Irácká armáda útočí na Kirkúk. Už jsme Kurdům zabrali ropná pole, tvrdí Bagdád

Irácké síly v pondělí ráno zahájily na několika frontách velký útok na severoirácké město Kirkúk, které je v rukou kurdských milicí. Oznámili to podle agentury AP kurdští představitelé. Irácká televize už předtím informovala, že irácké jednotky získaly kontrolu nad rozsáhlými oblastmi kolem Kirkúku.

Kirkúk (Irák) (Aktualizováno: 8:23 16. 10. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdský voják poblíž Kirkúku

Kurdský voják poblíž Kirkúku | Foto: Ako Rasheed | Zdroj: Reuters

Podle prohlášení armády ovládají vládní vojáci silnice a veškerou infrastrukturu, včetně ropné rafinerie.

Kurdské milice podle ní nekladly vládním jednotkám odpor. Kurdské jednotky ale uvedly, že na jihu města zničily nejméně pět vojenských terénních vozidel používaných provládními milicemi. Stalo se tak podle nich po „nevyprovokovaném útoku“ těchto milic.

Turecko chce zavřít hranice a přerušit provoz ropovodu z iráckého Kurdistánu. Vláda v Bagdádu souhlasí

Číst článek

Irácký premiér Hajdar Abádí nařídil svým vojákům, aby v Kirkúku zajistili bezpečnost ve spolupráci s místním obyvatelstvem a pešmergy, což je označení pro kurdské milice.

Na jih od Kirkúku na sebe vzájemně pálilo irácké a kurdské dělostřelectvo, sdělily agentuře AFP anonymní vojenské zdroje z obou stran. Agenturu AP informovali o palbě i někteří obyvatelé města. O žádných obětech ale zatím nejsou zprávy.

Pentagon následně vyzval irácké i kurdské síly, aby zabránily další eskalaci a neohrožovaly společný boj proti Islámskému státu (IS).

Sporné referendum

Bezprostřední postup na Kirkúk zahájily vládní jednotky v neděli kolem půlnoci. Město a okolí bohaté na ropu kontrolovali pešmergové, kteří oblast v roce 2014 pomohli osvobodit od bojovníků IS.

Bagdád ale pešmergy vyzval, aby vrátili správu nad městem i celou provincií centrální irácké vládě, když Kurdové v září uspořádali referendum o své nezávislosti. Podpořilo ji až 90 procent hlasujících. Plebiscit se konal nejenom v kurdských autonomních provinciích, ale i v oblastech obývaných Kurdy a dosud formálně patřících pod iráckou správu, což je i případ Kirkúku.

Iráčtí Kurdové v neděli odmítli zrušit výsledek referenda a znovu Bagdádu nabídli řešit spor dialogem.

Irácká vláda v neděli vydala prohlášení, podle něhož Kurdové povolali do Kirkúku bojovníky Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Západ označuje za teroristickou organizaci. Bagdád tento krok označil za „vyhlášení války“. Kurdské vedení však tvrzení vlády popřelo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme