Irácká armáda obsadila Kirkúk, tvrdí Bagdád. Z města vyhnala kurdské milice

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 10. 2017 16:43
Irácké jednotky zahájily ofenzivu na město Kirkúk, které bylo v držení v kurdských milic. Podle Bagdádu, na jehož prohlášení se odvolává televize Al-džazíra, už iráčtí vojáci ovládají celou oblast Kirkúku. Bagdád vyzval kurdské milice, aby vrátily správu nad městem i celou provincií centrální irácké vládě. Kurdové v září uspořádali referendum o své nezávislosti. Podpořilo ji až 90 procent hlasujících. Bagdád ale výsledky referenda neuznává.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Bagdád - Irácké síly získaly pod kontrolu celý Kirkúk, který ovládaly kurdské milice. S odkazem na irácké úřady o tom informovala televize Al-džazíra.

Irácká armáda zahájila rozsáhlý útok na severoirácké město Kirkúk v pondělí ráno. Během dne dobyla i hlavní kurdskou vojenskou základnu nedaleko města, ropná pole severně od města a letiště a převzala rovněž kontrolu nad úřadem v centru Kirkúku.

Boje jižně od Kirkúku si vyžádaly mnoho mrtvých, přesný počet obětí není znám. S odkazem na kurdské představitele to uvedla agentura AP.

Kurdové o víkendu odmítli zrušit výsledek referenda o nezávislosti, jak požadovala centrální vláda v Bagdádu.

Irácká státní televize nejprve informovala, že irácké jednotky získaly kontrolu nad rozsáhlými oblastmi kolem Kirkúku, které jsou bohaté na ropu. Armáda pak tvrdila, že vojáci mají pod kontrolou silnice a celou infrastrukturu, včetně rafinerie.

Poté co irácké síly získaly kontrolu nad letištěm, přemístila se část vojáků obrněnými vozy do centra města, kde převzala kontrolu nad hlavním úřadem, uvedla agentura Reuters s odkazem na svědky incidentu.

Kurdské jednotky uvedly, že na jihu města zničily nejméně pět vojenských terénních vozidel, která používají provládní milice. Stalo se tak podle nich po "nevyprovokovaném útoku" těchto milic.

Iráckým silám se ale následně podařilo získat kontrolu nad vojenskou základnou K1, která leží na severozápad od Kirkúku. Základnu, kterou v roce 2003 vybudovali Američané, měli od roku 2014 pod kontrolou Kurdové, kteří ji získali při chaosu, který vznikl během ofenzivy proti takzvanému Islámskému státu (IS). Základna K1 se pak stala jednou z nejdůležitějších kurdských vojenských objektů.

Irácký premiér Hajdar Abádí nařídil svým vojákům, aby v Kirkúku zajistili bezpečnost ve spolupráci s místním obyvatelstvem a pešmergy, což je označení pro kurdské milice. "Pouze jsme podnikli kroky, které jsou v souladu se závazky plynoucími z naší ústavy," řekl Abádí s tím, že Bagdád v Kirkúku hodlá upevnit svou moc a zajistit bezpečnost.

Pálí obě strany

Navzdory tvrzení centrální vlády se však mnoho kurdských obyvatel Kirkúku rozhodlo město opustit. Na dopravním úseku směrem na sever ke Kurdské autonomii se tvořily dlouhé kolony.

Na jih od Kirkúku na sebe vzájemně pálilo irácké a kurdské dělostřelectvo, sdělily agentuře AFP vojenské zdroje z obou stran.

Mluvčí kurdských sil, brigádní generál Bahzád Ahmad, agentuře AP sdělil, že provládní síly získaly kontrolu nad ropnou rafinerií jižně od Kirkúku a nad dalšími průmyslovými komplexy.

Provládní jednotky podle něj ve městech Túz Chúrmátú a Dakúk zapálily mnoho domů a zabily mnoho lidí. Počet mrtvých nicméně neuvedl. Kurdům se při bojích podle Ahmada podařilo zničit dva tanky iráckých sil.

Pentagon následně vyzval irácké i kurdské síly, aby zabránily další eskalaci a neohrožovaly společný boj proti IS.

Mluvčí mezinárodní letecké koalice plukovník Ryan Dillon pak na Twitteru napsal, že Spojené státy situaci kolem Kirkúku pozorně sledují, a vyzval obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly eskalace bojů.

Vše odstartovalo referendum

Bezprostřední postup na Kirkúk zahájily vládní jednotky v neděli kolem půlnoci. Město i okolí bohaté na ropu měli pod kontrolou pešmergové, kteří oblast kontrolují od roku 2014, kdy irácká armáda uprchla před ofenzivou IS v severním a západním Iráku.

Bagdád ale pešmergy vyzval, aby vrátili správu nad městem i celou provincií centrální vládě. Kurdové v září uspořádali referendum o své nezávislosti, kterou podpořilo až 90 procent hlasujících. Plebiscit se konal nejenom v kurdských autonomních provinciích, ale i v oblastech obývaných Kurdy a dosud formálně patřících pod iráckou správu, což je i případ Kirkúku.

Iráčtí Kurdové v neděli odmítli zrušit výsledek referenda a znovu Bagdádu nabídli řešit spor dialogem.

Irácká vláda vydala prohlášení, podle něhož Kurdové povolali do Kirkúku bojovníky Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Západ označuje za teroristickou organizaci. Bagdád označil tento krok za "vyhlášení války". Kurdské vedení ale tvrzení vlády odmítlo.

 

Právě se děje

Další zprávy