramaccioni lamentoval nad špatnou produktivitou a vytrácejícími se šancemi na titul. Také ale přemítal nad tím, jak podle něj rozhodčí zacházejí s letenským týmem. Podle sparťanského kouče vůči jeho klubu chybí respekt, který patří velkým týmům.

Andrea Stramaccioni
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Šance Sparty na titul jsou na bodu mrazu. Letenský klub ztrácí na rekordní Plzeň už propastných 15 bodů. Solidní, ale také stále horší naději má Sparta alespoň na druhé místo zajišťující předkolo Ligy mistrů. A účast v nejprestižnější soutěži byla podle Stramaccioniho stále hlavním předsezonním cílem Sparty.

"Určitě bude velice těžké získat titul, protože Plzeň má už patnáctibodový náskok teprve po třetině ligy. To můžete i vy ztratit málo, ale když druhý tým vyhrává jako Viktoria, je to složité," přemítal po zápase Stramaccioni. "Naším cílem zůstává dostat se na první dvě místa, a tím i do Ligy mistrů, ale po tomto zápase to bude velice těžké," interpretoval Stramaccioni s lehkou obměnou cíle před startem sezony.

Předvedenou hru svých svěřenců ale hodnotil velmi kladně. "Byli jsme hodně zklamaní, protože tým předvedl dobrý výkon. Všichni viděli zápas, určitě jsme si nezasloužili prohrát. Samozřejmě neříkám, že jsme si zasloužili vyhrát, ale hráči ze sebe vydali maximum. Měli jsme osmnáct střel, jedenáct rohů," popsal frustraci Stramaccioni.

Chyběl mi celkový respekt. Jsme Sparta, ne Benevento, rozčiloval se Stramaccioni

A Stramaccioniho rozhněval i rozhodcovský metr, který podle něj nebyl rovný pro obě strany. Na rozdíl od svého bezprostředního pozápasového rozhovoru, kdy uvedl, že Sparta podle něj měla kopat dvě penalty, se rozhodl na věc podívat z jiné stránky. Prohlásil, že si podle něj Sparta jako špičkový klub zaslouží více respektu ze strany rozhodčích než soupeři, kteří až takové jméno nemají. Třeba jako Benevento, nováček Serie A.

"Nechci hovořit o epizodách, ale o celkovém respektu, který mi chyběl," prohlásil italský trenér. "Nejsme Benevento, abych neurazil nějaký klub v České republice, jsme Sparta, a to je špičkový klub. Mluvím o tom, že nás rozhodčí musí více respektovat. I v tom, jak mluví k našim hráčům, protože já to slyším. A jsem z toho nervózní."

"Během zápasu cítíte, že by rozhodčí mohli být ohleduplnější. Když Rosický přišel, byly na něj tři tvrdé zákroky a až napočtvrté se pískala žlutá karta. Zatímco Václav (Kadlec) dostal žlutou kartu hned při prvním zákroku," pokračoval jednačtyřicetiletý trenér.

"Když se podíváte na Tomáše Rosického, to je legenda, v zápase bylo hrozně těžké ho zastavit jinak než faulem. A v Itálii, když na Francesca Tottiho přijdou tři, čtyři takové fauly, je to žlutá karta," stěžoval si bývalý kouč Interu, Udinese a Panathinaikosu.

Svou bezprostřední budoucnost v klubu nechtěl Stramaccioni blíže komentovat. S vlastníkem Sparty Danielem Křetínským ale byl v kontaktu, majitel přišel povzbudit hráče do kabiny po porážce. "Viděl jsem se s majitelem po zápase. Mluvil jsem s ním před zápasem, budu s ním možná mluvit i zítra. Jsem perfekcionista, přemýšlím jen o svém týmu a odevzdávám tomu sto procent," prohlásil Stramaccioni.

Ilustrační foto

Střídání a gólovost? Největší problémy Sparty, uznal Stramaccioni

Italský trenér také podrobně vysvětlil své taktické tahy během utkání. Velmi dobře hrající Rosický na hřiště mohl až po hodině hry, měl totiž ještě tréninkové manko. "Rozhodli jsme se společně včera večer, když jsme se naposledy sešli. Tomáš za sebou měl týden tréninku. Byl jsem si jistý, že když přijde na hřiště, dodá nám velkou vzpruhu, ale nestačilo to k tomu, aby skóroval," mrzelo Stramaccioniho.

Italský trenér také vysvětlil, proč poslal ze hřiště Jonathana Biabianyho, který patřil k jedněm z nejaktivnějších sparťanských hráčů. "Protože když změníte systém a přivedete na hřiště Rosického, hrajete rozestavení 4-3-3. A na to potřebujete dva křídelníky, kteří jsou efektivnější ve vápně. Biabiany je ale ryzí křídlo a rád zůstává u lajny, stejně jako Ben Chaim. Oba potřebují více prostoru, naopak Lafata s Kadlecem rádi zůstávají ve vápně. Kdybychom tam nechali oba hráče, neměli bychom takové doplnění v šestnáctce," popsal Stramaccioni své rozhodování.

Každopádně žádný z náhradníků nebyl schopný být produktivní, a to už je dlouhodobý problém Sparty. Letenští střídající hráči si od začátku sezony v 13 zápasech nepřipsali ani gól, ani asistenci. Stramaccioni ale vidí problém spíš v obecné gólové potenci svého týmu.

"Samozřejmě pokud si máme udělat analýzu za první třetinu ligy, chybí nám obecně gólovost. A to nejen od náhradníků, ale i od hráčů v základu. Protože náš poměr střel ku gólům by mohl být lepší. Lafata je legenda, já ho zbožňuji, ale pokud je on naším nejlepším útočníkem, musíme ho v dobrém smyslu slova někým nahradit pro budoucnost Sparty. Takže to, co říkáte, je náš možná největší problém. Potřebujeme střílet více gólů, a to chci také od našich křídelníků, aby byli efektivnější ve vápně," uzavřel trenér Sparty.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články