V restauraci Fajront v Ostravě-Kunčičkách se poté, co začal zákaz kouření v hospodách platit, počty hostů nesnížily a neprojevil se dosud ani poklesem tržeb.

„V těch letních měsících to šlo. Často to sice vypadalo tak, že zahrádka byla plná a uvnitř neseděl skoro nikdo, ale lidé chodili. Jak to bude vypadat v zimě, to zatím můžeme jen odhadovat,“ uvedla obsluha restaurace Fajront. V pivnici Na Hlavní v Nádražní ulici servírka odpověděla, že dopad protikuřáckého zákona je doslova katastrofální.

Zákaz kouření. Ilustrační foto.
Obavy se nenaplnily. Protikuřácký zákon hospody nezruinoval. I díky zahrádkám

„Jsme pivnice, kde to hučelo od ranních hodin. A teď…,“ ukazuje servírka smutně téměř prázdný lokál, kde by se hosté dali spočítat na prstech jedné ruky, a pokračuje: „Do tohoto prostředí cigareta prostě patří. Bez ní to není ono. A chlapi přestali chodit. Nebaví je pořád odcházet ven si zakouřit. Takže si koupí lahváče a sedí doma. A my tu máme prázdno,“ posteskla si obsluha pivnice.

V restauraci Dáma Pyková, která se nachází poblíž ostravské Nové radnice, přistoupili k zákazu kouření uvnitř už rok a půl předtím, než vstoupil v platnost protikuřácký zákon. Od té doby podle majitelky restaurace hostů přibylo a zvýšily se i tržby. „Kdo chce, zakouří si na zahrádce,“ uvedla majitelka restaurace.

Šéf Sdružení podnikatelů : tržby klesají

 Zdeněk Blinka, šéf UNIHOSTU (Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR), který zastřešuje zhruba 120 provozovatelů, odpovídá jednoznačně.

Protikuřácký zákon má podle něj katastrofální dopady na tržby velké části pohostinských zařízení.

Lékařka Stanislava Potrepčiaková z Centra pro závislé na tabáku Fakultní nemocnice Brno.
Lékařka z Centra pro závislé na tabáku: Zákaz kouření pomůže budoucím generacím

„Ti, kdo mají restaurace v centrech větších měst, to zatím ještě asi až tak výrazně nepocítili. Hospodští z okrajových částí měst či menších obcí ale sledují, jak výrazně jim klesají tržby. A to nemluvím o pivnicích, kde se chlapi scházeli hlavně na pivo a cigareta k tomu posezení většinou patřila,“ posteskl si Zdeněk Blinka a dodal, že setrvačnost dopadů se naplno projeví zhruba s půlročním zpožděním.

„Už jsem slyšel i o případech, kdy chlapi přestali kvůli zákazu kouření do hospody chodit úplně a scházejí se třeba v garáži, upraveném sklepě nebo si posedí v jiných podobných prostorách. Koupí si malé štěně nebo lahvové pivo, povídají si a nikdo je neomezuje ani v kouření. Ten zákon vychází z toho, že společnost je jednolitá. V praxi to ale funguje jinak.

Ilustrační foto
Češi více hřeší. Vypijí sedm litrů čistého alkoholu a třetina kouří

Takže těžko si dokážu představit, že pivnici, kde je odhadem 80 procent kuřáků, si vyberou k posezení dvě dámy, které si chtějí dát kávu. Ty mají hodně dalších možností na výběr. A když je rozhodnutí bojovat s kuřáky tak jednoznačné, říkám si, proč tedy neplatí úplný zákaz kouření a třeba i výroby cigaret…,“ argumentuje Zdeněk Blinka.

Provozní Bašty u řeky (na Havlíčkově nábřeží) Michaela Bjalková uvedla, že nebýt už zmíněného zákona, pak by zřejmě v této provozovně kouření nezakazovali.

„Je tady totiž tak výkonná vzduchotechnika, že i kdyby si tady zapálil úplně každý host, asi by to moc cítit nebylo. Minimálně v odděleném salonku bychom kouření povolili, nebo bychom tam naopak směřovali nekuřáky. Moc s tím zákazem nesouhlasím, ale nedá se nic dělat,“ dodala Michaela Bjalková.

A přidala názor, který má většina hospodských: „Až zima ukáže, jak výrazný bude dopad protikuřáckého zákona na provoz restaurací a hospod.“

Protikuřácký zákon vyhnal cigarety z hospod na ulici. Ilustrační foto
Zákaz kouření se na Olomoucku drží poctivě, chválí hygiena. Rámusu ale přibylo