Ani ano, ani ne. Katalánský vůdce nevyjasnil, jestli vyhlásil nezávislost

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 16. 10. 2017 13:52
Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont v dopise předsedovi španělské vlády Marianu Rajoyovi nedal jasnou odpověď, zda Katalánsko vyhlásilo nezávislost, nebo ne. Píší to katalánská média. Puigdemont podle nich nabídl Rajoyovi dvouměsíční lhůtu na jednání a vybídl ho k osobnímu setkání. Madrid přitom po Puigdemontovi chtěl jasné vyjádření, zda minulý týden vyhlásil nezávislost Katalánska, nebo ne.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Barcelona - Jasná odpověď nepadla. Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont se vyhnul odpovědi na otázku Madridu, zda skutečně vyhlásil nezávislost Katalánska, nebo ne.

Ještě před vypršením ultimáta, které dal Puigdemontovi minulý týden španělský premiér Mariano Rajoy, to napsal katalánský deník La Vanguardía.

Do pondělních 10 hodin dopoledne měl přitom Puigdemont vyjasnit své stanovisko. "Musí odpovědět ano, nebo ne. Odpověď musí být jednoznačná," zopakoval ještě o víkendu španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido.

Odpověď měla rozhodnout o dalším kroku španělské vlády. Jenže jednoznačné vyjádření nepřišlo.

Španělský premiér Rajoy se nijak netají tím, že je připraven použít dosud nikdy neaktivovaný článek 155 španělské ústavy. Ta centrální vládě umožní převzít autonomii Katalánska.

Místo odpovědi však Madrid dostal další návrh na vyjednávání. Puigdemont nabídl Rajoyovi osobní setkání a dvouměsíční lhůtu pro společné jednání.

"Není to ode mne projev slabosti, ale upřímný návrh na nalezení řešení problému vztahu španělského státu a Katalánska, který je zablokován už mnoho let," napsal Puigdemont v dopise do Madridu. Připomněl v něm, že už minulé úterý dal španělské centrální vládě "vážný návrh na dialog".

Španělská vláda ale odmítá jakýkoli dialog o tématu, které podle ní odporuje ústavě.

První reakce na Puigdemontův dopis přišla od španělského ministra spravedlnosti. "Dopis, který jsme dostali, neodpovídá na (Rajoyovu) otázku," řekl v pondělí novinářům ministr Rafael Catalá.

Připomněl ale také, že Rajoy dal katalánskému premiérovi ještě jednu lhůtu, která vyprší ve čtvrtek. Do té doby se má katalánská vláda výslovně vzdát snahy o nezávislost. Pokud to neučiní, Madrid hrozí kroky k převzetí kontroly nad autonomním Katalánskem.

Puigdemont pod tlakem

Carles Puigdemont je pod silným tlakem. Tlačí na něj jak centrální vláda v Madridu, tak i jeho vlastní koalice v regionálním parlamentu.

Jednostranné vyhlášení nezávislosti podporuje malá krajně levicová strana CUP. Hrozí, že stáhne svou podporu a katalánská vláda padne.

Jenže na Puigdemonta současně tlačí i umírnění členové jeho uskupení Junts pel Sí. V posledních dnech se také v Barceloně konaly dvě velké demonstrace na podporu jednoty Španělska.

Katalánská vláda chce vyhlásit nezávislost. Má plnou podporu jeho obyvatel, kteří vyšli do ulic stávkovat. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy